OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Jussi-gaala 2020 – Aurora kahmi seitsemän palkintoa

Suomen elokuva-alan palkintojenjakotilaisuus Jussi-gaala järjestettiin Helsingin Kaapelitehtaalla keskiviikkona 14. lokakuuta. Gaalassa jaettiin vuoden 2019 ensi-iltaelokuvien palkinnot.

Illan menestyksekkäin elokuva oli Miia Tervon ohjaama Aurora, joka voitti yhteensä seitsemän Jussi-palkintoa. Elokuva voitti muun muassa vuoden parhaan elokuvan palkinnon. Aurora-elokuvan tapahtumat sijoittuvat Rovaniemelle, jossa elämässään eksynyt nuori Aurora (Mimosa Willamo) päätyy auttamaan turvapaikanhakija Dariania (Amir Escandari) löytämään itselleen Suomesta vaimon. Toinen palkintokärkeen sijoittunut elokuva kuudella Jussi-palkinnolla oli Jukka-Pekka Valkeapään ohjaama Koirat eivät käytä housuja. Elokuva on otteensa elämästä kadottaneen Juhan (Pekka Strang) ja dominatrix Monan (Krista Kosonen) synkän humoristinen tarina.

Tänä vuonna gaalassa nostettiin valokeilaan suomalaisen elokuva-alan moninaisuus. Aurora-elokuvasta parhaan miessivuosan voittanut Chike Ohanwe on ensimmäinen tummaihoinen, joka on koskaan palkittu Jussilla. Palkintojen ehdokkaina ja saajina oli tänä vuonna myös erityisen paljon naisia. Aurora-elokuvan tuottaja Max Malka nosti palkintopuheessaan esiin elokuvien ja empatian yhteyden: ”Päähenkilön tarina voi olla täysin erilainen omista kokemuksistamme, mutta hyvin kerrottuna se kasvattaa meissä empatiakykyä ja samaistumista, ja yhtäkkiä vieras ei olekaan enää vierasta. Ei ole meitä ja heitä, on vain meitä.”

Tämän vuoden erikoisuutena voidaan lisäksi pitää illan lukuisia koronaviruksen torjuntaan liittyneitä käytäntöjä. Gaala oli alun perin tarkoitus järjestää jo keväällä, mutta se siirrettiin syksylle koronapandemian seurauksena. Jussi-gaalaan osallistui runsaat 300 elokuva-alan tekijää, mikä on kuitenkin vain puolet normaalivuosien yleisömäärästä. Suuren yleisötapahtuman turvajärjestelyihin oli kiinnitetty tarkasti huomiota: tapahtumassa oli vahva maskisuositus, pöydät katettiin tarkkoja turvavälejä kunnioittaen ja kullekin pöytäseurueelle oli osoitettu omat wc-tilat jonojen välttämiseksi.

Gaalassa jaetut palkinnot jakojärjestyksessä:

Paras naissivuosa: Miitta Sorvali (Aurora)

Paras miessivuosa: Chike Ohanwe (Aurora)

Paras käsikirjoitus: Miia Tervo (Aurora)

Paras dokumenttielokuva: Aatos ja Amine

Paras lyhytelokuva: Kaksi ruumista rannalla

Betonijussi: tuottaja Markus Selin

Paras musiikki: Michal Nejtec (Koirat eivät käytä housuja)

Paras äänisuunnittelu: Micke Nyström (Koirat eivät käytä housuja)

Paras maskeeraussuunnittelu: Aija Beata Rjabovska (Koirat eivät käytä housuja)

Paras lavastussuunnittelu: Jaagub Roomet (Marian paratiisi)

Paras pukusuunnittelu: Jouni Mervas (Aurora)

Nordisk Film elokuvakulttuuripalkinto: Tottumiskysymys

Paras kuvaus: Pietari Peltola (Koirat eivät käytä housuja)

Paras leikkaus: Mervi Junkkonen (Koirat eivät käytä housuja)

Elisa – yleisön suosikkielokuva: Olen suomalainen

Paras miespääosa: Pekka Strang (Koirat eivät käytä housuja)

Paras naispääosa: Mimosa Willamo (Aurora)

Paras ohjaus: Miia Tervo (Aurora)

Vuoden paras elokuva: Aurora