OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tarvitsenko todella erillisen yövoiteen?

Yövoiteen levittäminen on ihonhoidon viimeinen vaihe illalla ennen nukkumaanmenoa. Mutta miten yövoide oikeastaan poikkeaa päivävoiteesta? Tarvitaanko kosmetiikka-asrsenaalissa todella kahta eri kosteusvoidetta?

Ihon tarpeet ovat erilaiset päivä- ja yöaikaan. Siksi myös ihonhoidossa käytettyjen tuotteiden tulisi mukautua ihon kunkinhetkisiin tarpeisiin. Marie Claire pyysi ihonhoidon asiantuntijoita selittämään, mihin yövoidetta tarvitaan ja millainen on hyvä yövoide.

Mitä ihossamme tapahtuu yöllä?

– Ihossa tapahtuu yön aikana useita fysiologisia muutoksia. On todistettu, että sirkadiaaninen rytmi vaikuttaa ihon verenkiertoon. joka vilkastuu iltaa kohti, kertoo konsultoiva ihotautilääkäri Justine Kluk lehdessä.

Lisäksi iho korjaa itseään tehokkaimmin yöaikaan. Yöhormoni melatoniini  vaimentaa UV-säteilyn haittavaikutuksia ja korjaa jo syntyneitä DNA-vaurioita, edistäen esimerkiksi haavojen parantumista.

Ihon läpäisevyys on suurempi illalla ja yöllä. Tämä lisää kosteuden katoamista iholta, mutta toisaalta myös tekee ihon vastaanottavaisemmaksi hoitaville tuotteille.

– Kun ymmärrämme vuorokausirytmin perusperiaatteet, mukaan lukien ihossa päivän aikana tapahtuvat muutokset, voimme parantaa hoitorutiinimme toimivuutta käyttämällä ihonhoitotuotteita optimaaliseen aikaan, tohtori Kluk selittää.

Esimerkiksi aurinkovoidetta on turha käyttää iltaisin, sillä iho altistuu UV-säteilylle päiväsaikaan. Retinoli taas sopii parhaiten iltarutiiniin, jolloin se tehostaa solujen korjautumista yön aikana.

Mitä eroa on päivä- ja yövoiteella?

Miten yövoiteen siis tulisi poiketa päivällä käytetyistä tuotteista? Asiantuntijoiden mukaan tärkeintä on kiinnittää huomiota käytettyihin ainesosiin ja niiden määriin. Koska hoitavat aineet imeytyvät ja vaikuttavat tehokkaimmin yöaikaan, on yövoiteessa hyvä olla tehoa.

– Yöllä solut tarvitsevat eniten ravinteita ja silloin myös ravinteiden anti-aging-vaikutukset ovat suurimmillaan, sanoo kasvoestetiikan asiantuntija Pamela Benito.

Kuva: pexels.com

Koska talin tuotanto on vähäisempää yöllä, iholta haihtuu enemmän kosteutta. Etenkin kuivasta ihosta kärsivän onkin syytä hemmotella ihoa yöaikaan tehokosteuttavilla aineilla.

– Täyteläisemmän koostumuksen omaavat yövoiteet sisältävät yleensä suuremman pitoisuuden sellaisia ainesosia, kuin hyaluronihappoa, retinolia ja peptidejä. Paksu yövoide imeytyy hitaasti ihoon yön aikana, kosteuttaen, korjaten ja tasapainottaen ihoa, tohtori Benito selittää.

Millainen sitten on hyvä yövoide?

Koska ihoa hoidetaan tehokkaimmin juuri yöllä, on yövoiteella väliä. Voiteen ominaisuudet kannattaa valita hoitamaan juuri oman ihon ongelmakohtia.

– Yövoiteet sisältävät usein retinolia tai muita vastaavia aineosia DNA:ta korjaavien vaikutusten tehostamiseksi, tohtori Kluk huomauttaa.

Asiantuntijoiden mukaan myös tuotteen koostumukseen on hyvä kiinnittää huomiota.

– Ihon korkeampi lämpötila ja parempi läpäisevyys merkitsevät sitä, että paksumman voiteen käyttö yöaikaan voi hyödyttää ihoa, joka pysyy näin kosteutettuna aina aamuun asti, tohtori Kluk lisää.

Lähde: Marie Claire