Valitettavasti hiusten kasvattamiseen ei ole olemassa vippaskonsteja. Pitkien ja paksujen kutrien saavuttaminen vaatii aikaa, mutta onneksi on lukuisia tapoja, joilla hiusten luonnollista kasvua voi tukea. Kasvatusprojektin aikana myös hiusten kuntoon on syytä panostaa. Cosmopolitan kysyi asiantuntijoilta vinkkejä siihen, miten hiuksista saa pitkät ja terveet.
Aloita päänahasta
Pidemmistä tai paksummista hiuksia haaveilevan kannattaa aloittaa hiustenhoito päänahasta.
– Tuotteet, jotka pitävät päänahan terveenä, auttavat tukemaan tervettä hiustenkasvua. Aivan kuten kasvoja, myös pään aluetta kannattaa kuoria viikottain. Näin pääset eroon kuolleista ihosoluista, ohjeistaa hiusspesialisti Anabel Kingsley.
Rajoita lämpöä
Olet todennäköisesti kuullut tämän jo miljoona kertaa, mutta lämpö voi vahingoittaa hiuksia. Kaikista muotoiltuvälineistä ei kuitenkaan tarvitse luopua, kunhan oikea tekniikka on hallussa.
– Lämpökäsittelystä ei ole haittaa hiuksille, jos se on tehdään oikein. Asia on niinkin yksinkertainen, lupaa L’Oréal Professionnelin lähettiläs Adam Reed.
Reedin mukaan lämpösuojaus on ehdoton silloin, kun hiuksia kuivataan tai muotoillaan. Silloinkin lämpöasetus kannattaa pitää maltillisena.
– Muista, että lämpö vahingoittaa hiuksia vain silloin, kun laite on liian kuuma ja sitä pidetään samassa kohdassa liian kauan, hän lisää.
Älä skippaa leikkausta
Olemme kaikki kuulleet sanottavan, että hiusten leikkaaminen edistää niiden kasvua. Vaikka tämä on uraabilegenda, on totta, ettei tasoitusta kannata skipata.
– On erittäin tärkeää pitää tukka hyvässä kunnossa, muuten se alkaa näyttää ylikasvaneelta ja sotkuiselta. Hiuksiaan kasvattavan täytyy joka tapauksessa hankkiutua eroon kaksihaaraisista. Jos välttelet säännöllistä trimmausta, täytyy hiuksia lopulta leikata enemmän, koska kasvatusprosessi on tehnyt niistä kuivat ja haaroittuneet, Reed selittää.
Kuinka usein hiukset sitten tulisi leikata? Reedin suositus on 6–8 viikon välein, mutta hiuksia kasvattavat voivat venyttää väliä 10-12 viikkoon.
Vaihda shampoota
Pesu vaikuttaa paljon hiusten kuntoon. Liian usein hiuksia ei kannata pestä, koska se kuivattaa niitä.
– Minun ohjeeni pesutiheyden suhteen on, että jokainen meistä on erilainen. Se riippuu elämäntyylistä ja siitä, kuinka hiuksia käsitellään. Käypä keskiarvo on, että hiukset pitäisi pestä kolmen päivän välein, Reed toteaa.
Laadukkaan ja omille hiuksille sopivan shampoon valitseminen on tärkeä osa hiustenhoitoa. Marketin edulliset shampoot sisältävät usein ikäviä kemikaaleja, kuten sulfaatteja. Toki niitä voi löytyä myös kalliimmista tuotteista, mutta pääsääntöisesti kampaamotuotteista löytyy hiusta hoitavia aineita suurempina pitoisuuksina. Sijoita laadukkaaseen shampooseen. Säästät paitsi hiuksiasi, myös pitkän aikavälin kustannuksia, koska sinun ei tarvitse rampata jatkuvasti kampaajalla hoidattamassa kuivia ja katkeilevia hiuksia.
Ole hellä
Hiukset vahingoittuvat helposti etenkin silloin, kun ne ovat märät. Jos hiukset on tottunut selvittämään niiden ollessa märät, Reed kehottaa hankkimaan märille hiuksille sopivan harjan.
– Ehdotan aina, että hyvän shampoon ja hoitoaineen jälkeen hiuksiin levitetään hoitoöljy ja sitten hiukset kammataan läpi puolivälistä latvoihin. Hyvä öljy jättää hiukset liukkaiksi, joten ne selviävät helpommin ja tuntuvat pehmeiltä ja kiiltäviltä, Reed selittää.
Muista ruokavalio
Mikään tuote ei pelasta hiuksia, jos ruokavalio on rempallaan. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio onkin terveiden hiusten edellytys, muistuttaa Pulse Light Clinic-ravitsemusterapeutti Lisa Borg.
– Hiusten kunto ja kasvu ovat riippuvaisia ravintoaineista, joita niillä on käytössään. Monet ravinteet, kuten B- C- ja D-vitamiini, omega-3-rasvat, sinkki, kupari ja rauta, liittyvät hiusten terveyteen, hän sanoo.
Ravintolisien ei tulisi koskaan olla ensimmäinen apuväline, jos hiukset alkavat näyttää elottomilta tai ohuilta. Ravintolisien tarpeellisuutta arvioitaessa tulisikin ensisijaisesti miettiä, mistä hiusten heikentynyt kunto johtuu. Esimerkiksi ravinnepuutokset, hormonaalinen epätasapaino ja tulehdukset näkyvät kaikki hiuksissa.
Mikäli lisäravinteisiin haluaa kuitenkin välttämättä turvautua, on biotiini on hiustenkasvattajien suosikki. Sillä on tutkittua tehoa hiustenkasvun tukemisessa.
– Kaksi biotiinin vaikutuksia… selvittänyttä tutkimusta havaitsivat, että 3–6 kuukauden päivittäinen käyttö paransi hiusten tuuheutta ja paksuutta 3 kuukauden jälkeen, sekä kiiltoa, kosteuden säilymistä ja sileyttä kuuden kuukauden jälkeen, Borg kertoo.
Ravintolisien lupauksiin tulee kuitenkin suhtautua realistisesti, sillä mitään ihmeaineita nekään eivät ole. Borg huomauttaa, että tutkimusten lupaavat tulokset saattavat koskea lähinnä ihmisiä, joilla on jostain syystä puutetta biotiinista. Elimistö kuitenkin tarvitsee biotiinia suhteellisen vähän, joten sitä on yleensä helppo saada riittävästi monipuolisesta ruokavaliosta.
Valitse silkkinen tyynyliina
Silkkiset petivaatteet saattavat kuulostaa dekadentilta, mutta silkkinen tyynyliina tai hiusten suojaksi kietaistava huivi edistävät hiusten hyvinvointia. Silkki on sileämpää ja vähemmän imukykyistä kuin puuvilla, joten hiukset eivät pääse kuivumaan ja takkuuntumaan yön aikana. Pitkällä tähtäimellä tämä tarkoittaa, että hiukset haaroittuvat vähemmän, joten niitä täytyy saksia vähemmän.
Lähde: Cosmopolitan
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä