OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Piknik- ja grillauskausi on alkanut – älä anna näitä ruokia tai ruoanjämiä koiralle

Grillaus ja piknikit kuuluvat kesään ja koirasta saa usein molempiin aktiviteetteihin innokkaan apulaisen, joka mieluusti söisi kaikki saamansa ruoanjämät. Monet grilliherkut ja piknik-jämät eivät kuitenkaan sovellu koiran vatsalle. Agria Eläinvakuutus listaa ruokia ja niiden jämiä, joita ei kannata antaa koiralle grillistä tai piknikillä.

Luut
Koirat pitävät luiden pureskelusta ja se onkin koirille hyväksi, mutta koiralle ei kannata antaa muita kuin koirille tarkoitettuja puruluita, joita myydään muun muassa eläinkaupoissa. Älä siis anna koiralle luita omasta ruoastasi, esimerkiksi siipikarjan tai possun luita. Älä myöskään anna koiralle ruotoja sisältäviä kalanjämiä.

Luunpalaset ja kalanruodot voivat aiheuttaa haavoja koiran suuhun, nieluun ja ruoansulatuskanavaan. Ne voivat myös jäädä jumiin koiran kitalakeen tai ruokatorveen, varsinkin jos koira on innokas herkuttelija ja hotkii herkkupalat pureskelematta kunnolla.

Jäätelötikut ja grillivartaat
Jäätelötikut ja puiset grillivartaat sisältävät yleensä sopivasti makua ollakseen koiralle houkuttelevia. Niistä voi kuitenkin pureskeltuna irrota tikkuja, jotka voivat aiheuttaa haavoja tai jumittua koiran suuhun ja ruoansulatuskanavaan. Pahimmillaan terävät tikut voivat tehdä reikiä koiran vatsalaukkuun ja suolistoon.

Älä siis anna koiralle nuoltavaksi tai pureskeltavaksi puisia grillivartaita tai jäätelötikkuja ja sijoita ne pois koiran ulottuvilta.

Maissintähkät
Älä anna koirallesi pureskeltavaksi maissintähkää, sillä koira saattaa niellä sen kokonaisena tai isoina paloina ja tähkä voi jumittua koiran ruoansulatuskanavaan aiheuttaen vaarallisen suolistotukoksen. Usein ainoa tapa poistaa maissintähkä suolistosta on leikkauksen avulla.

Grilliruoat ja niiden jämät
Grillin vieressä kuolaava koira on varmasti monelle tuttu näky ja kukapa ei haluaisi antaa jotain pientä herkkupalaa suloiselle grillausapulaiselleen? Mausteiset ja suolaiset grilliruoat eivät kuitenkaan ole koiran vatsalle hyväksi ja voivat aiheuttaa esimerkiksi ripulia. Suuri määrä suolaista ruokaa voi aiheuttaa koiralle pahimmillaan suolamyrkytyksen.

Sekä raaka että kypsennetty sipuli ovat koiralle vaarallisia, eli niitä ei kannata antaa koiralle.

Hemmottele koiraa turvallisesti
Piknikille tai grillijuhliin kannattaa ottaa mukaan koiralle sopivia herkkuja kuten puruluu, koiran omaa ruokaa ja koiranameja. Siten koira voi herkutella turvallisesti eikä sen vatsa mene sekaisin suolaisista ja mausteisista grilli- ja piknik-herkuista. Muista pakata koiralle mukaan myös vettä.

Piknik tai grillihetki sujuu kaikille paljon mukavammin, kun koiralle ei tule vatsavaivoja tai koiraa ei tarvitse lähteä viemään kiireellisesti eläinlääkäriin sopimattoman herkun syömisen jälkeen.

Siivoa ruoanjämät ja roskat koiran ulottumattomiin
 Ruoantähteiden lisäksi piknikillä kannattaa varoa lasipulloja ja kertakäyttögrillejä. Koira voi helposti saada lasinsirusta haavan tassuunsa ja kertakäyttöinen alumiinigrilli voi aiheuttaa palovammoja tai haavoja. Kerää siis aina kaikki ylimääräiset ja koiralle sopimattomat roskat ja ruoantähteet heti pois koiran ulottuvilta.

Ruoalle perso koira saattaa myös tonkia ruoantähteitä roskapussista eli herkulliselta tuoksuvat roskat ja ruoantähteet kannattaa laittaa suljettuun roskapussiin tai viedä heti isompaan roskikseen pois koiran ulottuvilta.

Jos koira syö jotain sopimatonta
Yleisiä myrkytyksen oireita ovat mm. oksentelu, ripuli, vatsakivut ja voimakas kuolaaminen. Jos jotain jumittuu koiran kurkkuun kiinni, koira alkaa kakoa tai raapia suuta tassullaan yrittäen saada juuttuneen esineen pois. Yritä silloin paikantaa ja poistaa suuhun tai nieluun juuttunut esine. Jos se ei onnistu, vie koira välittömästi eläinlääkäriin.

Jos tiedät tai epäilet, että koirasi on syönyt jotain sopimatonta, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.