OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Oletko jo kokeillut ihopaastoa?

Iholle syydetään jatkuvasti valtava määrä kosmetiikkaa. Putsareita, kosteusvoiteita, seerumeja, kasvonaamioita ja kuorintatuotteita pursuavat kaapit ovat tuttu näky monessa kylpyhuoneessa. Tuotteiden liikakäyttö saattaa kuitenkin heikentää ihon omaa suojakerrosta. Japanilainen kosmetiikkabrändi Mirai Clinical alkoikin jo vuosikymmen sitten puhua ihopaastosta. Paastolla ihonhoitotuotteista pidettään taukoa, jotta ihon oma toiminta saa elpyä. Paaston tavoitteena on opettaa iho jälleen itse korjaamaan itseään sen sijaan, että tuotteet tekevät kaiken työn.

Kokeilemisen arvoista?

Ihopaaston voi toteuttaa eri tavoin. Yksi vaihtoehto on pidättäytyä muutaman päivän ajan kaikesta kosmetiikasta. Pehmeämmässä paastomuodossa oma tuotearsenaali karsitaan minimiin. Monet asiantuntijat eivät kannata ihonhoidon täydellistä lopettamista. 

– Tällaisen tueksi ei ole kovaa tieteellistä näyttöä, sanoo Cadogan-klinikan konsultoiva ihotautilääkäri, tohtori Anjali Mahto

Hänen mielestään kaikista tuotteista luopuminen ei ole missään nimessä järkevää.

– Puhdistus on tärkeä osa ihonhoitoa. Hien, lian, bakteerien ja saasteiden poistaminen ihon pinnalta on hyväksi henkilökohtaisen hygienian sekä ihon ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisemisen kannalta, hän sanoo.

Tohtori Mahton mukaan paastosta saattaa joissakin tapauksissa olla iholle jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Ihotyypistä riippuen esimerkiksi aurinkovoiteen käytön lopettaminen voi pahentaa pigmentaatiota. Kuorinnan poisjättäminen taas johtaa kuolleiden ihosolujen kertymiseen ihon pinnalle.

Tuotteilla läträäminen pannaan

Vaikka totaalinen stoppi ei kenties ole suositeltava, useimmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että tuotteilla läträämistä on syytä välttää. Paasto onkin hyvä tilaisuus tarkastella käyttämiensä tuotteiden tarpeellisuutta.

Liian monen tuotteen yhtäaikainen käyttö voi aiheuttaa ihoärsytystä, yliherkkyyttä, ja pahimmillaan jopa ekseemaa tai ihottumaa.

– Kun kyse on ihonhoidosta, vähemmän on enemmän. Ihomme on suunniteltu suojaamaan meitä. Paitsi että ihon rasittaminen liian monilla tuotteilla on ajan- ja rahanhukkaa, se voi myös häiritä ihon toimintaa, muistuttaa Allies of Skin-perustaja Nicolas Travis.

Älä luovu ainakaan näistä

Kun tuotteiden määrää lähdetään karsimaan, on tärkeää, että jäljelle jäävät oikeat tuotteet. Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi aurinkosuoja kuuluu myös minimalistiseen kauneudenhoitorutiiniin. Se suojaa ihoa paitsi auringon UV-säteiltä, ​​myös näyttöjen haitalliselta siniselltä valolta.

– Muita tarpeellisia tehoaineita ovat C-vitamiini, antioksidantit, keramidit, peptidit, hapot ja retinoli. Niiden on kliinisesti todistettu tuottavan tuloksia, Travis luettelee. 

Pelkistettyyn tuotevalikoimaan kannattaakin hänen mukaansa valita useampaa virkaa toimittavia tuotteita, joissa tehoaineita on valmiiksi oikeassa suhteessa.

– Ne auttavat välttämään ihon ylikuormitusta, hän lupaa.

Lähde: Vogue