OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Instagram / emilyinparisinsta

Ihastuitko Emily in Paris-muotiin? Tätä mieltä ranskalaiset ovat hittisarjan asuista

Emily in Paris on ollut yksi Netflixin tämän syksyn suurista hiteistä. Suosiostaan huolimatta sarja on saanut osakseen kritiikkiä stereotyyppiseksi syytetystä tavasta, jolla se esittää Pariisin ja ranskalaisen muodin. Sarjan pääosa pukeutuu toinen toistaan näyttävämpiin muotiluomuksiin, joita Vogue on kuvaillut sanoilla American in Paris-Barbie. Monen mielestä Pariisin oikea arki ja todelliset naiset ovatkin aivan eri maata kuin amerikkalaissarjassa annetaan ymmärtää.

Love in Translation-kirjan kirjoittaja Marina Khorosh päätti kysyä aidoilta ranskattarilta, mitä mieltä he ovat Emilyn tyylistä.

Vähemmän on enemmän

Sarjan päähenkilö, Lily Collinsin esittämä Emily, tallaa Pariisin katuja asuissa, jotka ovat kuin muotilehtien sivuilta repäistyjä. Koska kyseessä on Ranska, löytyy Emilyn vaatekaapista tietenkin myös valikoima baskereita. Vaikka hahmon pintakorea elämä on houkutellut sarjalle katsojia, eivät pariisilaiset ole kuvauksesta mielissään.

– Allergiaa aiheuttava? Epideeminen? Emily ei yksinkertaisesti ole minun makuuni, teilaa mainostoimisto Pictoresqin perustaja Stéphanie Delpon Voguen artikkelissa.

Kyse ei ole siitä, etteikö Delpon pitäisi joistakin vaatteista, joita Emily käyttää.

– Ongelma on niiden akkumulaatio. On vaaleanpunaista huivia, pinkkejä ja violetteja hattuja, laitettua tukkaa, sekä kuvioiden ja räikeiden värien kerrostamista, hän selittää.

Kuva: Instagram / emilyinparisinsta

Delpon painottaa, että Emilyn vaatekaapista löytyy paljon vaatekappaleita ja asusteita, jotka istuvat erinomaisesti ranskalaiseen tyyliin. Esimerkiksi hän nostaa nuoren naisen vaikuttavan kokoelman Chanelin laukkuja. Oikean pariisittaren tavoin Delpon kuitenkin valitsisi näyttävän merkkilaukun pariksi yksinkertaisen asukokonaisuuden.

– Ranskalaisessa tyylissä on tilaa hengittää, hän sanoo.

Kuvalehti Grazian Ranskan päätoimittaja Mathilde Carton huomauttaa myös, etteivät Emilyn asut ole kosketuksissa todellisuuteen. Ne eivät yksinkertaisesti sovellu arkeen, jossa kävellään mukulakivikaduilla ja matkustetaan likaisessa metrossa.

– Muodin näkökulmasta katsottuna asut ovat liian kirkkaita ja pröystäileviä, suorastaan pilapiirrosmaisia, eivätkä ne ole riittävän käytännöllisiä käytettäväksi aamusta iltaan, Carton tuomitsee.

Tahallisesti mautonta?

Moni on puolustanut sarjaa toteamalla, että Emilyn asut saattavat olla tarkoituksella yliampuvia. Kenties asujen on tarkoitus korostaa hänen amerikkalaisia juuriaan ja tehdä pesäeroa hänen pariisilaisiin kollegoihinsa.

– Hänen tyylinsä ei ole millään tavalla yhteydessä häntä ympäröivään maailmaan. Vaatteet eivät kantajansa tavoin haluakaan sulautua joukkoon, Carton sanoo.

Päähenkilön vastakohdaksi sarjassa nousee Camille, Emilyn komean naapurin tyttöystävä. Camillen raikas ja luonnollinen tyyli saakin aidoilta pariisilaisilta kiitosta.

– Oli kyse sitten liituraitaisesta bleiseristä, taidegallerian hopeisesta mekosta, pilkkumekon ja Dr.Martens-saappaiden yhdistelmästä, tai Anna Karina-henkisestä maaseutureissun tyylistä, stylisti on tehnyt hahmon kohdalla todella hyvää työtä, kehuu pariisilainen toimittaja Stéphanie Chermont.

Kuva: Instagram / emilyinparisinsta

Ranskattaret ovat suurimmaksi osaksi sinut myös muiden pariisilaisten hahmojen tyylin kanssa. Sen sijaan heidän kritiikkinsä kohdistuu siihen tapaan, jolla ranskalaiset esitetään sarjassa.

– Minusta tässä on sarjan Akilleen kantapää, Delpon huomauttaa.

Hän on kyllästynyt siihen, että elokuvien ja television ranskalaiset ovat usein hieman hupsuja, ​ignorantteja ja jopa rasistisia.

– Kuvaus on yksinkertaisesti virheellinen ja aivan liian karikatyyrimäinen. Siksi sarjaa on välillä suorastaan tuskallista katsoa, hän lisää.

Sen sijaan muotimaailmaa on onnistuttu sarjassa kuvaamaan suhteellisen realistisesti.

– Sarja kuvaa melko hyvin jännitteitä, joita syntyy pinnallisten Instagram-vaikuttajien ja salaperäisyyteen ja luokkaeroihin yhä uskovan vanhan koulukunnan välille, Carton myöntää.

Delpon myöntää itsekin istuneensa Emilyn tapaan kokouksissa kyseenalaistamassa miespuolisten kollegojensa näkemyksiä, joissa asiakas unohtuu.

– He heijastavat omia fantasioitaan asiakaskuntaan ja katsovat kaikkea miehisen katseensa kautta. He suunnittelevat miljoonia maksamia kampanjoita, joihin naiset eivät pysty samaistumaan, hän kertoo.

Lähde: Vogue, Instagram