OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Juha Jokelan uutuusteos Dosentit kantaesitetään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä

Juha Jokelan Kansallisteatterille kirjoittama Dosentit on tarkkanäköisesti aikaan pureutuva draama, joka kuvaa tieteen autonomian ja sivistyksen nykytilaa taloudellisten ja poliittisten paineiden alla. Valovoimainen näyttelijäensemble tuo akateemisen maailman abstraktit käsitteet ihmisen tasolle koskettavasti ja herkullisen tunnistettavasti. Jokela on aiemmin kirjoittanut ja ohjannut Kansallisteatterille menestysteokset Patriarkka ja Sumu.

Sosiaalipsykologian professori Johanna Virtanen (Ria Kataja) alkaa tutkia yliopistoyhteisön tilaa: miksi niin moni kollega voi huonosti tai lähtee parempien olosuhteiden perään ulkomaille? Kesken tutkimustyönsä Johanna huomaa olevansa jumissa. Hänen ajatuksensa eivät pysy samalla tavalla kirkkaina kuin ennen. Lisäksi häntä painaa kummallinen, kaikkeen tarttuva ikävä. Onko kyse työuupumuksesta vai mistä?

Johanna pyytää työhön mukaan entisen oppilaansa Fiona Eskolan (Marja Salo), jonka suorasanaisuus saa Johannan toistuvasti varpailleen. Työparin tutkimuksen pohjalta tehty kirja herättää vilkasta keskustelua julkisuudessa, mutta yliopiston johto ei tunnu olevan kiinnostunut hankkeen tuloksista. Asiaa ei auta sekään, ettei someaktiivinen Fiona osaa sokeroida julkisia kannanottojaan diplomaattisiksi.

Johannan tutkijaidentiteetti joutuu kovaan testiin, kun sosiaalisen median pimeimmät nurkat heräävät ja konflikti yliopiston johdon kanssa syvenee. Miten pitää kiinni opin ja sivistyksen ihanteista maailmassa, jossa oikean tiedon merkitys hälvenee ja vain kovimmin huutavat saavat äänensä kuuluviin?

Kantaesitys Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 25.11.2020

Rooleissa Hannu-Pekka Björkman, Ria Kataja, Tommi Korpela, Maria Kuusiluoma, Otto Rokka (TeaK) ja Marja Salo

Ohjaus Juha Jokela Lavastus Kati Lukka Pukusuunnittelu Auli Turtiainen Valosuunnittelu Nadja Räikkä Äänisuunnittelu Tuuli Kyttälä Videosuunnittelu Timo Teräväinen Naamioinnin suunnittelu Tuire Kerälä Dramaturgit Minna Leino ja Hanna Suutela Ohjaajan assistentit Alise Polačenko ja Venla Pulkkinen

Liput
Liput ovat myynnissä Kansallisteatterin Ystäville tänään tiistaina 8.9.2020, kaikille avoin myynti alkaa keskiviikkona 9.9.2020.