OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Vinkit pennun enimmäiseen jouluun – uusi perheenjäsen tarvitsee joulurauhaa

Tuleva joulu on erityisen jännittävä niissä lukuisissa perheissä, joihin on tullut kissan- tai koiranpentu tänä vuonna. Joulu voi kuitenkin aiheuttaa uudelle lemmikkiperheelle tarpeetonta harmia ja murhetta. Pennun ensimmäinen joulu onnistuu parhaiten, kun lemmikille osoitetaan yksilöllistä huomiota ja huolehditaan riittävästä levosta. Parhaiten uuteen tilanteeseen sopeutuminen onnistuu pitämällä kiinni arkisista rutiineista ja aloittamalla riittävän ajoissa uusiin asioihin tutustuminen.

Kuten ihmisille, joillekin lemmikeille joulu on ihmeellistä ja taianomaista, toisille stressaavaa ja rauhatonta. Pienelle pennulle herkulliset tuoksut ja ihmisten vilinä saattavat olla liikaa, mikä voi ilmetä ylivirittyneisyytenä ja ei-toivottuna käyttäytymisenä.

– Mitkään eläinrodut tai -lajit eivät reagoi jouluun tietyllä tavalla, vaan jokainen kissan- ja koiranpentu on yksilö. Turvallisuuden tunne syntyy pienistä ennustamisen kokemuksista, joten lemmikit rakastavat rutiineja. Usein lemmikkivanhemmat unohtavat, että myös seurallisen lemmikin täytyy saada levätä. Muuten lemmikki stressaantuu ja saattaa käyttäytyä sille poikkeavasti, jopa agressiivisesti, kertoo eläinten koulutukseen erikoistunut Janica Raudasoja Mustista ja Mirristä.

Pentu ei välttämättä osaa hakeutua itsenäisesti nukkumaan, joten sille on hyvä opettaa turvallinen tila, jonne se voi vetäytyä lepäämään. Käyttämällä iltaisin feromonisuihketta nukkumaanmenon yhteydessä, voi suihkeesta olla apua myös muissakin tilanteissa rauhoittumiseen. Nukkumapaikka on hyvä pyhittää tilaksi, jonne vetäytynyttä lemmikkiä ei saa häiritä. Perheen kädellisiä pienempiä onkin syytä muistuttaa, että myös pentu on ansainnut iloittelun vastapainoksi joulurauhan.

Aloita valmistautuminen ajoissa ja hemmottele turvallisesti

Pennulla on hyvät edellytykset sisäistää uusia asioita, kun valmistautuminen aloitetaan kaksi viikkoa ennen joulua. Pennun huomio tulisi ohjata pois lahjapaperien repimisestä, kuusen kanssa leikkimisestä ja joulupöydän houkutuksista sille sallittuun tekemiseen. Monet lemmikit pitävät aktivointileluista ja puruluut rentouttavat sen lisäksi, että ne ovat erityisesti suunniteltu koostumukseltaan ja maultaan pennuille sopiviksi. Joulupöydän antimet sen sijaan ovat lemmikeille karhunpalvelus.

– Ihmisruoan sisältämät suola- ja rasvamäärät ovat eläimille haitaksi, vaikka maistuvatkin niille. Jos pentua haluaa muistaa jouluruokailun aikana, sille voi antaa lemmikille tarkoitettuja herkkuja sen omaan kuppiin. Paras joululahja on kuitenkin jaettu kokemus pennun kanssa. Se voi olla esimerkiksi perheen yhteinen lenkki, jonka reitin päättää koiranpentu. Kissalle palkitsevaa on metsästyskokemus, jossa se saa etsiä sille piilotettuja herkkuja tai jahdata leluhiirtä, vinkkaa Janica Raudasoja.

Tärkeä osa turvallista joulukokemusta on myös muiden vaaranpaikkojen karsiminen. Pentua ei kannata jättää uusien asioiden kanssa yksin ja kynttilät sekä viinilasit kannattaa pitää muualla kuin matalalla sohvapöydällä. Pennun liikkumatilaa voidaan rajata esimerkiksi aitauksella tai porteilla, mikä mahdollistaa pennulle turvallisen leikki- ja lepopaikan samalla kun ihmisten huomio on muualla.

Ota talteen Janican vinkkilista onnistuneeseen jouluun, ja aloita ajoissa pennun ensimmäisen joulun suunnittelu:

  1. Hanki ajoissa joulun turvalliset apuvälineet (esim. oma peti, feromonisuihke, aitaus tai portti, herkut ja aktivointilelut)
  2. Aloita pennun kanssa totuttelu uusiin asioihin ainakin kaksi viikkoa ennen joulua (oma lepopaikka, feromonisuihke, joulupukin naamari, tonttulakki tms.)
  3. Tarjoa jouluna yksilöllistä huomiota ja mahdollista tarvittava lepo
  4. Karsi vaaralliset aineet pennun ulottuvilta: suklaa, joulukinkku, pähkinät ja rusinat, luut, ksylitoli, lahjanarut ja -kääreet, kynttilät ja kukista joulutähti, jouluruusu sekä hyasintti. Varmuuden vuoksi selvitä ennakkoon joulupyhinä päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot.
  5. Nauti yhdessäolosta ja iloisista hetkistä!