OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Jakub Nitka / Olsbergs MSE

Jesse Kalliolla huikea tulokaskausi kovatasoisessa rallicross-sarjassa

Jesse Kallion tulokaskausi rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavassa RX2-sarjassa oli huikea menestystarina. Seitsemästä ajetusta osakilpailusta viidestä Kallio nappasi palkintosijoituksen, pokkasi ensimmäisenä suomalaiskuljettajana kautta aikojen RX2-mitalin ja palkittiin viimeisen osakilpailun jälkeen vuoden parhaana tulokaskuljettajana.

Jesse Kallio, 20, teki urallaan ison hyppäyksen tälle kaudelle, kun vielä viime kaudella rallicrossin EM-sarjassa alla ollut etuvetoinen Renault vaihtui nelivetoiseen ja huomattavasti tehokkaampaan RX2-sarjan kalustoon. Samalla Kallio hyppäsi MM-sarjaan, ajetaanhan RX2-sarjan osakilpailut rallicrossin MM-sarjan yhteydessä. Paljon oli uutta, mutta niin vain ruotsalaista Olsbergs MSE -tallia edustanut Kallio taituroi kovatasoisen sarjan loppupisteissä kolmanneksi.

– Ensimmäinen kausi nelivetokalustolla, uusi sarja ja uusi tiimi. Kolmen joukkoon, saatiin mitali kaulaan ja vauhti ollut koko ajan kolmen nopeimman joukossa, niin pitää olla tyytyväinen, Kallio kommentoi tuoreeltaan kauden viimeisen, Etelä-Afrikan Kapkaupungissa ajetun osakilpailun jälkeen.

RX2-sarjaa on ajettu yhtä kauan kuin rallicrossin MM-sarjaakin, eli vuodesta 2014 lähtien. Sarjan kovasta tasosta voisi luetella esimerkkejä jonoksi asti, mutta jo pelkästään Kevin Hansenin, vuoden 2015 RX2-mestarin, nimen mainitseminen tässä kohtaa riittää. Hansenin veljeksistä nuorempi sijoittui tänä vuonna MM-sarjan Supercar-luokassa kolmanneksi. Kalliosta tuli nyt saavutetun kolmannen sijan myötä ensimmäinen suomalaiskuljettaja, joka yltää tässä sarjassa mitaleille.

– On sekin kova saavutus, eikä sitä vielä välttämättä vielä oikein ymmärrä, miten kova juttu se on. Luokassa on kuitenkin vuosien saatossa ajanut monet nykyisistä MM-sarjan tähtikuljettajista, Kallio korostaa.

Jakub Nitka / Olsbergs MSE

Kallio nousi tänä vuonna palkintopallille seitsemästä osakilpailusta viidessä, ainoa kuljettaja joka ylsi kovempaan lukemaan (kuusi), oli sarjan mestaruuden voittanut Oliver Eriksson. Kallio oli Erikssonin ohella ainoa kuljettaja, joka ylsi kauden aikana alkuerien kokonaispisteissä ykköseksi. Tämä tapahtui toukokuussa Belgian Spassa, Kallion uran toisessa RX2-kilpailussa.

Maanantaina Kapkaupungissa järjestetyssä RX2-sarjan palkintogaalassa Kallio pokkasi pronssimitalin lisäksi myös Rookie of the Year -palkinnon, eli tuusulalainen palkittiin sarjan parhaana tulokaskuljettajana päättyneen kauden osalta. Siinä missä Kallion kausi 2019 RX2-sarjassa kokonaisuutena oli huikea menestystarina, niin kauden viimeinen osakilpailu olikin sitten iso pettymys.

– Lauantaina heti vapaissa treeneissä ongelmat auton kanssa alkoivat, se pätki ja sammuili, eikä toiminut yhtään. Vikaa yritettiin löytää, mutta sitä ei sitten saatu treeneissä, eikä lauantain alkuerissä toimimaan, Kallio harmitteli.

Ensimmäiseen alkuerään Kallio pääsi starttiviivalle, mutta keskeytti varsin nopeasti. Toisesta alkuerästä Kallio kuittasi nollatuloksen, koska autoa ei saatu ajoissa lähtöruutuun. Nollatulos tiesi sitä, että sunnuntaina ajetuissa kahdessa viimeisessä alkuerässä piti yltää huipputuloksiin, mikäli toiveet semifinaalipaikasta halusi vielä pitää elossa.

– Tottakai siihen vielä tähdättiin sunnuntaina, vaikka vaikeaahan se oli, kun rataakaan en ollut päässyt ajamaan lauantaina kuin yhden puhtaan kierroksen verran ja muut oli kuitenkin tahkonnut jo ne kaksi alkuerää, Kallio kuvaili.

Näistä lähtökohdista kolmannen alkuerän neljänneksi nopein aika oli Kalliolta kova suoritus.

– Käytännössä ihan kylmiltään se tuli, Kallio totesi.

Neljännessä alkuerässä toiveet semifinaalipaikasta kariutuivat lopullisesti heti startin jälkeen.

– Viimeiseen erään laitettiin ihan kaikki peliin, ei siinä ollut enää mitään hävittävää. Piti vain yrittää, mutta sitten tuli hieman kontaktia ja pyörähdin toiseen mutkaan mentäessä. Se jäi sitten siihen ja siirryttiin “varakuskin” paikalle odottamaan jos joku olisi pudonnut pois semifinaaleista, Kallio kertasi Etelä-Afrikan viikonloppua.

Kaikki Kallion edellä alkuerätuloksissa ollutta 12 kuljettajaa starttasivat semifinaaleihin, joten Kallion tavoitteena ollut kakkossijan puolustaminen kauden viimeisessä osakilpailussa jäi tällä kertaa toteutumatta.

– Kyllähän se harmitti aika paljon, kun piste-ero kuitenkin viimeiseen kilpailuun lähdettäessä oli kuitenkin varsin hyvä. Mutta se vain piti hyväksyä ja kääntää positiiviseksi, kauden 2019 hienojen saavutusten kautta, Kallio päätti.

Kauden 2019 loppupisteet

1) Oliver Eriksson (SWE) 193
2) Ben-Philip Gundersen (NOR) 150
3) Jesse Kallio 146
4) Fraser McConnell (JAM) 143
5) Sami-Matti Trogen 124
6) Vasiliy Gryazin (RUS) 112
7) Simon Olofsson (SWE) 68
8) Anders Michalak (SWE) 64
9) Steven Volders (BEL) 60
10) William Nilsson (SWE) 57

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja
Kuvat: Jakub Nitka / Olsbergs MSE