OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Maailman toiseksi paras gini tulee Lapista

Tornio Distilleryn Lójhtu – The Magical Gin of Lapland niittää kansainvälistä menestystä. Neljäs kansainvälinen mitali irtosi Kaukoidän merkittävimmässä juoma-alan kilpailussa Cathay Pacific Hong Kong International Wine & Spirit Competition -kilpailussa modernien ginien sarjassa.

– Loimme Lapin matkailijoille paikallisen erikoisuuden, mutta nyt viimeistään on syytä suunnata katse vahvasti vientimarkkinoille, Tornio Distilleryn toimitusjohtaja Kaj Kostiander iloitsee Lójhtun saamasta menestyksestä.

Lójhtun erikoisuus ovat lappilaiset ja kotimaiset raaka-aineet. Tornio Distillery nousi syksyllä julkisuuteen, kun uutuusginin nopea menestys johti yllättävään raaka-ainepulaan. Kun kotimaisilla katajanmarjoilla ei ollut markkinoita, ei ollut kerääjiäkään.

– Halusimme vangita Lapin taianomaiset aromit pulloon, joten aidot lappilaiset ja suomalaiset raaka-aineet olivat ainoa vaihtoehto, Kostiander taustoittaa. Käännyimme katajanmarjapulassa yleisön puoleen ja kiitos joukkovoiman, marjoja riittää nyt vastaamaan isompaankin kysyntään, mies kertaa kiitollisena.

Lappi tuoksuu, maistuu ja myös näkyy menestysginissä.

– Aromissa on pohjoista korpimetsää, marjasuota ja kanervaa. Maussa pehmeää katajaa ja kukkaisaa marjaisuutta, kuvailee Lójhtun Brand Ambassador, baarimestari Jani Virta. Lójhtu sopii tasapainoisuutensa vuoksi erinomaisesti cocktaileihin, joissa eri ainesosilla voi korostaa ginin upeita ulottuvuuksia. Pullossa komeilevat kolmiulotteiset revontulet, jotka luovat taianomaisen vaikutelman.

Cathay Pacific Hong Kong International Wine & Spirit Competition eli HKIWSC on Kaukoidän merkittävin alkoholijuomakilpailu, jossa 56-henkinen tuomaristo arvostelee juomat sokkomaisteluna. Tuomaristossa on mm. 21 sommelieriä ja Michelin-ravintoloiden baarimestaria, sekä kansainvälisiä asiantuntijoita. Tuotteita kilpailuun oli lähetetty 49 eri maasta.

HKIWSC:n hopea oli Lójhtulle järjestyksessä neljäs kansainvälinen mitali. Aikaisemmin tänä vuonna Lójhtu palkittiin hopeamitalilla modernien ginien sarjassa ja pronssimitalilla Gin & Double Dutch Tonic –sarjassa Lontoossa IWSC-alkoholijuomakilpailussa, sekä pronssilla alkoholialan ammattilaisten ehkä eniten arvostamassa International Spirits Challengessä modernien ginien sarjassa.

– Nämä ovat maailman arvostetuimpia kisoja. Jos kulta tarkoittaa maailman parasta, Lójhtua voinee tituleerata maailman toiseksi parhaaksi giniksi, Kostiander hymyilee.

Tornio Distilleryn toimitusjohtaja Kaj Kostiander