OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Keksijän paja -ohjelmasta tuttu ammattijärjestäjä Laura Holmström antaa vinkkejä kodin ja autotallin järjestämiseen

Laura Holmström on koulutettu ammattijärjestäjä. Laura auttaa ihmisiä luopumaan – ei ainoastaan tavaroista vaan pikemminkin asioista. Laura auttoi myös keksijä Janne Käpylehtoa Oholla nähtävässä sarjassa Keksijän paja. Yhdessä he kävivät läpi pajan, jonne oli kertynyt vuosien varrella hurja määrä tavaraa. Haastatelimme Lauraa ja kysyimme vinkkejä kodin järjestämiseen.

Ammattijärjestäjien ala on Suomessa vasta kasvussa. Laura Holmström kertoo, että hän kouluttautui alalle vuonna 2017 ja nykyään itsekin kouluttaa. Entisaikojen ajattelumalli on alkanut muuttumaan, kodin kunnossapito vaatii joskus ulkopuolista apua. Laura koki ammattiherätyksen muutama vuosi sitten. Hän kertoo olleensa pahassa koukussa shoppailemiseen. Suurten elämänmuutosten myötä hän koki elämänsä suunnan olevan väärä ja löysi tiensä ammattijärjestäksi.

Usein myös asiakkaillani on samantyyppinen tarina taustalla. Iso elämänmuutos herättää ajattelemaan, laittaa asiat ja arvot syyniin. Mitä minä haluan elämältä? Olen avannut omat kaappini asiakkailleni, se auttaa ihmisiä samaistumaan ja samalla inspiroi.

Laura Holmström

Laura Holmström avasi verkkokurssin “Koti ja elämä järjestykseen” alkuvuodesta. Ennen kuin korona-ajasta oli tietoakaan, Laura teki päätöksen panostaa verkkokurssiin ja se kannatti. Vaikean korona-ajan yli Laura on työmielessä päässyt pitkälti verkkokurssin avulla.

Pohdin verkkokurssin ja kirjan kirjoittamisen välillä. Työnohjaajan avulla päädyin verkkokurssiin ja se kannatti! Intuitio johdatti minut tähän.

Laura Holmström

Haastavuus innoitti mukaan Keksijän paja -ohjelmaan

Keksijän paja -ohjelma alkoi Oholla 24.5. ja kolmiosaisen sarjan päätösjakso nähdään 7.6. kello 21:00. Laura päätyi avustamaan keksijä Janne Käpylehtoa pajansa siivoamisessa kollegan suosituksesta. Kollega oli katsonut projektin olevan vaikea ja suuri – ainoa sopiva henkilö tähän olisi Laura.

Janne soitti minulle ja minä kysyin ensimmäisenä, että koska aloitetaan. Näin Keksijän paja sai alkunsa. Jannen kanssa oli hauska tehdä töitä, hän on todellinen persoona.

Laura Holmström

Keksijän pajan siivousta ei pysty suoraan vertaamaan esimerkiksi autotalliin, sillä paja oli vuosien hamstrauksen jäljiltä aivan täynnä tavaraa. Janne Käpylehdolla ei kuitenkaan ollut luopumisen tuskaa, vaan se kävi helposti. Projekti vaati aikaa, mutta toteutus oli hauska ja Laura on iloinen, että oli siinä mukana.

Ensimmäinen osa on katsottavissa Youtubesta

Miten aloittaa kodin järjestely?

Ammattilaisena Laura Holmström osaa kertoa aloittamisen olevan se vaikein osa prosessia. Mielikuva lopputuloksesta, jossa koko koti on jo tiptop monesti lamauttaa koko projektin jo lähtökuopissa. Laura kertoo myös tavaroihin liittyvien tunnesiteiden vaikeuttavan järjestelyä ja siksi onkin tärkeää aloittaa helpoimmasta. Helpoiksi aloituskohteiksi Laura listaa sukka- ja alusvaatelaatikot tai kylpyhuoneen hyllyt shampoopulloineen.

Kannattaa aloittaa sieltä, missä on vähiten tunnesidettä, hylly kerrallaan. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että elämän perusasiat ovat kunnossa ennen suurta projektia. Täytyy olla hyvin syönyt, levännyt ja liikkunut. Sitten on energiaa lähteä asteittain kohti lopputulosta.

Laura Holmström

Kysyimme Lauralta viisi vinkkiä autotallin järjestämiseen. Autotallin järjestäminen vie yleensä koko viikonlopun, järjestelytyö vaatii suunnitelmallisuutta ja aikaa.

  1. Tee lista “Mitä haluan autotallilta”. Alustava suunnitelma, jossa kartoitetaan mitä tarkoitusta varten järjestelyprojektiin ryhdytään.
  2. Silmäily. Varaa aikaa alkutilanteen kartoittamiseen. Mitä kaikkea autotallista löytyy. Etukäteen on hyvä miettiä, mihin jätteet viedään ja paljonko jätettä tulee syntymään.
  3. Toiminnan aloitus. Valmiina on hyvä olla jätesäkkejä ja laatikoita. Aloitus yhdestä reunasta lajitellen. Tauotus on tärkeää, 20 minuuttia toimintaa ja tauko.
  4. Tavaroiden sijoittelu. Tavaroiden käytettävyyden arviointi. Käytetäänkö tavaraa viikoittain, kuukausittain tai vaikkapa vain puolivuosittain?
  5. Koko tilan hyötykäyttö. Seinätilat, hyllyt, korit – tilan käytön kannalta helpot ratkaisut. Tärkeää on näkyvyys sekä paikkojen nimeäminen – helppo palautettavuus ja järjestelmällisyyden ylläpito.

Laura Holmström muistuttaa, että järjestämisprojektit ovat aikaa vieviä ja keskittymistä vaativia. Hän toistaa mottoaan “yksi hylly kerrallaan” ja suosittelee aloittamaan yhdestä kohdasta, jossa pysytään. Heti ei kaikelle tarvitse löytää paikkaa. Tyhjyyttä ja tilan avaruutta ei myöskään tarvitse säikähtää – säilytyslaatikoistakin voi luopua ja penkomisvaraa tulee jättää.

Tavara on eloton materiaali. Jos siitä ei ole hyötyä, niin siitä on haittaa.

Laura Holmström

Laura jakaa säännöllisesti vinkkejä kodin järjestämiseen Instagramissa.

https://www.instagram.com/p/CAw0tmkjTaw/?utm_source=ig_web_copy_link

Keksijän paja sunnuntaina kello 21:00 Oholla