OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Khonsuirdisin sarkofagi. Yksityiskohta. Myöhäisegyptiläinen kausi. 722–332 eKr. © Museo Egizio

Viro: Muinaisen Egyptin aarteet tulevat taidemuseo Kumuun

Taidemuseo Kumussa avataan 10.10. Viron ensimmäinen muinaisen Egyptin taiteen suurnäyttely Egyptin loisto. Niilinlaakson taide. Esillä on tuhansien vuosien ikäisiä esineitä maailman merkittävimpiin muinaisen Egyptin kokoelmiin kuuluvasta Museo Egiziosta (Egypti-museo) Torinosta, Italiasta. Yhtä aikaa Kumun näyttelyn kanssa Egypti-museon aarteisiin voi tutustua myös Amos Rexissä Helsingissä. Kolmen museon mittava yhteistyöprojekti on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea muinaisen Egyptin maailma matkustamatta kauas.

Kumun näyttelyssä on esillä 200 esinettä faaraoiden maan runsaasta perinnöstä. Niiden joukossa on sarkofageja, muumioita, maagisia amuletteja, hautaesineitä ja veistoksia. Näyttely kertoo seitsemän alateeman kautta faaraoiden ajan elämäntavasta ja uskosta ikuisuuteen, ihmisten, eläinten ja jumalten kuvaamisesta, hieroglyfeistä taidemuotona sekä käyttötaiteesta. Suuri osa Egyptin taiteesta ei ollut tarkoitettu katseltavaksi – kauniit esineet ja taideteokset suljettiin hautakammioihin, jotta ne palvelisivat jumalia ja tästä maailmasta lähteneitä. Näyttelyn vastaavan kuraattorin Paolo Marinin mukaan näyttely tarjoaa mahdollisuuden katsella maailmaa muinaisten egyptiläisten silmin. ”Kauniiden näyttelyesineiden kautta ymmärtää, miten tuon ajan egyptiläiset tulkitsivat todellisuutta, millaisena heille näyttäytyivät Niilin rantojen rehevät maisemat ja millainen oli heidän kuvitelmansa tuonpuoleisesta. Tämän kaiken me tiedämme muinaisen Egyptin ainutkertaisen perinnön ansiosta”, toteaa Marini.

Lisäksi näyttely valottaa Viron alueen asukkaiden yhteyksiä muinaiseen Egyptiin ja siirtyy 1800-luvun Egypti-innostuksen aikaan, jolloin egyptiläisiä muinaisesineitä päätyi myös meidän museoidemme kokoelmiin. ”Voisi luulla, että muinainen Egypti olisi kaukana Virosta sekä ajallisesti että maantieteellisesti. Mutta myös täällä oltiin 1800-luvun alussa hyvin perillä siitä, mitä Euroopassa tapahtuu. Napoleonin sotaretken seurauksena syntynyt yleismaailmallinen Egypti-innostus ei mennyt Viron ohi. Täälläkin pyrittiin keräämään tämän salaperäisen ja vielä niukasti tunnetun kulttuurin muinaisesineitä”, toteaa näyttelyn Viron-kuraattori Jaanika Anderson.

Näyttely on harvinaislaatuinen, sillä se tuo runsaasti muinaisen Egyptin alkuperäisesineistöä ensimmäistä kertaa Viroon. Kyseessä on taidemuseo Kumun, Torinossa toimivan kuuluisan Egypti-museon ja Helsingissä toimivan Amos Rexin merkittävä kansainvälinen yhteistyöprojekti. Taidemuseo Kumun johtaja Kadi Polli korostaa yhteistyöllä rakennettua kulttuurisiltaa: ”Kaksi taidemuseota, Kumu ja Amos Rex, ovat yhdessä vastaanottamassa tätä arvokasta näyttelyä ja vahvistavat Tallinnan ja Helsingin välistä kulttuurisiltaa. Vaikka näyttelyt pidetään samanaikaisesti, ne kuitenkin täydentävät toisiaan ja niillä on omat ominaispiirteensä, sillä Suomessa sidettä muinaisen Egyptin perintöön on ollut luomassa myös Mika Waltarin historiallinen romaani Sinuhe egyptiläinen ja Virossa baltiansaksalainen menneisyys.”

10.10. järjestetään näyttelyn yleisöpäivä ja Kumun on poikkeuksellisesti auki klo 20:een. Ohjelmassa on kierroksia, tekemistä perheille ja lapsille sekä filmi-ilta. Uusien makuelämysten ystäviä kestitsee Viron ainoan egyptiläisen ravintolan, Gaberrito’sin, pop-up-ravintola. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan vironkielinen kirja ja järjestetään yleisötapahtumia, kierroksia, elämysohjelmaa sekä muinaisen Egyptin kiehtovaa kulttuuria esittelevää kasvatusohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin.

Koronaviruksen leviämisen ja Viron terveysviraston suositusten vuoksi museo seuraa tilannetta ja määräyksiä tarkasti. Saliin ja yleisötiloihin on tuotu desinfiointivälineitä, ja museokäynnit pyritään toteuttamaan kontakteja välttäen, asiakaspalvelijat ja salihenkilöstö käyttävät visiirejä ja kävijöiden liikkuminen museon tiloissa hajautetaan.

Näyttely Egyptin loisto. Niilinlaakson taide on esillä taidemuseo Kumussa 10.10.2020–21.3.2021.