OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Kaipaako ihosi hehkua? Älä unohda tätä tehoainetta

Talvella iho alkaa helposti näyttää samealta ja elottomalta. Glykolihappo on tehokas tapa palauttaa kasvoille terve hehku. Glykolihappo kuorii kuolleen ihosolukon ja nopeuttaa solujen uusiutumista. Sitä löytyy kosmetiikasta kasvovesistä naamioihin, mutta kuten voimakkaiden aineiden kanssa yleensäkin, on tärkeää, että glykolihappoa käytetään oikeaoppisesti.

Ihotautilääkäri ja Medispa Cheshiren perustaja, tohtori Nyla kertoo Stylist-sivustolla, mitä kaikkea glykolihapon käytössä on hyvä tietää.

Mitä on glykolihappo?

Glykolihappo kuuluu alfahydroksihappojen, eli AHA-happojen ryhmään. Kosmetiikassa käytetty glykolihappo on useimmiten peräisin sokeriruo’osta. Koska se on kaikista AHA-hapoista pienimolekyylisin, se kykenee tunkeutumaan syvemmälle ihoon kuin muut hapot. Juuri tämä tekee glykolihaposta niin tehokkaan ja suositun ihonhoitoaineen.

Muiden AHA-happojen tavoin glykolihapon pääasiallinen käyttötarkoitus on ihon kuorinta. Sitä käytetään muun muassa näppyjen, hyperpigmentaation ja juonteiden hoidossa.

– Se on loistava kuorinta-aine, joka poistaa kuolleen solukon sarveiskerroksesta paljastaen uuden, kirkkaamman ja hehkuvan ihon, tohtori Nyla selittää.

Glykolihappo on myös suosittu aine anti-aging-hoidoissa, sillä se auttaa tehostamaan ihon kollageenin tuotantoa ja kiinteyttää ihoa.

Kenelle glykolihappo sopii?

AHA-hapot sopivat periaatteessa lähes kaikille ihotyypeille. Koska glykolihappo auttaa ehkäisemään ihohuokosten tukkeutumista, on se erityisen suosittu rasvoittuvan ja aknealttiin ihon hoidossa.

– Heille, joilla on herkkä tai todella kuiva iho, se voi aiheuttaa ärsytystä, tohtori Nyla sen sijaan varoittaa.

Kaikkia kosmetiikkatuotteita ei ole samasta puusta veistetty vaan, vaan glykolihapon määrä voi vaihdella tuotteittain hyvinkin paljon. Mitä suurempi osuus glykolihappoa löytyy tuotteesta, sitä tujumpi aine on kyseessä. Pitoisuuksiin onkin syytä kiinnittää huomiota ostotilanteessa. Herkkäihoinenkin voi todennäköisesti käyttää miedoimpia tuotteita.

– 10 prosenttia on optimaalinen, kun toivotaan hienovaraisia tuloksia ja 20 prosenttia silloin, kun halutaan oikein näkyviä vaikutuksia, neuvoo tohtori Nyla.

Kuva: pexels.com

Happojen kanssa ei pidä myöskään läträtä. Ihotyypistä riippuen, kuorivia tuotteiden käyttötiheys on yleensä kerran tai pari viikossa. Kaikkein hellävaraisempia tuotteita voidaan tosin käyttää päivittäinkin.

– Puhdistusaine tai kasvovesi, jota käytetään pesun yhteydessä, voi olla todella tehokas ihoa ärsyttämättä, sillä vesi neutraloi glykolihapon välittömästi, tohtori Nyla vinkkaa.

Onko aineita, joiden kanssa glykolihappoa ei kannata käyttää?

– Glykolihapon ja retinolin yhteiskäyttö voi olla ongelmallista, koska solujen kiihtynyt uusiutuvuus tarkoittaa, että retinoli pääsee tunkeutumaan syvemmälle, jolloin se voi aiheuttaa ärsytystä, tohtori Nyla kertoo.

Sen sijaan glykolihappo sopii erinomaisesti pariksi esimerkiksi C-vitamiinille. Glykolihappo ja C-vitamiini ovat voimakas parivaljakko erityisesti, jos tavoitteena on ihon sävyn tasoittaminen.

– Yhdistelmä toimii parhaiten öisin, kun solujen uusiutuminen on vilkkaimmillaan ja ihon korjaantuminen huipussaan, neuvoo tohtori Nyla.

Kuinka lisätä glykolihappo ihonhoitorutiiniin?

Glykolihappoa löytyy monenlaisista tuotteista, joten sen sisällyttäminen ihonhoitoon on helppoa. Tuotteiden valinnassa painavat lähinnä oma ihotyyppi ja henkilökohtaiset tavoitteet. Esimerkiksi glykolihappoa sisältävä puhdistusaine kuorii ihoa hellävaraisesti samalla, kun se poistaa lian.

– Suosittelen aloittamaan tuotteella, jossa glykolihapon pitoisuus on alhainen. Koska puhdistusainetta pidetään iholla niin vähän aikaa, iho altistuu hapolle vain hetken aikaa. Siinä kuitenkin näkee, miten iho reagoi glykolihappoon, tohtori Nyla selittää.

Sen sijaan glykolihappoa sisältävä kasvovesi soveltuu erinomaisesti rasvoittuvan ihon hoitoon. Sitä voi käyttää oman ihon tarpeiden mukaan paikallisesti tai koko kasvojen alueella.

– Happo auttaa pitämään huokoset puhtaana ja kun ihohuokoset eivät pääse tukkeutumaan, iholle syntyy vähemmän finnejä ja mustapäitä, tohtori Nyla jatkaa.

Glykolihapponaamiot sisältävät usein korkean pitoisuuden happoa, eivätkä ne sovellu läheskään jokaiselle.

– En yleensä suosittele niiden käyttöä, ellei glykolihappoon ole yhdistetty ihoa rauhoittavia aineita, kuten kamomillaa tai aloe veraa, varoittaa tohtori Nyla

Sen sijaan hän huomauttaa, että glykolihappo soveltuu myös vartalon ihon hoitoon.

– Suosittelen noin kymmenen prosentin pitoisuutta yhdistettynä hoitaviin aineisiin, kuten kuten kaakaovoihin tai E-vitamiiniin, hän vinkkaa.

Lähde: Stylist