OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tallinnan Record Store Day kuvina – levykaupat vetävät vielä puoleensa

Lauantaina 29.8 vietetään kansainvälistä levykauppapäivää, eli Record Store Day:ta ympäri maailman. Jalkauduimme Tallinnan levykauppoihin ja kaduille kyselemään ajatuksia tapahtumasta sekä yleisiä mielipiteitä tämän hetkisestä vinyylibuumista!

Biit Me – Vanhakaupunki klo 10:00

Vanhankaupungissa sijaitseva Biit Me-levykauppa aukaisi ovensa aamuauringon lämmittäessä vielä rauhaisaa pääkatua.
Innokkaimmat levynostajat olivat paikalla heti kaupan auettua erikoisjulkaisujen äärellä.
Ensimmäistä kertaa tapahtumaan osallistunut Rait löysi muutamia jo etukäteen katsottuja levyjä, mutta aikoi vielä etsiä puutteita seuraavaksi aukeavasta liikkeestä. Levykauppias Madis kertoi huomanneensa koronan kurittaneen hieman osallistujamääriä edellisiin vuosiin nähden, mutta uskoi vahvasti päivän vielä muuttuvan tavallista vilkkaammaksi.

Kingitud Elu – Syöpäjärjestön levymyyjäiset – Balti Jaam klo 11:00

Syöpäjärjestö Kingitud Elu järjesti lahjoitettujen vinyylien ja CD-levyjen hyväntekeväisyys levymyyjäiset Balti Jaam-torin pihalla.

World Clinic – Telliskivi klo 11:15

Telliskiven yrityskeskus Loomelinnakissa sijaitsevassa World Clinic-levykaupassa oli leppoisa tunnelma keskustellen uusista julkaisuista. Suomalainen Jari oli löytänyt muutamat julkaisut, mutta myös hänkin aikoi käydä vielä muissa liikkeissä tarkistamassa valikoimat. Levykauppias Aivar pitää levykauppapäivää erittäin hyvänä tapahtumana, sillä vaikkei asiakkaat ostaisivatkaan erikoisjulkaisuja, voi mukaan tarttua jotain ihan muuta. Miehet myös kritisoivat hieman sitä, kuinka tapahtuma vetää puoleensa jälleenmyyjiä tai ns. scalpereita, jotka koluavat kaupat halutuimmista levyistä ja myyvät ne kovilla hinnoilla
netissä heti eteenpäin.

Terminal – Telliskivi klo 11:45

Telliskiveen noin 2 kuukautta sitten avattu Terminal-levykauppa sekä baari osoittautui monen aiemmin tavatun levyharrastajan tauko- ja nesteytyspisteeksi ostosten lomassa.
Levykauppa juhlisti myöskin koko viikon kestävää Tallinn Music Week-tapahtumaa, sekä tarjosi erityisalennuksia RSD-julkaisujen lisäksi.
Terminal-kauppaa pitävä Sander kertoi huomanneensa koronan vaikuttaneen kävijämääriin, mutta oli kuitenkin tyytyväinen uuden levykaupan ja baarin saamasta suosiosta. Hän kertoi myös maailmanlaajuisen tilanteen vaikuttaneen siihen, ettei RSD-julkaisuja saanut niin helposti kuin aikaisempina vuosina.

Tallinn Old Town Records – Vanhakaupunki klo 12:30

Vanhankaupungin laitamilla sijaitseva Tallinn Old Town Records on kätketty helmi, joka kiinnittää kyllä huomion ohi mentäessä. Pienen oviaukon taakse on kätketty monipuolinen valikoima vinyylejä, kasetteja ja CD-levyjä.
Levykaupalla työskentelevä DJ Bandit kertoi, etteivät he juhlista tapahtumaa mitenkään erikoisesti. Kuten hän asian hyvin ilmaisikin: “jokainen päivä on meillä levykauppapäivä”. Valikoimista löytyy paljon paikallisia pienjulkaisuija, joita levykauppa ottaakin tasaisesti hyllyihinsä.

Tallinn Music Week levymessut – Balti Jaam klo 13:00

Tavallisesti sisätiloissa järjestettävät levymessut pidettiinkin nyt sään suosiessa Balti Jaam-torilla, jossa paikalliset ja kauempaakin tulleet levykauppiaat ja harrastajat möivät levyjään.
Levymessuilta voi löytää monen genren harvinaisuuksia ja painoksia, joita harvoin liikkuu esimerkiksi nettikaupoissa. Messuilla myytiin pääasiassa uusia ja käytettyjä vinyylejä, mutta myös c-kasetteja ja cd-levyjä.