OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Bob Dylan kauppasi koko tuotantonsa tekijänoikeudet – myös David Crosby suunnittelee samaa

Alkuviikosta hiljattain Nobel-palkinnonkin napannut laulaja-lauluntekijälegenda Bob Dylan ilmoitti tehneensä kaupat Universal Music Groupin kanssa koko tuotantonsa tekijänoikeuksista. Kokoluokassaan ennenkuulumaton kauppa käsittää jopa yli 600 kappaletta aina Dylanin varhaisista sävellyksistä aiemmin tänä vuonna ilmestyneeseen Rough and Rowdy Ways -albumiin.

New York Times arvioi kauppasumman olevan yli 300 miljoonaa dollaria, eli noin 250 miljoonaa euroa ja näin ollen kyseessä on mahdollisesti kaikkien aikojen suurin kauppa yksittäisen artistin julkaisuoikeuksista.

Ranskalaisen mediajätti Vivendin omistamalle Universal Music Publishing Groupille kauppa antaa oikeudet kerätä tuottoja aina, kun Dylanin kappaleita käytetään mainoksissa tai elokuvissa sekä kun kappaleita suoratoistetaan tai myydään esimerkiksi CD:nä tai vinyylinä.

Kauppa mahdollistaa myös tuottojen keräämisen aina, kun toinen muusikko versio Dylanin kappaleita. Universalin mukaan muut artistit ovat jo tulkinneet ja coveroineet Dylanin kappaleita yli 6000 kertaa, mukaan lukien sellaiset klassikko versiot kuten Jimi Hendrixin “All Along the Watchtower” ja Guns N ‘Rosesin “Knockin’ on Heaven’s Door”.

David Crosby ilmoitti Twitterissä aikovansa tehdä samoin. Syyksi hän kertoo yksinkertaisesti tarvitsevansa rahaa, sillä korona on vienyt artistin keikkatulot eikä pelkillä suoratoistotuloilla pärjää. Crosby tuli tunnetuksi The Byrdsin ja Crosby, Stills and Nashin jäsenenä sekä hän on levyttänyt myös runsaasti soolomateriaalia. David Crosby on nimetty Rock and Roll Hall of Fameen kahdesti: sekä The Byrdsin että Crosby, Stills & Nashin jäsenenä. Crosby on valittu myös Songwriters Hall of Fameen.