OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tiedätkö, mitä levität ihollesi? Neljä yleistä kemikaalia, joihin kannattaa suhtautua varauksella

Ajanpuute ja merkintöjen vaikeaselkoisuus tarkoittavat, ettei kuluttajan ole aina helppoa päästä perille kosmetiikkatuotteiden ainesosaluetteloista. On kuitenkin tärkeää tietää, millaisia aineita levitämme ihollemme päivittäin. Paitsi että meidän tulisi pyrkiä keventämään kemikaalikuormaa, on myös hyvä tietää, mitkä aineet saattavat ärsyttää herkkää ihoa tai aiheuttaa allergisen reaktion.

Vaikka yhä useammat kosmetiikkabrändit panostavat luonnollisuuteen ja karsivat tuotteistaan kemikaaleja, kuten keinotekoisia väriaineita ja hajusteita, altistumme yhä kosmetiikan kautta useille mahdollisesti haitallisille kemikaaleille. Stylist listasi neljä kyseenalaista ainesosaa, joille altistumista olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan rajoittaa.

1. Parabeenit

Jokainen on todennäköisesti kuullut parabeeneista. Harva kuitenkaan tietää tarkalleen, mistä huonomaineisen säilöntäaineen kammossa tarkalleen on kyse.

Parabeenit nousivat suosioon 1950-luvulla. Niitä käytetään yhä yleisesti kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa säilyvyyden parantamiseksi. Säilöntäaineet ovat välttämättömiä erityisesti vesipohjaisissa kosmetiikkatuotteissa, mutta parabeeneilla on myös varjopuolensa.

Koska parabeeneja käytetään kosmetiikkassa laajalti, moni meistä altistuu niille jatkuvasti. Tutkimuksissa on havaittu, että parabeeneilla on lievästi estrogeeninen vaikutus. Tästä syystä ne saattavat suurina määrinä häiritä hormonitoimintaa sekä altistaa ihoa tulehduksille. Lisäksi ne voivat olla haitallisia ympäristölle. Jätevesien mukana vesistöihin päätyvät parabeenit kertyvät merinisäkkäisiin ja tutkijat ovat löytäneet parabeenijäämiä muun muassa delfiineistä ja jääkarhuista.

Mikäli haluat välttää parabeeneja, kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, millä ne on korvattu. Joissain tuotteissa parabeenien tilalla käytetään erittäin allergisoivia säilöntäaineita.

2. Ftalaatit

Ftalaatit ovat muovin pehmentimiä. Niitä käytetään muun muassa ruokapakkauksissa, mutta myös joissakin kosmetiikkatuotteissa. Niitä saattaa esiintyä esimerkiksi kynsilakoissa ehkäisemässä lohkeilemista.

Ftalaattien vaikutuksista on tehty useita tutkimuksia, joissa on havaittu mahdollisia yhteyksiä hormonaaliseen epätasapainoon. Lisäksi niiden on todettu voivan vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen.

EU:ssa ftalaattien käyttöä kosmetiikassa on onneksi rajoitettu rajusti.

3. BHT

Butyylihydroksitolueeni, eli BHT, on kosmetiikassa käytetty säilöntäaine ja keinotekoinen antioksidantti. BHT:tä käytetään suojaamaan tuotteita hapettumiselta, jolloin ne säilyvät käyttökelpoisina pidempään.

BHT on kuitenkin kiistanalainen ainesosa, sillä joissain eläinkokeissa säilöntäaineen on todettu saattavan edistää kasvainten syntyä. Hiiri- ja rottakokeissa pitkäaikaisen altistuksen suurille määrille havaittiin aiheuttavan eläimille maksa-, kilpirauhas- ja munuaisongelmia. On kuitenkin syytä muistaa, että yksittäisissä kosmetiikkatuotteissa BHT:n määrä on yleensä hyvin vähäinen.

4. Sulfaatit

Kuva: unsplash.com

Sulfaatteja löytyy shampoista, suihkusaippuoista ja muista puhdistustuotteista. Sulfaatit saavat tuotteen vaahtoamaan, minkä kuluttajat ovat oppineet yhdistämään puhtauteen ja tuotteen tehokkuuteen. Sulfaatit puhdistavat tehokkaasti, mutta myös kuivattavat ihoa.

Sulfaatit poistavat lian ohella myös ihon luontaista öljyjä. Etenkin päivittäin käytettynä ne voivat vahingoittaa ihon omaa suojakerrosta, jättäen ihon kuivaksi ja kutisevaksi. Erityisesti heidän, joiden ihosi on herkkä tai kuivuuteen taipuvainen, kannattaa siis harkita puhdistustuotteiden vaihtamista sulfaatittomiin versioihin.

Lähde: Stylist