OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Joulu saapuu Stockmannille – Helsingin-tavaratalon satuikkuna avautuu tulevana lauantaina

Rakastetun satuikkunan avajaisia vietetään Helsingin Stockmann-tavaratalossa lauantaina 7.11. Tänä vuonna ikkunan pienet satuhahmot suorittavat jouluaskareitaan säveltäjä Tuomas Kantelisen luoman musiikin tahdissa. Turussa satuikkuna avautuu 14.11. ja Tampereella 28.11.

Stockmannin odotetuimpiin jouluperinteisiin kuuluva satuikkuna avautuu tulevana lauantaina 7.11. klo 12 Helsingin-tavaratalossa. Ensimmäinen satuikkuna avautui Helsingissä joulun alla vuonna 1949. Siitä lähtien se ollut tärkeä merkki joulun lähestymisestä ja johdattanut niin lapsia kuin aikuisia lähestyvän joulun tunnelmaan.

Ikkunan tapahtumat sijoittuvat tällä kertaa piparkakkumaahan, jossa sympaattiset tonttu- ja eläinhahmot puuhastelevat tärkeitä jouluisia piparkakkujen valmistamiseen liittyviä askareitaan. Tänä vuonna äänimaailma on erityisen suuressa roolissa ikkunassa ja sen tapahtumissa. Uniikin musiikin on luonut säveltäjä ja pitkäaikainen satuikkunafani Tuomas Kantelinen.

“Säveltäjälle tämä työ on aivan täysi unelma. Joulun taika, värit, tuoksut, lapsenmieli ja koko joulunajan tunnelma ovat aina olleet minulle mitä ihanin lähtökohta mielikuvituksen lennolle. Satuikkunan musiikki syntyikin helposti. Ei tarvinnut kuin ammentaa niistä tuntemuksista, joita vuosikymmenien joulut ja juuri Stockan satuikkunan muistot ovat minussa herättäneet. Jouluaiheinen musiikki ei varmasti jää tähän!”, Kantelinen sanoo.  

Satuikkuna johdattaa jouluiseen maailmaan

Yli kymmenen satuikkunaa Stockmannilla suunnitellut Eila Ristimäki kertoo, että jokainen ikkuna syntyy ilolla, heittäytymisellä ja saumattomalla tiimityöllä. Ensin suunnittelusta vastaava Ristimäki piirtää ikkunan, sen jälkeen rakentuu rekvisiitta, ja lopuksi pienet satuikkunaan muuttavat hahmot luovat ikkunalle sen sielun.

”Tänä vuonna uuden ulottuvuuden ikkunan suunnitteluun on tuonut myös tiivis yhteistyömme Tuomas Kantelisen kanssa. Hänen säveltämänsä musiikki luo ikkunaan ihanan tunnelman ja johdattaa katsojat sisälle ikkunan jouluiseen maailmaan. On kiva päästä pian paljastamaan satuikkuna myös muille. Olemme todella ylpeitä tästä kokonaisuudesta”, Ristimäki sanoo.

Merkitykselliseksi Ristimäelle suunnittelutyön joka vuosi tekee myös tieto siitä, että vierailu satuikkunan äärellä on monelle lapselle ja aikuiselle niin tärkeä jouluperinne. 

”Kun maltan jäädä vähän kuuntelemaan, mitä lapset ikkunasta puhuvat ja mihin he kiinnittävät huomiota, saan itsekin täysin uusia näkökulmia ikkunan tapahtumiin. On ihana kuulla, miten lapset ottavat ikkunan omakseen ja rakentavat sen tarinaa eteenpäin omalla tavallaan.”

Helsingin Stockmann-tavaratalon satuikkunan avajaistapahtumassa lauantaina 7.11. klo 12 esiintyy Jouluorkesteri Tuomas Kantelisen johdolla, tervetuloa! Orkesteri esiintyy ulkona satuikkunan edustalla. Turussa satuikkunan avajaisia vietetään 14.11. klo 12 ja Tampereella 28.11. klo 12.