OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Joululahjat — Kaunis ajatus vai turhan krääsän kerryttämistä?

Joulun alla useimmilla iskee hätä; mitä lahjaksi sukulaisille ja ystäville. Lisäksi mietitään, keille kaikille joululahjoja tulisi hankkia. Ja kukahan ostaa minulle. Se, ettei itse olisikaan hankkinut vastalahjaa, on kauhuskenaario. Ennen vanhaan joululahjojen hankinta oli sinänsä yksiselitteisempää, että ihmisillä oli ihan todellisia puutteita, mitä heille oli helppo keksiä lahjaksi. Kodinkoneita, elektroniikkaa ja pieniä kodin tarvikkeita saattoi puuttua ja ihmiset pystyivät antamaan toisilleen lahjaksi jotain tarpeellista, mikä oli suoraan lahjansaajan omalle budjetille helpotus. Toisin on nykyään kun useimmat hankkivat kaiken todella tarpeellisen useimmiten samantien ja kaikki muu on tavallaan vain extraa. Nykyaikana ollaan myös tarkempia ja valveutuneempia kuluttamisen kanssa, eikä ylimääräisen tavaran hankkiminen nurkkiin ole haluttua. 

Mitä vaihtoehtoja lahjan hankkimiseen on?

Jos haluat muistaa esimerkiksi ystävääsi tai työkaveriasi jouluna, muttet hankkia mitään kenties tarpeetonta materiaa, nykyään onneksi on vaihtoehtoja. Koska vapaa-aika on koko ajan enemmän ja enemmän arvostettua, elämyslahja on yksi vaihtoehto. Yksi hankintapaikka on ihan varsinainen sivusto, mistä voit hankkia ystävällesi lahjakortin esimerkiksi tandemhyppyyn, illalliselle pimeässä, kartingiin, parisalsaan tai vaikkapa viinikurssille.

Elämys voi olla monelle juuri se oikea vaihtelu arkeen.

Tästä vielä syvällisempi askel on lahjoittaa ystävän nimissä hyvään tarkoitukseen ja tehdä sekä itselleen että lahjan saajalle, hyvä mieli ja antaa auttamisen ilo. Muun muassa Kirkon Ulkomaanapu ja Punainen Risti tarjoavat eettisen lahjan antamisen mahdollisuutta. Voit itse valita tarkemman kohteen, mikä on esimerkiksi äitiyspakkaus kriisialueen katastrofin keskelle, lämpimät huovat tarvitsevalle perheelle tai vaikkapa iltapala sitä tarvitsevalle nuorelle Nuorten Turvatalossa. Eettiset lahjat tulevat parhaiten kyseeseen, kun lahjansaaja on joku melko tuttu. Jos päämääränä on vain antaa itsestään tietynlainen kuva tämänlaisella lahjalla, aineellinen lahja voi olla onnistuneempi valinta eettisen lahjan sijaan. Joidenkin psykologisten tutkimusten mukaan, eettisen lahjan antaminen ei välttämättä ole niin humaani teko kuin voisi kuvitella, koska lahjan antajat pohtivat lahjaa antaessaan myös omaa imagoaan.

Kenelle kaikille lahjoja?

Ettei joulun odotuksesta tulisi vain kauhea stressi ja ylimääräinen kiire, riittämättömyyden tunne ja ties mitä, on ehkä viisasta laittaa ylös, kenelle lahjat, ja lisäksi vähän osviittaa, että mitä lahjaksi. Lahjojen määrän voisi rajoittaa ihan lähimpiin perheenjäseniin, kummilapsiin ja parhaaseen ystävään. Mikäpä estää hankkimasta vaikka kerralla yhdestä paikasta lahjoja heille kaikille. Jos vaikka kyseessä olisi jokin elämyslahja, lahjakortti jonnekin tai eettinen lahja, joissa eri avustuskohteita vaihtoehtoina. Luota myös omaan intuitioon omista läheisistäsi: kuka heistä oikeasti tarvitsee jotakin, mikä selvästi helpottaisi jotenkin hänen elämäänsä. Toisaalta taas, kuka arvostaisi kaunista elettäsi ja yhteistä hyväntekeväisyyskohdetta aineellista lahjaa enemmän.