OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Koiralle sopimattomat jouluruoat

Jouluruoka on tärkeä osa joulun odotusta sekä joulunviettoa. Osa joulupöydän antimista on kuitenkin koiralle sopimattomia ja voi aiheuttaa koiralle vatsavaivoja tai myrkytyksen. Koiralle kannattaa siis mieluiten antaa vain koirille tarkoitettuja herkkupaloja jouluruokien maistiaisten sijaan.

Koirille sopimattomia jouluruokia:

  • Tumma suklaa
  • Suolainen ja rasvainen joulukinkku
  • Taikina
  • Pähkinät
  • Rusinat
  • Sipuli

Suklaa

Suklaa sisältää koiralle myrkyllistä teobromiinia, tumma suklaa sisältää korkean kaakaopitoisuutensa takia paljon teobromiinia ja on siksi koiralle vaarallisin.

Suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen koira, joka painaa 10 kg, voi saada myrkytyksen oireita syötyään noin 100–200 g maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata.

Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä.

Joulukinkku ja luut

Joulukinkku olisi monen koiran mieleen, mutta kinkku sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi. Kinkun ympärillä oleva verkko puolestaan voi syötynä aiheuttaa koiralle suolistotukoksen. Myöskään sian luut eivät ole koiralle hyväksi – sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita. Älä siis anna koiralle jämäluita vaan ainoastaan koirille sopivia puruluita.

Varmistaaksesi, että koira ei pääse kinkkuun käsiksi anna kinkun jäähtyä koiran ulottumattomissa ja varmista, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita lautasilta tai roskiksesta.

Taikinat, pähkinät ja rusinat

Erilaiset taikinat eivät ole hyväksi koiralle, sillä niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Koiran vatsa ei kestä myöskään pähkinöitä, sillä se ei pysty pilkkomaan niitä. Glögin kanssa tarjottavat rusinat voivat myös aiheuttaa koiralle vatsavaivoja.

Agria Eläinvakuutuksen 5 vinkkiä turvalliseen jouluun:

  1. Jos koira syö jotain sopimatonta, tarkkaile koiran vointia ja ota tarvittaessa yhteyttä eläinlääkäriin. Myrkytyksen oireet näkyvät yleensä ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat: heikentynyt yleisvointi, oksentelu, tärinä, pidätysongelmat, vatsakivut sekä lisääntynyt syljentuotanto ja janontunne.
  2. Hemmottele koiraasi joulupyhinä ihmisten jouluruokien sijaan koirille tarkoitetuilla herkuilla ja puruluilla.
  3. Jos koira on perso ruoalle, säilytä kaikki ruoat ja ruokien jämät koiran ulottumattomissa äläkä päästä koiraa keittiöön kokkailun aikana.
  4. Myös joulukasvit kuten jouluruusu, amaryllis, joulutähti, hyasintti ja misteli voivat aiheuttaa koiralle myrkytyksen oireita, jos koira maistelee niitä tai niiden lehtiä.
  5. Opasta myös jouluvieraille (erityisesti pienille lapsille) mitä koiralle saa ja ei saa syöttää.