OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Muista nämä 5 asiaa, kun käytät retinolia

Retinoli on yksi ihonhoidon hehkutetuimmista ihmeaineista. Kyseessä on yksi niistä harvoista ainesosista, jotka voivat todistetusti vaikuttaa ihon kuntoon.

– Tutkimukset osoittavat, että retinoli voi auttaa häivyttämään pintajuonteita ja pigmentaatiota, sekä vilkastuttaa kollageenin tuotantoa ja ihosolujen uusiutumista. Tämä tarkoittaa kirkkaampaa ja tasaisempaa ihoa, sanoo The Skincare Bible-kirjailija, tohtori Anjali Mahto Vogue UK-lehdessä.

Erilaisia retinoideja sisältäviä tuotteita on nykyään myynnissä pilvin pimein ja itselle parhaiten sopivan tuotteen valitseminen saattaa vaatia hieman perehtymistä. Jotkut A-vitamiinituotteet voivat ärsyttää herkkää ihoa, joten kaikkein voimakkain tuote ei välttämättä ole paras vaihtoehto jokaisen ihonhoitorutiiniin.

Vogue listasi viisi asiaa, jotka retinolin käytössä on syytä muistaa.

Valitse oikea retinoidi

Retinoidien ryhmään kuuluu useita eri yhdisteitä. Kosmetiikassa on käytössä useita erityyppisiä retinoideja, joista jokaisella on oma nimensä. Niistä parhaiten tunnettu on retinoli. Medik8-brändin tutkimusjohtaja Daniel Isaacssin mukaan tämä johtuu siitä, että retinolia on tutkittu niin paljon ja sen teho on kliinisesti todistettu.

– Kun retinolia levitetään iholle, se käy läpi kaksi muutosta. Ensin iho muuntaa retinoidit retinaldehydiksi ja sitä kautta retinoiinihapoksi. Retinoiinihappo on A-vitamiinin aktiivinen muoto, jota iho voi hyödyntää. Se edistää solujen uusiutumista ja kollageenin tuotantoa, jotka selittävät retinoidituotteiden uskomattomia vaikutuksia ihossa, Isaacs selittää.

On olemassa myös kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät retinolin sijaan retinaldehydiä. Sitä on kutsuttu ”uuden sukupolven” A-vitamiiniksi, sillä se voi tuottaa tuloksia jopa 11 kertaa nopeammin kuin perinteiset retinolituotteet. Se edistää ihon uusiutumista ja kollageenin tuotantoa tehokkaasti. Lisäksi sillä on antibakteerisia ominaisuuksia, joten se on erinomainen valinta esimerkiksi aknesta kärsiville.

Retinyyliretinoaatti puolestaan sijoittuu retinolin ja retinoiinihapon välimaastoon.

– Se tehostaa retinolin anti aging-vaikutusta, mutta ilman retinoiinihapon ihoa ärsyttäviä sivuvaikutuksia. Se nopeuttaa kollageenin tuotantoa ja ryppyjen silottumista jopa kahdeksan kertaa tavanomainen retinoliin verrattuna. Lisäksi se on paljon vakaampi auringonvalossa, mikä tarkoittaa, että sitä voidaan käyttää päivin ja öin ja näin nopeuttaa tulosten syntymistä entisestään, Isaacs sanoo.

Ihotautilääkärien mukaan reseptivahvuinen tretinoiini on silti kaikkien A-vitamiinivalmisteiden äiti. Mahto muistuttaa, että sillä voidaan saada aikaan näkyvämpiä tuloksia kuin ilman reseptiä ostettavilla tuotteilla, koska “kyseessä on lääke, ei kosmetiikkatuote”. Isaacs sen sijaan varoittaa kuluttajia retinyylipalmitaatin ja retinyylilinoleaatin kaltaisten yhdisteiden käytöstä, koska niiden vaikutus ihoon on vähäinen.

– On tärkeää valita sellainen tuote, jossa käytetään ainoastaan tehokkaita A-vitamiinityyppejä, joiden toimivuus on kliinisesti todistettu, hän sanoo.

Valitse oikea vahvuus

Kuva: pexels.com

Markkinoilla on tuotteita, jotka sisältävät hyvin erilaisia määriä retinolia. Tuloksia haluavan ei pidä valita tuotetta, jossa retinolia on vain nimeksi. Mahto suosittelee tuotteita, jotka sisältää vähintään 0,1 prosenttia retinolia. Toisaalta kaikkein vahvinkaan ei ole aina paras. Erityisesti herkkäihoisten kannattaa aloittaa varovaisesti. Isaacsin mukaan kosmetiikkahyllyiltä löytyy myös tuotteita, jotka säännöstelevät A-vitamiinia iholle yön mittaan.

– Tämä vähentää ihon ärsytyksen tai herkistymisen riskiä, hän sanoo.

Aloita varovasti

Varovainen aloitus retinolien kanssa ei päde ainoastaan herkkäihoisiin.

– Retinoli voi aiheuttaa ärsytystä, kun sitä käytetään ensimmäistä kertaa, joten aloita tuotteen käyttö niin, että käytät sitä kerran tai kaksi viikossa. Etene pikku hiljaa, kunnes voit käyttää sitä joka ilta, Mahto neuvoo.

Kun iho on tottunut retinoliin, voi tuotteen tarvittaessa vaihtaa tehokkaampaan.

Ihon ärtymistä voi ehkäistä myös muilla tavoin.

– Levitä kosteusvoide 20 minuutin kuluttua retinoidin käytön jälkeen. Tämä voi auttaa vähentämään A-vitamiiniin usein liittyvää ihon punoitusta, herkkyyttä, kuorimista, hilseilyä ja kuivumista, Mahto neuvoo.

Maltti on valttia

Kuten ihonhoidossa yleensäkin, retinolin käytössä tarvitaan malttia. Tuloksia on turha odottaa yhdessä yössä. Mahton mukaan retinoidien käytön hyödyt alkavat näkyä aikaisintaan noin 12 viikon kuluttua, mutta siihen voi kulua paljon kauemminkin. Jos tuotteita jaksaa käyttää säännöllisesti, tulokset ovat kuitenkin odottamisen arvoisia.

Muista aurinkosuoja

Kuva: pexels.com

Retinoli tekee ihosta erityisen herkän auringolle, koska ne heikentävät ihosolujen omaa suojaa. Siksi retinolituotteita käyttävien ei pidä missään nimessä unohtaa aurinkosuojaa. Korkean SPF-kertoimen päivittäinen käyttö on tärkeää ihovaurioiden ehkäisemiseksi.

Lähde: Vogue UK