OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Yunchul Kim. Kaskadi. Installaationäkymä. 2018. Taitelijan luvalla. Valokuva: Rob Battersby.

Viro: Kumu tuo näyttelysaliin CERNin hiukkasfysiikan innoittamaa taidetta

Kumussa on 30.10. lähtien esillä nykytaiteen näyttely Murretut symmetriat, jonka teokset ovat syntyneet suoraan taiteen ja tieteen yhtymäkohdassa. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat saaneet innoitusta reaalitieteistä, ja teokset ovat syntyneet residenssijaksolla Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERNissä. Innovatiivisessa, nykytaiteen uusimpia suuntauksia heijastavassa näyttelyssä on teoksia Taiwanin, Etelä-Korean, Ison-Britannian, Tanskan, Sveitsi, Saksa, Yhdysvaltojen ja Meksikon taiteilijoilta. 

Näytteillä on kiehtovia installaatioita sekä kokemuksellisia ja aisteilla leikitteleviä videoita ja veistoksia. Inspiraatiota teoksiinsa taiteilijat ovat saaneet CERNin yhteyteen perustetusta taideresidenssistä, jossa vieraillessaan he ovat keskustelleet tutkijoiden kanssa ja tutustuneet CERNin työhön ja hiukkasfysiikkaan. ”Murrokset tieteessä ovat usein heijastuneet taiteeseen. Tämä näyttely tuo katsojan eteen taiteilijoiden tulkintoja hiukkasfysiikan monimutkaisesta ja kiehtovasta maailmasta”, Kati Ilves, näyttelyn Kumun-koordinaattori, kommentoi taiteen ja tieteen suhteita. Taiteen innovatiivista puolta valottavasta näyttelystä löytyy kiintoisaa tutkittavaa niin taiteen kuin reaalitieteiden ja teknologian ystävälle. Taiteen ja tieteen suhde on yksi Kumun keskeisiä teemoja.

”Vuosina 2015 ja 2016 museossa oli esillä japanilaisen ääni- ja multimediataiteilijan Ryoji Ikedan supersymmetria, joka sekin oli tehty yhteistyössä CERNin kanssa. Mónica Bello, toinen tämän näyttelyn koordinaattoreista, on samalla myös CERNin residenssiohjelman johtaja. Avattava näyttely on ajatukseltaan jatkoa muille taiteen ja teknologian suhteita valaisevien näyttelyille. Nyt, kun Viron on CERNin jäsen, Kumu haluaa kiinnittää huomiota myös mahdollisuuteen yhdistellä taiteen ja tieteen uusimpia saavutuksia residenssissä”, Kumun johtaja Kadi Polli toteaa.

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN on kansainvälinen tiedejärjestö, jonka jäseneksi liittyi tänä vuonna myös Viro. Pääasiassa hiukkaskiihdyttimen ja -fysiikan kautta tunnetussa keskuksessa toimii myös menestyvä taiteilijaresidenssi Art at CERN, jonka ansiosta tiedettä ja taidetta yhdistelevillä taiteilijoilla on mahdollisuus päästä tieteen syntysijoille.

Taiteilijat: Julieta Aranda, Alan Bogana, Diann Bauer, James Bridle, hrm199, Yunchul Kim, Mariele Neudecker, Lea Porsager, Semiconductor, Suzanne Treister, Yu-Chen Wang

Kuraattorit: Mónica Bello, José-Carlos Mariátegui

Koordinaattorit: Charlotte Horn, Kati Ilves

Näyttelyarkkitehtuuri: Mark Murphy, Tõnu Narro

Graafinen suunnittelu: Mikk Heinsoo (Stuudio Stuudio), Thoughtful Näyttely on esillä Kumun 5. kerroksessa 21.2.2021 saakka. Näyttelyyn liittyy myös aihetta esittelevä kirjanen sekä oheisohjelmaa.