OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Muista auringolta suojautuessa muutakin kuin SPF

Jälleen on se aika vuodesta, kun aurinkovoiteen tärkeyttä toitotetaan joka tuutista. SPF onkin syytä muistaa, sillä se suojelee ihoa auringon terveydelle haitallisilta ja ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavilta vaikutuksilta. Kehossa on kuitenkin paikkoja, joihin aurinkosuoja jää levittämättä. Esimerkiksi silmät ja hiukset kaipaavat suojausta siinä missä ihokin, joten pelkkä voiteilla läträäminen ei riitä.

Good Housekeeping muistuttaa, että auringolta suojautumiseen on muitakin apuvälineitä, kuin SPF, joita ei kannata jättää hyödyntämättä.

UV-säteilyltä suojaavat lasit

UV-säteily voi vahingoittaa paitsi herkkää silmänympärysihoa, myös itse silmiä. Tutkimuksissa on havaittu, että toistuva auringonvalolle altistuminen saattaa aiheutta silmässä muutoksia, jotka lisäävät kaihin riskiä. Siksi silmät kannattaakin suojata kesäaikaan aurinkolaseilla tai silmälaseilla, joiden linssit eivät päästä lävitseen ultraviolettivaloa.

Kuva: pexels.com

UV-säteilyltä suojaavat vaatteet

Jos ulkona vietetään paljon aikaa, kannattaa vartalo suojata UV-säteilyllä myös vaatteilla. Erityisesti, jos uit tai hikoilet paljon, on suojavoiteita muistettava lisätä jatkuvasti. Cancer Causes & Control-lehdessä tehty tutkimus, osoitti, että pitkähihaisten vaatteiden käyttäminen suojasi ihmisiä paremmin palamiselta kuin aurinkosuoja, koska sitä ei muistettu lisätä tarpeeksi ja riittävän usein.

Voimakkaaseen auringonvaloon kannattaa pukea vaatteet, joissa on korkea UV-suojakerroin. Materiaaleista parhaita ovat kevyet ja hengittävät, mutta silti tiheästi kudotut kankaat

Leveä lierihattu

Kuva: pexels.com

Hattu auttaa suojaamaan paikkoja, joista aurinkovoide yleensä unohtuu, kuten päänahkaa ja korvia. Valitse hattu, jonka reunus on leveä ja jossa on korkea suojakerroin, mieluiten yli UPF 40. Jos hatussa ei ole ilmoitettu UPF-kerrointa, valitse hattu, jonka kangas on niin tiivis, ettei valo loista siitä läpi. Leveälierinen hattu tarjoaa myös kasvoille ja niskalle hieman suojaa, mutta koska vesi ja hiekka heijastavat UV-säteitä, tulee iholle silti levittää aurinkovoidetta.

Rantavarjo

Suorassa auringonvalossa ei kannata paistatella koko päivää. Ranta- ja puistopäiviin kannattaa varustautua aurinkovarjolla tai katoksella, jonka alle vahingollisilta UV-säteiltä pääsee piiloon. Varjoon olisi syytä siirtyä etenkin klo 10–16, kun auringon säteily on voimakkaimmillaan. Muista, että UV-säteily heijastuu pinnoilta, joten myös varjossa oleillessa on käytettävä suojakerrointa.

Ikkunasuoja

Jos autoilet paljon, kannattaa auton ikkunoihin asettaa UV-säteitä torjuvat suojat. Vaikka UVB-säteet eivät tunkeudu lasin läpi, ihosyöpään ja ennenaikaiseen ikääntymiseen liittyvät UVA-säteet läpäisevät lasinkin. Yhdysvalloissa on havaittu, että ihossyöpää todetaan enemmän kehon vasemmalla kuin oikealla puolella. Asiantuntijat uskovat sen johtuvan siitä, että kehon vasen puoli saa autoa ajettaessa enemmän aurinkoa.

Lähde: Good Housekeeping