OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Teemu Asunmaa Ralli SM-sarjan edellisessä osakilpailussa Kouvolassa. Kuva: Jani Salonen

Teemu Asunmaa motivoituneena puolustamaan SM1-luokan mestaruutta Pohjanmaa Ralliin

SM1-luokan mestaruustaistelu huipentuu tänä viikonloppuna Seinäjoella ajettavaan SM Pohjanmaa Ralliin. Teemu Asunmaa on motivoitunut voittamaan kolmannen SM-rallin kuninkuusluokan mestaruutensa. 

Teemu Asunmaa, 33 kartanlukijansa Jani Salon, 45, kanssa lähtevät pistetaulukon toiselta sijalta SM-rallikauden päätösosakilpailuun. Seinäjoella ajettavassa SM Pohjanmaa-rallissa jaossa ovat 1,5-kertaiset SM-pisteet ja kun kauden neljä parasta pistesaldoa lasketaan, on taistelu mestaruudesta kahden kauppaa. 

TGS Worldwide-tiimissä Skoda Fabia Rally2 Evoa ohjastava Asunmaa starttaa haastavalle reitille numerolla 2. Asunmaa lähteekin päätöskilpailuun motivoituneena ja perinpohjaisesti valmistautuneena. 

– Ihan hyvillä mietteillä lähdetään. Maanantaina ajettiin satakunta kilometriä testiä Ylistarossa ja tiistaina ”kotitiellä” parinkymmenen kilometrin varmistelulenkki, että eiliset asiat toimivat toisenlaisellakin tiellä. Ainakin kalusto on mieleinen, renkaat tuntuvat toimivan hyvin ja kaikki on näiltä osin valmiina, Asunmaa taustoittaa. 

Poikkeuksellisen kauden viimeinen osakilpailu on toinen kahdesta osakilpailusta, joista osa ajetaan yöllä. SM Pohjanmaa-rallissa perjantai-iltana ajettava erikoiskoe 1 ajetaan iltahämärissä ja erikoiskokeet 2 ja 3 yön pimeydessä. Pimeässä ajetut EK-kilometrit kattavatkin yli kolmanneksen kilpailun kokonaispituudesta. 

-Sehän tottakai luo oman haasteensa. Yksi syy on se, että kesän aikana ajetaan harvemmin pimeällä, ainoastaan täällä viimeisessä kisassa. Tunturissa toki ajetaan, mutta näkyvyys on parempi lisävaloilla ajettaessa niiden peilautuessa valkoiseen lumeen. Täällä on syksyllä hyvin pimeää, kun mikään ei heijasta valoa. Pimeän saapuessa tien lämpötila laskee alemmas ja tien pinta muuttuu kosteammaksi. Toisinaan kosteus voi liukastaa tietä, mutta toisaalta myös sitoa irtosoraa ja parantaa pitoa. Sumukaan ei ole pois luettu. Tämänhetkisen tiedon mukaan voi sataa, joten siihen pitää varautua, Asunmaa summaa. 

Maanantaina ja tiistaina ahkerasti testannut Asunmaa onkin valmistautunut taistelemaan

mestaruudesta täysillä säässä kuin säässä. Testikilometrit käytettiin hyödyksi, muun muassa eri olosuhteisiin valmistautumiseen. 

-Testattiin lisävaloja pimeällä sekä haettiin mieluista rengasseosta kylmemmälle kelille. Maanantaina oli noin 10 astetta ja kuivaa. Helpottaa rengasvalintaa huomattavasti, kun on taustatietoa olosuhteista. Rengasvalinnat kun tulee tehdä ennen kilpailun alkua perjantai-iltapäivänä katsastuksen yhteydessä, noin kello 16 mennessä, Asunmaa muistuttaa. 

Pohjanmaa-ralli on Alavudella asuvalle Asunmaalle SM-sarjan kilpailuista kotikilpailu, joka tuo kaksinkertaisen mestarin mukaan jonkin verran lisää paineita ja jännitystä viikonlopun koitokseen. Viime vuoden rallin voittaja tiedostaa kilpailun panokset.

– Onhan se selvää, että tämä kilpailu on poikkeava. Ollaan niin sanotusti kotikulmilla ja reitin varrella on paljon tuttuja sekä yhteistyökumppaneita. Minulta odotetaan täällä paljon, eli kyllä paineita on enemmän verrattuna keskellä kautta ajettaviin kilpailuihin, varsinkaan kun en kotiseudullani ole tottunut ajamaan enempää kuin muualla Suomessa. Täällä onnistumalla voitetaan mestaruus ja muussa tapauksessa tuloksena on hopea, eli tilanne on selkeä, Asunmaa pohtii.

Onneksi kauden finaalikilpailun paineet jakautuvat kuitenkin mestaruudesta kamppailevien kesken. 

– Kyllä Emilillä (Lindholm) on kovemmat paineet kun hänellä ei vielä mestaruutta ole ja itselläni on jo pari takataskussa, Asunmaa naurahtaa ja jatkaa: 

– Hän on nyt lähempänä kuin koskaan. Tänä kautena on ollut todella tiukkaa vääntöä, eikä tilanne ole helppo kenellekään. Kaikki varmasti miettivät tätä kilpailua enemmän kuin kauden muita kilpailuja.

SM Pohjanmaa-rallissa ajetaan yhdeksän erikoiskoetta ja noin 104 EK-kilometriä. SM1-luokkaan on ilmoittautunut 13 autokuntaa, joista kymmenen on R5-autoja. Ensimmäinen erikoiskoe käynnistyy perjantaina 25.9 kello 20.04. 

SM Pohjanmaa-rallia voi seurata Pohjanmaa-rallin sekä SM-Rallin sosiaalisista medioista, rallism.fi:n liveseurannasta sekä Motorsport Online-mobiiliapplikaation avulla. Kooste kilpailusta esitetään YLE TV2:lla 4.10 kello 17.00-17.30. 

SM Pohjanmaa Rallin aikataulu: 

Perjantai 25.9.

19.01 LÄHTÖ, Hotelli Sorsanpesä

20.04 EK1 Kyrösjärvi, 14,80 km 

20.51 EK2 Jääskänjärvi, 11,36 km 

21.10 EK3 Kuorasjärvi, 12,52 km 

21.40 HUOLTO, Rengastien Autotarvike, Rengastie 28

Lauantai 26.9.

10.01 LÄHTÖ, Hotelli Sorsanpesä

11.14 EK4 Länsikylä, 13,04 km 

11.59 EK5 Kuusenmäki, 10,76 km 

12.36 EK6 Suokko, 9,62 km 

N. 13.30 HUOLTO, Rengastien Autotarvike, Rengastie 28

15.04 EK7 Länsikylä, 13,04 km 

16.01 EK8 Ylikylä, 9,22 km 

16.37 EK9 Suokko, 9,62 km 

17.37 MAALI, Hotelli Sorsanpesä

HUOM! Poikkeuksellisen vuoden takia, myös viralliset SM-mitalit tullaan jakamaan Hotelli Sorsanpesällä kilpailun maaliintulojuhlallisuuksien jälkeen. 

SM1-luokan pistetilanne 4/5 osakilpailua:  

1. Emil Lindholm 95p

2. Teemu Asunmaa 88p

3. Mikko Heikkilä 37p

4. Juuso Metsälä 37p

5. Esa Ruotsalainen 36p 

6. Eerik Pietarinen 35p

7. Juha Salo 27p 

Kilpailun livetulokset: 

https://www.rallism.fi/content/fi/3/20238/Livetulokset.html