OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Miten pysyä teknologian kehityksessä mukana

Maailma muuttuu ja tässä muutoksessa erityisesti teknologia on keskeinen puheenaihe, joka tulee esille eri muodoissa niin arjessa kuin vapaa-ajallamme. Teknologia on nykyisin osa elämäämme täysin eri tavalla, kuin aikaisemmin, emmekä aina koe olevamme sen kanssa sujut.

Olemme keränneet tähän muutamia ideoita siitä, miten voit pysyä teknologian kehityksessä mukana varsinkin, jos koet, että tietokoneet ja kaikenlaiset internet-jutut eivät ole sinun juttusi. Välillä sitä joutuu väkisin opettelemaan uusia asioita. Tätä tapahtuu usein monilla töissä tai opiskelun ohella. Tätäkin pakkoa voi kuitenkin helpottaa pitämällä itse itsensä mukana kehityksessä.

Seuraa uutisia

Siitä huolimatta, että saatat kokea, että uutiset ovat turhia, eikä niistä ole sinulle mitään iloa, harkitse kuitenkin vielä kerran ja yritä löytää esimerkiksi sellaisia uutissivustoja, joita ei ole aikaisemmin vielä löytänyt. Suomessakin on useita sellaisia medioita, jotka eivät ole niin kutsuttua valtamediaa, mutta tarjoavat laadukkaita ja mielenkiintoisia juttuja.

Uutisissa ja uusissa julkaisuissa usein löytää tietoja myös teknologian kehitysaskelista. Sosiaalinen media ja monet älypuhelimien sovellukset mahdollistavat tiedon keräämisen lisäksi muillakin tavoilla, kuin pelkästään uutisilla. Tietoa jakavat yritykset itse ja aiheesta kiinnostuneet fanit.

Mikäli haluat saada lisää tietoa siitä, miten tiede ja teknologia kehittyvät yhdessä, sekä missä maailmalla mennään, on esimerkiksi NASAn Facebook-sivut erittäin hyvä vaihtoehto saada uusinta uutta tietoa. Tosin siellä julkaistaan englanniksi, mutta nykyisin Facebook tarjoaa käännösmahdollisuudenkin.

Sivustoja löytyy paljon niin englanniksi kuin suomeksikin. Suomesta löytyy YLEn lisäksi esimerkiksi Tietysti.fi, joka tarjoaa tiedeaiheisia uutisia ja tiedotteita. Tekniikan Maailma on monien suosikki siksi, että siellä myös testaillaan ja kokeillaan erilaisia teknologian ihmeitä.

Kokeile rohkeasti uusia juttuja

Ihminen, nuori ja vanha, pystyy pysymään uusissa jutuissa mukana, kunhan vain uskaltaa kokeilla. Samalla lailla, kun opetamme pieniä lapsia tutustumaan uusiin ruokiin vain pyytämällä heitä kokeilemaan, tämä pätee myös teknologiaan. Teknologia kehittyy ihmisiä varten ja niitä ei tarvitse sen kummemmin pelätä.

Kaikessa ei tarvitse olla heti paras, vaan kokeileminen onkin juuri sitä, että katsotaan, miten pärjätään. Käy rohkeasti kaupoissa, kokeile uusia VR-laseja ja tutustu niiden toimintaan. Ihaile uusia televisioita, kokeile saada niitä toimimaan ja miksi et räpeltäisi uutta puhelinmalliakin.

Näinkin yksinkertaisilla ja pienillä asioilla voi pysyä paljon helpommin kärryillä siitä, mitä maailmassa ja varsinkin Suomessa tapahtuu. Kun ajattelemme aikaa taaksepäin, silloin kehitystä pelättiin samalla lailla kuin nytkin. Siitäkään ei ole pitkä aika, kun ihmiset epäröivät vielä astianpesukoneiden käyttöä ja nyt ne kuuluvat jokapäiväiseen elämäämme.

Kehitys näkyy muuallakin kuin näissä arkisissa asioissa. Matkailu on muuttunut reilusti. Esimerkiksi lentomatkustaminen on monelle jopa viikoittaista liikkumista. Liiketoimintaa tehdään netissä uusilla tavoilla, kuten vaikkapa kryptovaluutoilla. Pörssikauppaa ei käydä enää papereilla, vaan kaikki toimii verkossa.

Samalla lailla tähän kehitykseen kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemalla mukaan. Netissä pelaaminenkin on kehittynyt. Nykyisin ilman tiliäkin voi pelata kasinolla ja tämä on vain yksi osa teknologian kehitystä. Aikaisemmin nettipelejä ei ollut juuri lainkaan ja pelejä pelattiin fyysisesti paikan päällä.

Kunhan me suomalaisetkin uskaltaisimme olla mukana kehityksessä ja nauttia niistä edistysaskelista, mitä tiede ja tutkimus saa aikaiseksi. Ei ole pakko tykätä kaikesta ja ottaa saman tien käyttöön, mutta kokeilu kannattaa. Silloin ei tule ikäviä yllätyksiä, kun valtion tasollakin siirrytään käyttämään uusia järjestelmiä. Olisitko ajatellut vielä 2000-luvun alussa, että hoitaisit laskujen maksun netissä ja käytännössä se olisi vaikeaa, ellei jopa mahdotonta enää pankeissa paikan päällä? Emme mekään, mutta tässä sitä ollaan.