OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Kaiva loaferit esiin – Preppy-tyyli tekee tänä syksynä paluun

Kauluspaidat, vekkihameet, polvisukat ja V-kaula-aukolla varustetut neuleet sopivat syksyn ja koulun alkuun kuin nakutettu. Tänä vuonna lukuisat huippusuunnittelijat ovat innostuneet uudelleen klassisesta preppy-tyylistä. Muun muassa Versacen, Dolce & Gabbanan ja Diorin syys-talvikauden catwalkeilla on nähty tyylejä, jotka muistuttavat pikemmin yksityiskoulujen univormuja kuin haute couturea. Myös julkkikset ovat heittäytyneet mukaan orastavaan trendiin. Malli Bella Hadid otti Instagramissa poseeratessaan tauon rakastamistaan iskälenkkareista ja puki sen sijaan ylleen tyylikkäät loaferit.

Muotiraamattu Vogue povaakin preppy-tyylille tänä syksynä näyttävää paluuta.

Mikä ihmeen preppy?

Amerikkalainen termi preppy juontaa juurensa 1900-luvun puoliväliin, yksityisten preppauskoulujen oppilaiden pukeutumiseeen Yhdysvalloissa. Varakkaiden perheiden vesojen tyyliä määrittivät klassiset vaatekappaleet, kuten bleiserit, neuleet ja kiiltonahkaiset kengät, joita kuitenkin yhdisteltiin rennolla ja nuorekkaalla tavalla. Preppy-estetiikka on näkynyt vahvasti sellaisten brändien, kuten Ralph Laurenin, Tommy Hilfigerin ja J. Crew’n vaatteissa.

Populaarikulttuurista löytyy useita tyylin edustajia aina Dustin Hoffmanin Miehuuskoe-roolihahmosta Gossip Girlin Blairiin ja Normal Peoplen Marianneen. Vaikka Suomessa ei koulupukuja käytetä, voi amerikkalaisten yksityiskoulujen oppilaista ottaa mallia tyylikkääseen pukeutumiseen. Niin ovat tehneet monet muoti-ikonit. Muun muassa prinsessa Diana ja Kennedyt ovat historian kulussa näyttäneet esimerkkiä preppy-pukeutumiseen. Nykyajan trendettereistä esimerkiksi Taylor Swift ja Olivia Palermo rakastavat koulutyttömäisiä asuja.

Kuva: Instagram / Olivia Palermo

Tämän syksyn suosikit

Preppy-tyyli syntyy helposti ajattomista ja usein yllättävän käytännöllisistäkin vaatteista. Sen perustana ovat kauniisti leikatut takit, siistit kauluspaidat ja neuleet, sekä A-linjaiset hameet tai leveälahkeiset housut. Tänä vuonna huippumuodikkaat Peter Panin kaulukset ja ruutukuosi toimivat myös erinomaisesti preppy-pukeutumisessa

Matchesfashion.com-sivuston ostojohtaja Natalie Kingham kertoo Voguelle, että syksyllä asiakkaat ovat himoinneet erityisesti preppy-lookin kruunaavia neuletakkeja. Niiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuodesta.

– Olemme viime viikkoina huomanneet, että kiinnostus tähän trendiin sopivia laadukkaita perusvaatteita kohtaan on kasvanut. Vaatekaapin keskeiset vaatekappaleet, kuten trenssit Raeyn, Another Tomorrow’n ja Michelle Waughin kaltaisilta merkeiltä, sopivat välikauden pukeutumiseen, Kingham lisää.

Ja mitä olisikaan preppy-pukeutuminen ilman asusteita? Värikkäät sukkahousut ja tyttömäiset hiuspannat tuovat syyspukeutumiseen leikkimieltä. Vaikka ballerinat ovat aina takuuvarma valinta tyttömäiseen tyyliin, tänä syksynä Marnin, Pradan ja Proenza Schoulerin muotinäytöksissä on nähty paljon paksupohjaisia loafereita. Satchel-laukut toimivat hyvin preppy-asujen seurana, mutta Kinghamin mukaan myös sirot, suorastaan Clueless-henkiset olkalaukut ovat olleet viime aikoina haluttuja.

Lähde: Vogue, Matchesfashion.com, Instagram