OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Nyrkkeily, kamppailulajien kuningas

Nyrkkeily on laji, jonka juuret yltävät yli 3000 vuoden taakse. Se puolustaa edelleen paikkaansa yhtenä suosituimmista urheilulajeista. Nykyään hyvin suosittu vapaaottelu on monesti tapahtumarikkaampaakin, mutta nyrkkeilyn yksinkertaisemmat säännöt ja tietynlainen selkeys saavat sen suosion pysymään korkealla suuren yleisön silmissä. Nykyään parhaat ja suosituimmat ammattinyrkkeilijät ottelevat vain 1-3 kertaa vuodessa, mikä takaa, että ottelut maailman huipulta ovat aina erittäin suosittuja tapahtumia. Useita nyrkkeilyn huippuotteluita, ja toki myös monia muitakin lajeja, on mahdollista seurata Unibet TV:n kautta.

Mitkä ovat ammattilaisten nyrkkeilyottelun säännöt?

Ammattilaisten nyrkkeilyottelu koostuu kolmen minuutin pituisista eristä ja mikäli tyrmäystä tai diskvalifiointia ei tapahdu ennen viimeisen erän päättymistä, voitto ratkaistaan kolmen tuomarin antamin pistein. Tuomarit arvostelevat jokaisen erän voittajan, yleensä niin, että pisteet annetaan erän voittajalle 10-9, mutta tulos voi olla myös esimerkiksi 10-8 tai 10-7, mikäli nyrkkeilijä onnistuu lyömään vastustajan lattiaan tai hallitsee erää muuten ylivoimaisesti. Myös 10-10 erä on mahdollinen, mikäli erä on erittäin tasainen. Mikäli tuomareista yksi arvioi ottelun tasapeliksi ja kaksi eri ottelijoille, niin lopputulos on tasapeli. Samoin ottelun lopputulos on tasapeli, mikäli kaksi tuomaria arvioi ottelun tasapeliksi, riippumatta siitä, kumman ottelijan voitoksi kolmas tuomari ottelun arvioi. (ns. majority draw)

Ottelu on mahdollista päättää ennen täyttä aikaa tyrmäämällä vastustajan maahan niin, että hän ei pysty nousemaan tolpilleen ennen kuin kehätuomari on laskenut kymmeneen tai siinä tapauksessa, että kehätuomari keskeyttää ottelun, koska katsoo, että toinen nyrkkeilijöistä ei ole kykeneväinen jatkamaan ottelua tasapäisesti (niin sanottu tekninen tyrmäys). Kehätuomari voi myös hylätä toisen ottelijoista esimerkiksi jatkuvien sääntörikkomusten vuoksi.

Erämäärä vaihtelee otteluittain, titteliotteluissa on 12 erää, mutta tavallisissa ammattilaisotteluissa voi olla myös esimerkiksi neljä, kuusi tai kahdeksan erää.

Tämän hetken suosituimmat nyrkkeilijät

Raskassarja on nyrkkeilyn painoluokista tunnetuin, sillä siinä ottelevat isoimmat miehet. Tällä hetkellä raskaassa sarjassa on todella jännittävä kolmiodraama meneillään brittien Anthony Joshuan ja Tyson Furyn sekä Yhdysvaltain Deontay Wilderin välillä. Joshua ei ole kohdannut kumpaakaan edellä mainitusta vielä, mutta Fury ja Wilder ovat kohdanneet kahdesti, ensimmäinen osa päättyi tasapeliin ja toisen Fury voitti tyrmäyksellä. Soppaa vielä sekoittaa se, että Joshua hävisi yllättäen mestaruusvyönsä hetkellisesti superluokan altavastaajana otteluun lähteneelle Andy Ruiz jr.:lle, joskin voitti uusintaottelussa vyönsä takaisin. Fury ja Wilder kohtaavat sopimuksensa mukaan vielä kolmannen kerran, mutta on helppo arvata, että sen jälkeen kyseisen ottelun voittajan ja Anthony Joshuan välille ruvetaan järjestelemään superottelua. Tämä tietenkin vaatii myös sen, että Joshua ei välissä ottelemissaan otteluissa itse mene enää häviämään.

Suomen Robert Helenius ottelee myös raskaassa sarjassa ja on ottanut isoja päänahkoja uransa aikana. Heleniuksen tavoite on vielä päästä urallaan MM-otteluun ja se ei ole aivan mahdotonta, mutta vaatii muutamia voittoja vielä. Heleniuksen ura oli jo alamäessä muutama vuosi sitten, mutta sai uutta tuulta alleen tämän vuoden maaliskuussa, kun Helenius yllättäen tyrmäsi nousevan tähden Adam Kownackin neljännessä erässä aiheuttaen tälle uransa ensimmäisen tappion. Mielenkiintoista nähdä, löytyykö Heleniukselta vielä lisää yllätyksiä hihasta.