OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Järjestä vaatekaappisi kesäkuntoon – pukeutuminenkin helpottuu

Vaatekaappisi pursuaa tavaraa, mutta silti sinulla ei tunnu olevan mitään päällepantavaa. Tunnistatko ilmiön? Kun kaappi on täynnä väärän kauden vaatteita ja pieneksi jääneitä farkkuja, on sieltä vaikea löytää mitään.

Järjestyksessä oleva vaatekaappi rauhoittaa mieltä ja tekee pukeutumisesta helpompaa. Elle puhui ammattijärjestelijä Vicky Silverthornin kanssa siitä, miten kaappien suursiivous toteutetaan.

Koska vaatekaappi täytyy järjestää?

Oma kaappi näyttää harvoin yhtä täydelliseltä kuin Instagram-kuvat, joissa vaatetangossa roikkuu värikoordinoituja mekkoja ja joka jokaista hyllyä koristaa yksi uutuuttaan hohtava kenkäpari. Todellisuudessa vaatekaapin ei tarvitse olla valokuvauksellinen, kunhan se on siisti, sillä sotku ja epäjärjestys aiheuttavat turhaa stressiä ja ahdistusta. Kun kaapin sisältö alkaa aiheuttaa sinulle negatiivisia tunteita, on aika ryhtyä siivouspuuhiin.

Kuva: pexels.com

Sekasotku johtaa siihen, ettet enää tiedä, mitä kaikkea kaapin sisällä piilee. Vaatteet, jotka eivät enää istu, vievät turhaa tilaa, etkä ikinä löydä suosikkivaatteitasi. Hyvin organisoitu vaatekaappi helpottaa arkea monella tavalla. Ensinnäkin löydät etsimäsi vaatteet nopeammin. Toiseksi, se, että tiedät kaapissa olevien vaatteiden sopivan sinulle, helpottaa asujen valitsemista. Ja kun näet yhdellä vilkaisulla, mitä kaapissasi on, auttaa se hillitsemään turhia heräteostoksia.

Kuinka järjestää kaapin sisältö oikeaoppisesti?

– On syytä huomauttaa, että tämä projekti vie kauemmin kuin osasit odottaa, joten jos toimit yksin, suosittelen työstämään sitä osissa. Aloita tangosta ja etene sitten vetolaatikoihin ja muihin säilytysratkaisuihin, Silverthorn sanoo.

Aloita urakka petaamalla sänky ja siistimällä huone, Silverthorn neuvoo. Muuten epäjärjestys voi lannistaa sinut heti alussa. Ota kaapin sisältö ulos osio kerrallaan. Asettele yhden osion sisältö siistiksi pinoksi sängylle. Käy läpi jokainen vaatekappale ja mieti, haluatko pitää vai varastoida sen, vaiko hankkiutua siitä eroon.

– Kun ihmiset yrittävät päättää, mistä hankkiutua eroon, he miettivät usein turhaan: “Milloin viimeksi käytin sitä?” Totuus on, että koska vaatekaappisi kaipasi siivousta, hyllyn perältä voi löytyä vaatteita, joita et ole nähnyt vuoteen. Kysy itseltäsi mieluummin: “Voinko elää ilman tätä?” Se rohkaisee meitä luottamaan mututuntumaan, hän jatkaa.

Kuva: pexels.com

Kun olet käynyt kaikki vaatteet läpi, on ympärillesi todennäköisesti syntynyt useita pinoja. Puhdista tyhjä vaatekaappi ja aseta ne vaatteet, jotka haluat pitää, siististi takaisin hyllyille. Noudata kaapin järjestyksessä selkeää logiikkaa, jotta tiedät, missä mikäkin sijaitsee. Sijoita eniten käyttämäsi vaatteet paikkaan, jossa ne ovat helposti käden ulottuvilla. Harvemmin käytetyt vaatteet voi asettaa kaapin vaikeimmin tavoitettaviin sopukoihin tai varastoon. Optimoi kaapin sisältö miettimällä, miten vaatteet vievät vähiten tilaa. Jos henkareille on vain vähän tilaa, älä turhaan ripusta t-paitoja ja farkkuja roikkumaan, sillä ne säilyvät hyvin myös hyllylle viikattuna.

Mieti lopuksi, mitkä yli jääneistä vaatteista on heitettävä pois ja mitkä voi myydä tai lahjoittaa eteenpäin. Kaapeissa turhaan seisseille, käyttökelpoisille vaatteille voi antaa uuden elämän ja ansaita samalla hieman rahaakin. Pese ja viikkaa eteen päin lahjoitettavat vaatteet ja pakkaa ne siististi. Sijoita ne lähelle ulko-ovea, jotta ne eivät jää nurkkiin pyörimään.

Lähde: Elle