OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Unohda ihohuokosiin liittyvä myytti – ennaltaehkäise ongelmat oikeanlaisella hoidolla

Jokainen ihonhoitoon perehtynyt on kuullut sanottavan, että lämpö avaa ihohuokoset ja kylmä sulkee ne. Tämä on kuitenkin myytti, sillä todellisuudessa ihohuokoset eivät avaudu ja sulkeudu. Joten miksi väite on niin pinttynyt mieliimme?

Ihohuokosilla on tärkeä rooli ihomme toiminnassa. Ne ovat karvatuppien pieniä reikiä ihon pinnassa, joiden kautta hiki ja tali pääsevät pintaan. Ihohuokosten kokoa ei voi pysyvästi pienentää. Niitä ei voi myöskään hävittää, etkä toki niin tahtoisikaan tehdä.

– Et halua ihohuokosista eroon, koska silloin et olisi ihminen, muistuttaa ihotautilääkäri ja Entière Dermatology -yhtiön perustaja Melissa Kanchanapoomi Levin Harper’s Bazaar-lehdessä.

Kaikenkokoiset ihohuokoset ovat täysin normaaleja, mutta moni haluaa silti häivyttää laajentuneita ihohuokosia. Vaikka ihohuokosten kokoa ei voi itse säädellä, voi niiden ulkonäköön vaikuttaa oikeanlaisella ihonhoidolla. Ennaltaehkäisy onkin avainasemassa laajentuneiden ihohuokosten hoidossa.

Mistä laajentuneet ihohuokoset johtuvat ja mitä niille voi tehdä?

Höyry tai kuuma vesi eivät siis varsinaisesti avaa ihohuokosia. Vastaavasti kylmä vesi ei myöskään sulje niitä. Myytin juuret juontuvat todennäköisesti siihen, että äärimmäiset lämpötilat saavat kasvojen verisuonet laajenemaan ja supistumaan.

– Luulen, että ihmiset kiinnittävät huomiota ohimeneviin muutoksiin, joita verisuonten laajentuminen ja supistuminen aiheuttavat. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä itse ihohuokosten kanssa. Toimenpiteet, kuten mikrohionta, mikroneulaus ja lämpöön perustuvat hoidot saavat ihohuokoset näyttämään pienemmiltä, koska iholle tulee turvotusta, tohtori Levin selittää.

Kuva: unsplash.com

Todellisuudessa ihohuokosten koko riippuu pitkälti geeniperimästämme. Ihohuokoset voivat myös laajentua esimerkiksi ikääntymisen tai liiallisen talin tuotannon seurauksena.

Talirauhasten liikatoiminta voi aiheuttaa talin ja kuolleiden ihosolujen kertymistä ihohuokoseen venyttäen sitä. Epäpuhtauksien tukkima ihohuokonen voi laajentua peruuttamattomasti. Tukkeumien syntyä voi onneksi ehkäistä oikeaoppisella puhdistuksella ja ihonhoidolla. Jos tukkeutuneet ihohuokoset ovat jatkuva ongelma, suosittelee tohtori Levin kokeilemaan tuotteita, jotka sisältävät kuorivia AHA- ja BHA-happoja. Ne edistävät solujen uusiutumista ja auttavat pitämään ihohuokoset puhtaina.

Ikääntyessä ihon napakkuuteen vaikuttavan kollageenin määrä ihossa vähenee, mikä voi saada ihohuokoset näyttämään entistä suuremmilta. Jos kollageenin menetys on syyllinen suurentuneisiin ihohuokosiin, ei kylmä vesi korjaa tilannetta. Sen sijaan kannattaa kääntyä retinolin puoleen. Ihonhoidon tehoaine parantaa solujen uusiutumista ja lisää ihon kollageenin tuotantoa. Myös auringon UV-säteet tuhoavat kollageenia, joten iho on syytä suojata auringolta päivittäin. Näin ihon rakenne säilyy kauniina mahdollisimman pitkään.

Lähde: Harper’s Bazaar