OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Alkava metsästyskausi laittaa hirvet liikkeelle – riski törmätä tiellä liikkuviin hirviin ja peuraeläimiin kasvaa noin 40 prosenttia syyskuukausina

Alkava metsästyskausi ja pimenevät illat nostavat riskiä törmätä hirviin ja peuraeläimiin. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan loka-joulukuulle ajoittuu lähes 40 prosenttia koko vuoden eläintörmäyksistä.

Yleisimmin liikenteessä kolaroidaan hirven tai peuran kanssa, ja varsinkin peurakanta on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Kasvanut peurakanta tuo vaaratilanteita liikenteeseen erityisesti Etelä-Suomen alueella, jossa tapahtuu myös suurin osa autoilusta.

Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan hirvitörmäysvahingon todennäköisyys on suurin Etelä-Savossa, Lapissa, Kainuussa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

– Eläintörmäysvahingon keskimääräinen korvaus oli viime vuonna noin 2 400 euroa, mikä on lähes 30 prosenttia korkeampi kuin tavallisen törmäysvahingon korvaus, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo.

Törmäys hirven kanssa aiheuttaa suurimmat vahingot, pahimmillaan myös henkilövahinkoja. Suurin vaara törmätä hirveen on hämärän hetkellä. 10.10. alkava metsästyskausi laittaa erityisesti hirvet liikkeelle.

Pohjoisessa Porokello käyttöön

Porokolareista viidennes tapahtuu marraskuussa. Jokainen kolari aiheuttaa ajoneuvolle vahinkoja – pahimmillaan saattaa syntyä henkilövahinkoja, ja autoon osuva eläin menehtyy useimmissa tapauksissa.

Pohjois-Suomessa liikuttaessa kannattaa puhelimeen ladata Porokello-sovellus, joka varoittaa alueella havaituista poroista. Porokellon ansiosta porokolareita on onnistuttu vähentämään huomattavasti.

Aja valoisalla, tarkkaile tietä ja laske ajonopeutta

Kolareiden ehkäisyssä varovaisuudella ja ennakoinnilla on suuri merkitys.

– Kannattaa seurata liikennemerkkejä ja laskea nopeutta, jos tulee hirvivaara-alueelle tai jos näkee merkkejä metsästäjistä. Ajonopeuden laskeminen antaa enemmän aikaa reagoida äkilliseen tilanteeseen ja törmäyksen sattuessa lieventää vammoja. Kaikkein paras tapa välttää kolari on ajaa valoisalla ja tietä tarkkaillen. Pimeällä ajettaessa kaukovaloja kannattaa käyttää mahdollisimman paljon, Kristian Hiljander neuvoo.

Jos törmää hirvieläimeen, muuta liikennettä täytyy varoittaa heti varoituskolmion ja hätävilkkujen avulla. Törmäyksestä hirvieläimen kanssa tulee aina ilmoittaa hätäkeskukseen, vaikka ihmisiä ei olisi loukkaantunut.