OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Hiuksiin sattuu – mistä on kyse?

Olet varmasti joskus kokenut sen tunteen. Kun avaat tiukan ponihännän päivän päätteeksi, hiuksiin sattuu. Kipu ei ole mielikuvituksesi tuotosta, sillä lääkärien mukaan kyseessä on todellinen ilmiö, jonka taustalta löytyy useita eri syitä.

Kipu ei tietenkään todellisuudessa tunnu hiuksissa, vaan päänahassa ja hiustupissa.

– Hiustupen hermopäätteissä tuntuvaa kipua on mahdoton erottaa itse hiuksista, joten se todella tuntuu siltä, kuin hiuksiisi sattuisi, selittää ihotautilääkäri Debra Jaliman Allure-lehdessä.

Onneksi vaivasta voi päästä eroon.

Anna hiusten olla auki

Tiukka kampaus aiheuttaa helposti pääkipua. Korkeat ponihännät ja tiukat nutturat voivat vahingoittaa hiustuppea, aiheuttaen kipua. Tanskassa toimivan Harklinikken-brändin perustaja Lars Skjoth sanoo, että tiukkoja kampauksia kannattaisi käyttää enintään pari kertaa viikossa.

– Hiuksissa tuntuvaa kipua ei pidä jättää huomiotta, sillä se voi olla varoitusmerkki tulevasta hiusten ohenemisesta, hän lisää.

Jaliman on samaa mieltä. Hiusten jatkuva kiinnipitäminen kohdistaa hiuksiin stressiä ja altistaa ajan mittaan hiustenlähdölle. Virallinen termi tälle on traction alopecia ja siitä kärsivät usein esimerkiksi ammattitanssijat ja mallit, joiden hiukset joutuvat sietämään tiukkoja kampauksia jatkuvasti.

Jos hiuskipu tuntuu iskevän usein, Jaliman suosittelee välttämään tiukkoja kampauksia ja suosimaan mahdollisimman hellävaraisia, kankaasta valmistettuja hiuslenkkejä. Nukkumaan mennessä hiukset kannattaa jättää auki.

Pese hiukset

Kipu ei johdu aina tiukoista kampauksista, vaan yksi tavallisimmista säryn aiheuttajista on hiusten likaisuus. Ja vaikka kuivashampoo pelastaa monta kiireistä päivää, myös sen liikakäyttö voi aiheuttaa hiuskipua. Suihkussa käyntien välin pidentäminen toki tarjoaa hiuksille lepoa, mutta liian pitkien pesuvälien paikkaaminen tuotteilla aiheuttaa tuotejäämien kertymistä hiustuppeen.

– Useimmat ihmiset käyttävät tuotetta aivan liian paljon ja suihkuttavat sitä vieläpä pelkästään päänahkaan, Jaliman harmittelee.

Kun tali, lika ja bakteerit pääsevät jylläämään päässä vapaasti, voi se aiheuttaa tulehduksen, joka tuntuu kutinana ja kipuna.

Kuva: pexels.com

Mutta älä liian usein

Oikea pesuväli on suorastaan kultakutrimaista tasapainottelua. Hiuksia ei nimittäin pidä myöskään pestä liian usein, sillä se voi häiritä päänahan pH-tasapainoa, joka on niinikään yksi syy kipeille hiuksille. Jatkuva pesu kuivattaa päänahkaa ja saattaa aiheuttaa hilseilyä. Jos joudut pesemään hiuksesi päivittäin, Jaliman suosittelee pesuun mietoa vauvashampoota.

Mieti hiusväriäsi

Yksi mahdollinen syy kipuihin voi ola hiusväreillä tai valkaisuaineilla läträäminen.

– Itselläni ilmeni ennenaikaista harmaantumista jo hyvin nuorena ja värjättyäni hiuksiani vuosikaudet, tulin yliherkäksi värille, joten hiuksiini sattui aina, kun värjäsin tyven, Jaliman kertoo omista kokemuksistaan.

Ihotautilääkäri löysi ongelmaansa erikoisen ratkaisun. Hän pyysi kampaajaansa sekoittamaan väriaineen sekaan keinotekoista makeutusainetta, muuttaakseen seoksen pH:ta. Monet vaalennusaineet ovat kuitenkin niin rajuja, että Jaliman on joutunut määräämään vaaleista kutreista unelmoiville asiakkailleen lääkkeitä kivunlievitykseen.

Puhu lääkärin kanssa migreenistä

Hiuskipu on itse asiassa yleisempi ilmiö migreenistä kärsivillä ihmisillä.

– Kyseessä on allodynia ja sitä esiintyy jopa kahdella kolmesta migreenipotilaasta, selittää lääkäri Brian Mitchell Grosberg.

Allodyniassa hermosto on herkistynyt kivulle, Grosberg selittää. Silloin kipureaktio voi syntyä sellaisistakin ärsykkeistä, jotka eivät normaalisti aiheuta kipua, kuten hiusten harjaamisesta tai hatun käytöstä. Jopa juokseva vesi suihkussa voi tuntua kivuliaalta. Jos epäilet, että hiuksissa tuntuva kipu voi liittyä migreeniin, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa.

Johtuipa kipu sitten muotoilusta, pesutottumuksista tai migreenistä, Jaliman suosittelee pitämään hiuksia auki niin usein kuin mahdollista. Hiustuppi tarvitsee lepoa aivan kuten muukin keho.

Lähde: Allure