OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Käytätkö hyaluronihappoa oikein?

Hyaluronihappo on yksi kosmetiikan trendikkäimmistä tehoaineista. Kehon itsensäkin tuottamaa hyaluronihappoa rakastetaan, koska sillä on uskomaton kyky sitoa itseensä kosteutta ja säilyttää iho nuorekkaan kimmoisana. Iän myötä kehon oma hyaluronihapon tuotanto kuitenkin hiipuu, mikä johtaa ihon kuivumiseen ja veltostumiseen. Siksi hyaluronihappoa löytyykin paljon juuri anti age-tuotteista.

Koska sitä esiintyy kehossa, sen ajatellaan helposti olevan luonnollinen ja turvallinen aine kauneudenhoidossa. Kehosta löytyvän hyaluronihapon molekyylikoko on kuitenkin niin suuri, ettei se ulkoisesti käytettynä kykenisi imeytymään iholle. Siksi kosmetiikassa käytetään usein laboratoriossa valmistettuja yhdistelmiä, joista löytyy erikokoisia molekyylirakenteita. Viime aikoina yhä useammat kauneusalan vaikuttajat ovat luopuneet hyaluronihapon käytöstä, koska he ovat kohdanneet hyaluronihappotuotteisiin liittyvää yliherkkyyttä ja ihoärsytystä.

Herää kysymys, onko hyaluronihapon käyttö kosmetiikassa hyödyllistä, ja ennen kaikkea turvallista.

Mitä hyaluronihappo oikein on?

Happo-sanasta huolimatta kyseessä ei ole kuoriva aine. Kehon tuottama hyaluronihappo kosteuttaa, korjaa ja suojaa ihoa. Se säätelee ihon vesipitoisuutta, tehden iholta nuorekkaan ja kiinteän. Sen sanotaan voivan sitovan itseensä jopa tuhat kertaa painonsa verran vettä.

– Se on ikään kuin sieni, joka imee itseensä vettä, selittää ihotautilääkäri Aimee Paik Harper’s Bazaar-lehdessä.

Hyaluronihapon kosteuttavat ja korjaavat ominaisuudet kuulostavat niin mahtavilta, ettei ole ihme, että siitä on tullut suuri tähti kosmetiikkabisneksessä. Asiassa on vain yksi mutta. Kuten sanottu, kosmetiikassa käytetty hyalyronihappo ei ole samaa tavaraa kuin kehossamme esiintyvä hyalyronihappo. Yksikään Harper’s Bazaarin haastattelemista kemisteistä ja ihotautilääkäreistä ei kyennyt osoittamaan, että ihonhoitotuotteissa käytetty hyaluronihappo kykenisi sitomaan kosteutta yhtä hyvin, kuin kehon oma hyaluronihappo. Kosmetiikkavalmistaja Peter Thomas Roth haastettiin taannoin oikeuteen, koska se väitti hyaluronihappotuotteidensa “sitovan tuhat kertaa painonsa verran vettä” ja “imevän kosteutta ilmasta iholle”. Kummastakaan väitteestä ei ole tieteellistä näyttöä.

Miksi se aiheuttaa joillekin oireita?

Vaikka hyaluronihapon sanotaan sopivan kaikille ihotyypeille, monet käyttäjät ovat raportoineet ihon punoituksesta ja kuivumisesta. Vaikka Paik itse suosittelee hyaluronihapon käyttöä, hän myöntää, että pieni molekyylikoko voi olla tulehdusta aiheuttava, sillä se saattaa laukaista ihossa tarpeettoman puolustusvasteen.

– Kosmetiikkayritykset rakastavat sitä, että he saavat kertoa tuotteen tunkeutuvan syvälle ihoon. Useimpien asioiden ei kuitenkaan ole tarkoitus tunkeutua ihon läpi, muistuttaa One Love Organics-yrityksen perustaja Suzanne LeRoux.

Koska hyaluronihappoa löytyy nykyään useista tuotteista seerumeista meikkivoiteisiin, ei ole yllättävää, että ainesosaan liittyvistä haittavaikutuksista tulee yhä enemmän ilmoituksia.

Kuva: pexels.com

Onko hyaluronihapon käytöstä hyötyä?

Kehossa oleva hyaluronihappo sitoo kosteutta ruokavaliosta. Kosmetiikassa käytetyn hyaluronihapon puolestaan sanotaan sitovan kosteutta ilmasta, joskaan väitteelle ei toistaiseksi ole juurikaan tieteellistä tukea.

– Vaikka istuisit höyrysaunassa, ilmassa ei ole paljoa vettä, muistuttaa Harper’s Bazaarin haastattelema solubiologi Wendy Ouriel.

Kun ilmassa ei ole tarpeeksi kosteutta, Ourielin mukaan hyaluronihappo imee sitä lähimmästä saatavilla olevasta lähteestä, ihostasi. Teoriassa iholle levitetty hyaluronihappo siis vetää kosteutta ihon syvemmistä kerroksista pintaan. Tämä tekee ihon pinnasta väliaikaisesti kosteutetun ja sileän, mutta syvemmät kerrokset menettävät kosteutta. Pinnalla oleva kosteus myös haihtuu nopeasti, jättäen ihon entistä kuivemmaksi.

– Tiedät varmasti tunteen, kun huulesi ovat todella kuivat ja nuolaiset niitä? Hetken aikaa sinusta tuntuu paremmalta, mutta kymmenen minuutin päästä huulet ovat vieläkin kuivemmat. Tämä on sama asia, Ouriel vertaa.

Kaikesta huolimatta hyaluronihapon käytöstä ei välttämättä ole syytä luopua kokonaan. Teoriassa iho pääsee nauttimaan hyalyronihapon kosteuttavista ominaisuuksista myös kosmetiikan kautta, jos sitä osataan käyttää oikein.

– Olin aluksi täysin hyaluronihappoa vastaan, mutta olen tutkinut asiaa noin vuoden ajan, LeRoux sanoo.

Hän neuvoo käyttämään erittäin pieniä määriä korkealaatuista, suuren molekyylikoon hyaluronihappoa.

– Jos sitä käyttää liian monessa tuotteessa, se alkaa imemään vettä iholta, hän lisää.

Tehosta kehon omaa tuotantoa

– Minun mielipiteeni on, että miksi levittää hyaluronihappoa iholle siinä toivossa, että se saattaa kosteuttaa? Miksi et mieluummin tukisi kehon omaa tuotantoa ja auttaisi sitä säilyttämään jo olemassa olevat varannot, Ouriel toteaa.

Paras tapa kasvattaa kehon omia hyaluronihappovarastoja, on nopeuttaa solujen uusiutumista.

– Käytä AHA-, BHA- ja PHA-happokuorintoja stimuloidaksesi kehon omaa tuotantoa, Ouriel neuvoo.

Hyaluronihappoa löytyy myös joistakin elintarvikkeista, kuten bataateista ja luuliemestä. Tärkeintä on kuitenkin nauttia päivittäin riittävästi vettä, jotta kehossa oleva hyaluronihappo pystyy sitomaan itseensä kosteutta.

Lähde: Harper’s Bazaar