OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Hannu Rainamo

Teemu Asunmaalle juhlarallista toinen sija – Mestaruus ratkeaa Seinäjoella

Rallin SM-sarjan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin lauantaina Kouvolassa. SM1-luokan hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa sijoittui toiseksi ja lähtee vajaan kolmen viikon päästä Seinäjoella ajettavaan viimeiseen osakilpailuun takaa-ajajan asemassa.

Teemu Asunmaa, 33, avasi kuluvan kauden rallin SM-sarjassa SM1-luokan voitolla Rovaniemellä tammikuussa, mutta sen jälkeen ajetut Mikkelin, Joensuun ja Kouvolan osakilpailut ovat tuoneet kolme peräkkäistä kakkossijaa. Kun kaikilla kolmella kerralla voittoon on ajanut Emil Lindholm, lähtevät Lindholm ja Asunmaa SM1-luokan kärkikaksikkona Seinäjoelle vajaan kolmen viikon päästä, missä ratkeaa Suomen mestaruus vuoden 2020 osalta.

– Toinen sija, taas, TGS Worldwide -tiimin Skoda Fabia Rally2 Evo -autolla kilpaillut Asunmaa huokaisi Kouvolan SM-rallin maalissa seitsemän erikoiskokeen ja reilun 106 ek-kilometrin urakan jälkeen.

Ennen viimeistä erikoiskoetta Asunmaa yhdessä kartanlukijansa Jani Salon kanssa olivat sijalla kolme, mutta vain 0,2 sekuntia toisena ollutta Mikko Heikkilää perässä. Asunmaa latasi viimeiselle erikoiskokeelle pohja-ajan, mutta kun Heikkilä hävisi vain juuri nuo samaiset kaksi sekunnin kymmenystä, päätyi kaksikko samaan kokonaisaikaan. Toisen sijan Asunmaalle ratkaisi sääntöjen mukaan avauserikoiskokeen tulos, missä Asunmaa oli ollut Heikkilää nopeampi.

– Jossain junnuluokissa on voinut olla aikaisemmin sama aika, mutta ei ainakaan SM-ralleissa kolmen kärjessä minun kohdalla ole koskaan ollut aiemmin tälläistä tilannetta, urallaan nyt 50. kertaa yleisen SM-sarjan osakilpailuun osallistunut ja 24. yleiskilpailun palkintosijoituksensa saavuttanut Asunmaa muisteli.

Vaikka SM-pistetilanteen kannalta ja Seinäjoen finaalin lähtökohdat huomioiden ei Asunmaan kohdalla ollutkaan merkitystä sillä, oliko sijoitus Kouvolan maalissa toinen vai kolmas, halusi alavutelainen kuitenkin taistella kakkossijan itselleen ja yritys viimeisellä erikoiskokeella oli juuri niin kovaa, kuin aikakin sen osoitti. Lindholmin ja Asunmaan välille jäi aikaeroa lopulta vain 5,3 sekuntia, kun sitä oli ennen viimeistä erikoiskoetta ollut 19,5 sekuntia.

– Emil sanoi maalissa, että kun alkaa vähän varmistelemaan, niin se on tosi vaikeaa. Ja niinhän se on, koska sitten kun se ajorytmi katoaa, niin se katoaa, Asunmaa kommentoi kilpakumppaninsa tilannetta viimeisellä erikoiskokeella.

Avauserikoiskokeella Lindholm löi Asunmaan kolmella sekunnilla, mutta suurin ero tuli toisella erikoiskokeella, missä Asunmaa hävisi Lindholmille peräti 10,7 sekuntia.

– Meillä ei auton säädöt oikein toimineet tosi liukkaissa olosuhteissa. Oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun ajettiin näin liukkaalla tällä autolla. Talvella on ollut hyvä pito koko ajan ja Baltian kilpailut oli hyvällä pidolla olevia kilpailuja. Aika vähän testattiin, ehkä se kostautui hieman. Virossa satoi vettä, mutta siellä ei ole niin liukasta kuin täällä, Asunmaa kuvaili.

Myöskään rengasvalintaansa Asunmaa ei ollut tyytyväinen.

– Rengasvalinnan olisin tehnyt toisin, jos olisin tiennyt, että sataa. Ennuste kun lupasi täysin kuivaa lauantaille, mutta eihän se pitänyt ollenkaan paikkansa. Tälläistä tämä välillä on, eihän näille mitään mahda, Asunmaa myönsi.

Rallin SM-sarjan kauden viides ja samalla viimeinen osakilpailu ajetaan Seinäjoella 25.-26. syyskuuta. Asunmaa uusii mestaruutensa, jos hän voittaa kilpailun. Mikäli Asunmaan sijoitus on toinen, ei Lindholm saa olla tuloksissa neljättä sijaa korkeammalla. Jos Asunmaan sijoitus on kolmas tai huonompi, on Lindholm mestari riippumatta siitä, mikä hänen sijoituksensa on. Asunmaa on joka tapauksessa varmistanut tältä vuodelta vähintään SM1-luokan hopeamitalin.

Kouvolan SM-rallin SM1-luokan lopputulokset

1) Emil Lindholm (Skoda) 48.13,8
2) Teemu Asunmaa (Skoda) + 5,3
3) Mikko Heikkilä (Skoda) + 5,3
4) Juha Salo (Skoda) + 13,5
5) Juuso Metsälä (Skoda) + 2.47,8
6) Esa Ruotsalainen (Skoda) + 3.10,9

SM1-luokan pistetilanne 4/5 osakilpailua

1) Emil Lindholm (NHD) 95
2) Teemu Asunmaa (AlavUA) 88
3) Mikko Heikkilä (MäntsMK) 37
4) Juuso Metsälä (KeurUA) 37
5) Esa Ruotsalainen (SaarUA) 36
6) Eerik Pietarinen (SiAK) 35
7) Juha Salo (KaUA) 27
8) Jukka Kasi (LaihUA) 26

Teksti: Jari Hotti, Asunmaa Racingin tiedottaja