OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Päivitä ihonhoitorutiinisi talveen

Jos sinusta tuntuu, että ihosi menettää hehkunsa talvella, et ole yksin. Iho joutuu kylmän pakkassään ja kuivan keskuslämmityksen keskellä kovalle koetukselle. Siksi yleensä oireetonkin iho voi talvella kuivua, punoittaa ja hilseillä. Miten talvea vastaan siis tulisi aseistautua?

Iho tarvitsee talviaikaan enemmän huolenpitoa kuin kesällä. Siksi ihonhoitorutiini on tärkeää muistaa mukauttaa vuodenaikaan. Koko rutiinia ei toki pidä laittaa kertaheitolla uusiksi, mutta pienet muutokset auttavat vahvistamaan ihon luonnollista suojavaippaa ja edistävät ihon hyvinvointia.

Millaisia ainesosia pitäisi etsiä?

Tujut aineet, kuten retinoli ja kuorivat hapot, voivat kuivattaa ihoa entisestään, joten niiden käyttöä kannattaa rajoittaa, jos iho oireilee. Talvella iholle kannattaa olla lempeä ja suosia ensisijaisesti mietoja aineita. Koko perheen perusvoiteilla ja puhdistustuotteilla pääsee jo pitkälle talvi-ihon hoidossa.

Ainesosaluettelon tutkiminen auttaa selvittämään, sopiiko tuote omalle ihotyypille ja talvikäyttöön.

– Ihosi kaipaa talvella sellaisia ainesosia, kuten ravitsevia omega 3- ja 6-rasvahappoja, keramideja, ruusunmarjaa ja skvaleenia, neuvoo The INKEY Listin perustaja Mark Curry Stylist-sivustolla.

Kuva: pexels.com

Ainesosaluettelon monimutkaiset koodit saattavat tuntua hämmentäviltä, mutta ihotautilääkäri Justine Klukk vakuuttaa, ettei perusasioiden ymmärtämiseen vaadita kemian tutkintoa.

– Huomion tulisi keskittyä kuivuuden ehkäisemiseen. Siinä onnistutaan käyttämällä mietoa puhdistusainetta, kosteuttavaa seerumia ja kosteusvoiteella, hän sanoo.

Miksi leuan alueelle ilmestyy talvella näppyjä?

Kuivuus lienee talven tavallisin iho-ongelma, mutta moni huomaa kamppailevansa myös epäpuhtauksien kanssa. Siihen saattaa löytyä varsin yksinkertainen selitys.

– Monilla asiakkailla esiintyy talvikuukausina aknea leuan ja kaulan ympärillä. Tämä johtuu yleensä likaisista huiveista ja takkien kauluksista, jotka ovat jatkuvasti kosketuksissa kasvojen kanssa, selittää Mortar & Milkin perustaja Pamela Marshall.

Varmista, että puhdistat nämä säännöllisesti. Jos takin kauluksen ympärillä on meikkiä, se on puhdistettava.

Talven takuuvarma ihonhoitorutiini

Olipa ihotyyppisi mikä tahansa, asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että talveen sopivat tuotteet, jotka ravitsevat ja suojaavat ihoa haastavissa olosuhteissa.

Puhdistuksesta ei pidä tinkiä talvellakaan. Kuivattavat saippuat kannattaa kuitenkin vaihtaa hellävaraisempiin vaihtoehtoihin. Stylist suosittelee kuivalle iholle puhdistusainetta, joka on koostumukseltaan maitomainen. Se poistaa iholta lian ilman, että ihon luontainen kosteustasapaino järkkyy.

Talvella paksumpi kosteusvoide saattaa olla paikallaan. Hyvä kosteusvoide lukitsee kosteuden iholle ja suojaa ihoa ympäristötekijöiltä. Jos iho tuntuu kosteusvoiteesta huolimatta kuivalta, voi sen alle lisätä kosteuttavan seerumin. Kosteuttava yönaamio hoitaa rutikuivaa ihoa yön aikana.

Jos iho tuntuu yliherkältä, on voimakkaiden happojen ja retinolien käyttöä syytä rajoittaa. Esimerkiksi PHA-hapot ja bakuchioli ovat hellävaraisempia vaihtoehtoja. Ulkoillessa iho on hyvä suojata pakkaselta vaatteilla.

Lähde: Stylist