OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Miltä näyttää vuosi 2024 teknologian saralla?

ChatGPT ja muut teknologian kehitysaskeleet ovat mullistaneet maailmaa kovaa tahtia. On varmaa, että myös vuosi 2024 tuo jälleen mukanaan paljon uutta teknologian saralla. Kotimainen hostingpalveluiden tarjoaja Wepardi käy tuoreessa blogissaan läpi, mitä kaikkea ammattilaiset povaavat alkavalle vuodelle.

1. AI:n rooli kasvaa entisestään

Dell Technologiesin teknologiajohtaja John Roese uskoo, että vuonna 2024 GenAI saapuu rytinällä yrityksiin.

– Vaikka meillä on huikean luovia ajatuksia siitä, miten GenAI tulee muuttamaan liiketoimintaa ja maailmaa, oikeita, skaalautuvia GenAI-toimintoja on vielä vähän. Kun siirrymme vuoteen 2024, tulemme näkemään GenAI-yritysprojektien ensimmäisen aallon, hän ennustaa Technology-lehdessä.

2. IT ja turvallisuus lähentyvät toisiaan

Nykyajan turvallisuusuhat tulevat yhä useammin verkosta, CrowdStriken Euroopan teknologiajohtaja Zeki Turedi ennustaakin, että organisaatioissa IT ja turvallisuus vastuualueina lähentyvät toisiaan.

– Perinteisesti erillisissä siiloissa toimineiden tiimien tavoitteet ja toiminta nivoutuvat yhä enemmän yhteen… Tällainen lähentyminen on erityisen ajankohtainen ja tarpeellinen, koska yksittäiset uhat kohdistuvat nyt samanaikaisesti sekä infrastruktuuriin että turvallisuuteen ja vaativat yhtenäistä vastausta, hän toteaa.

3. Hyperskaalaajien ja tekoälymallien välinen yhteistyö

SambaNova Systemsin toimitusjohtaja Rodrigo Liang ennustaa, että hyperskaalaajien ja tekoälymallien välinen yhteistyö mullistaa data-analytiikan maiseman.

– Tulemme jatkossa näkemään siirtymistä kohti reaaliaikaista hienosäätöä, jossa mallit mukauttavat ja ymmärtävät ajantasaista dataa. Tämä ajaa tekoälyn kehitystä kaikilla toimialoilla, hän sanoo.

4. Nollaluottamusmalli yleistyy

Nykypäivän hybridityöympäristö luottaa laitteisiin, sovelluksiin ja palveluihin, joiden hosting tapahtuu pilvipalveluissa yrityksen oman IT-tiimin hallinnan ulkopuolella. Smartsheetin turvallisuusjohtaja Chris Peaken mukaan tämä tarkoittaa, että yhä useammat yritykset ja organisaatiot siirtyvät Zero Trust- eli nollaluottamusmalliin. Jatkossa käyttäjän ja laitteen käyttöoikeudet saatetaan määritellä tarkasti esimerkiksi roolin mukaan, tai rajata tietyn projektin keston mukaan. Näin jokaisella on aina käytössään ainoastaan tarpeelliset oikeudet.

– Myös generatiivisella tekoälyllä on valtava potentiaali tietoturvan vahvistamisessa. Kukaan ei voi manuaalisesti valvoa kaikkea liiketoimintansa kautta kulkevaa dataa. Älykkäiden järjestelmien on kannettava tämä taakka, hän selittää lehdessä.

5. IT-sijoitukset kytkeytyvät liiketoiminnan tulokseen

Lenovo Solutions & Services Groupin operatiivinen johtaja ja strategiajohtaja Linda Yao ennustaa, että yritykset pyrkivät saamaan IT-investoinneilleen entistä paremman arvon.

– He tulevat vaatimaan enemmän joustavuutta niin, että heidän sijoituksensa skaalautuvat niiden tuottaman arvon mukaan. He haluavat myös enemmän ennustettavuutta rahavirtaan, mikä voi tarkoittaa teknologian hyödyntämistä liikevaihdon kasvun vakauttamisessa tai kustannussäästöjen saavuttamisessa. Yritykset haluavat varmistamaa, että IT:n käyttöönotto tukee tai suoraan edistää liiketoiminnan tulosta, hän sanoo.

Lue lisää vuoden 2024 suurimmista teknologiatrendeistä Wepardin blogista.