OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Koiran uittaminen – 6 vinkkiä turvalliseen rantapäivään koiran kanssa

Osa koirista rakastaa vettä ja uimista yli kaiken ja ryntää veteen heti tilaisuuden tullen. Uiminen onkin paitsi hyvää liikuntaa koiralle niin myös hyvä tapa viilentää koiraa kuumana kesäpäivänä. Agria Eläinvakuutus muutamia vinkkejä, joiden avulla koiran uittaminen sujuu turvallisesti.

Veteen ja uimiseen totuttelu

Suurin osa koirista osaa uida luonnostaan, mutta uimaharjoittelu kannattaa aina aloittaa hitaasti ja edetä koiran tahdissa. Hyvä paikkaa aloittaa on matala, hiekkapohjainen ranta, jossa koira voi kastautua omaan tahtiinsa. Koiran tulee päästä veteen ja vedestä pois helposti aina halutessaan. Älä siis aloita uimatreenejä liukkaalla kalliolla tai syvässä vedessä, josta koira ei pääse omin avuin ylös.

Kaikki koirat eivät kuitenkaan pidä vedestä tai uimisesta ja silloin hauskinkaan lelu tai herkullisinkaan herkku ei välttämättä riitä houkuttimeksi. Koiraa ei ikinä kannattaa pakottaa uimaan, vaan siinä tapauksessa viettää sitten mieluummin rantapäivää koiran kanssa kuivalla maalla, varjossa.

Uintipäivän muistilista

Missä koiraa saa uittaa?

Koiria ei saa viedä yleisille uimarannoille, ellei niissä ole omaa, erillistä koirille sallittua aluetta.  

Selvitä ennen uimareissua missä on sinua lähin koirille sallittu uimapaikka. Esimerkiksi Tassut kartalla -sivustolla on kattava listan koiraystävällisistä uimapaikoista ympäri Suomea. Myös kaupunkien ja kuntien sivuilta löydät tietoa koirille sallituista uimapaikoista.

Varo sinilevää!

Älä ikinä anna koiran uida vedessä, jossa on sinilevää tai jossa saattaa olla sinilevää. Sinilevävedessä uiminen ja sen juominen voivat aiheuttaa koiralle sinilevämyrkytyksen, joka on todella vaarallinen.

Tarkkaile koiran jaksamista

Innokas vesipeto voisi uida ja leikkiä vedessä vaikka kuinka kauan, mutta uiminen ja vedessä leikkiminen ovat rankkaa ja väsyttävää liikuntaa, eli muista myös pitää taukoja. Mene välillä koiran kanssa hetkeksi varjoon istumaan ja anna koiralle raikasta vettä juotavaksi.

Seuraa koiran jaksamista, äläkä päästä väsynyttä koiraa uimaan liian pitkälle. Uupuneella koiralla hukkumisen riski on suurempi. Erityisesti pennun ja vanhan koiran kanssa pitää muistaa ottaa rauhassa.

Koiran pelastusliivit

Jos koira on todella innokas uimari, joka saattaa lähteä pitkällekin uimalenkille lelun tai kepin perässä, sille kannattaa laittaa pelastusliivit uimisen ajaksi. Samoin, jos koira ui syvässä vedessä (esimerkiksi hyppää laiturilta uimaan).

Kuivaa turkki huolellisesti uinnin jälkeen

Lyhyt turkki kuivuu yleensä lähes hetkessä pienen ravistelun ja auringossa lämmittelyn jälkeen, mutta pitkä ja paksu turkki voi olla kostea pitkään uinnin jälkeen. Kuivaa siis koira aina huolellisesti uimisen jälkeen, jotta koiralle ei tule hot spotia tai vesihäntää.

Kuivaa myös koiran korvat huolella, sillä kosteaksi jääneeseen korvaan voi tulla korvatulehdus.

Muista vesi!

Pakkaa uimareissulle mukaan koiran vesipullo ja tarjoa koiralle vettä tasaisin väliajoin. Meriveden juominen ei ole koiran vatsalle hyväksi.


Tilaa parhaimmat tuotteet lemmikillesi Zooplussalta!