OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Älä jätä koiraa yksin autoon pakkasella

Moni tietääkin jo, että koiraa ei saa jättää yksin kuumaan autoon kesällä. Mutta tiesitkö, että koiraa ei myöskään saisi jättää yksin autoon talvipakkasilla? Paikallaan seisova sammutettu auto muuttuu nopeasti erittäin kylmäksi talven kylminä päivinä.

Vaikka auto olisi lämmin ja sillä olisi juuri ajettu, lämpötila auton sisällä laskee hyvin nopeasti, kun auto on sammutettu ja paikallaan pakkassäällä. Silloin auto ei ole sopiva paikka koiralle pitkäksi ajaksi.

Pienessä tilassa koira ei pääse juurikaan liikkumaan ja pitämään itseään lämpimänä. Tiiviissä tilassa ilma muuttuu myös nopeasti kosteaksi ja kylmäksi.

Koiralle voi tulla pakkasella paleltumia, erityisesti ulkoneviin ruumiinosiin kuten tassuihin ja korviin.

Ruotsissa maatalousvirasto Jordbruksverketin laatimien säännösten mukaan koiraa ei saisi jättää valvomatta autoon, kun ulkolämpötila on yli +25 ˚C tai alle -5 ˚C. Suomessa samaa sääntöä ei ole (vielä), mutta se on hyvä perussääntö, jos mietit voiko koiran jättää yksin autoon esimerkiksi kauppareissun ajaksi vai onko koira parempi viedä ensin suosiolla kotiin.

Paikallaan ollessa tulee kylmempi kuin liikkuessa

Eri koirat sietävät kylmyyttä eri tavoin muun muassa rodusta ja turkin laadusta riippuen. Paksuturkkiset, arktiset rodut palelevat harvoin kovilla pakkasillakaan, kun taas ohutturkkiset, hoikat koirat voivat tarvita lämmittävän takin jo syksystä lähtien.

Rodusta ja turkista riippumatta kaikki koirat pysyvät parhaiten lämpiminä liikkuessaan. Eli siinä on suuri ero, tehdäänkö -10 asteessa reipas vartin kävelylenkki vai odotetaanko sama aika kylmässä autossa.

Vaikka koira kestäisi kylmää kävelylenkillä, sille voi silti tulla kylmä hyvinkin nopeasti kylmässä autossa. Kylmää kestävä paksuturkkinen koirakaan ei siis viihdy kylmässä autossa.

Lämmittävät tarvikkeet autoon

Talven automatkoille koiralle kannattaa ottaa autoon mukaan kuiva ja lämmin alusta, jonka päällä koira voi maata esimerkiksi harrastuksen tai pitkän kävelylenkin jälkeen auton lämpiämistä odotellessa.

Koiralle tulee kylmässä autossa helposti entistä kylmempi, jos sen tassut ja turkki ovat kosteat. Siksi mukana kannattaa olla esimerkiksi pyyhe, jonka avulla koiraa voi kuivata ja jonka päällä koira voi maata ja kuivatella.

Lisäksi on hyvä olla mukana viltti, peitto tai koiran takki, jonka voi tarvittaessa laittaa koiran päälle lämmikkeeksi.