OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Miten viettää uuttavuotta ääniaran koiran kanssa?

Uudenvuoden aattona ja sitä edeltävinä päivinä ilotulituksia ammutaan monissa paikoissa. Osa koirista ei reagoi paukkeeseen mitenkään, mutta osa koirista pelkää ilotulitteiden ääniä. Agria Eläinvakuutus antaa vinkkejä, miten viettää uutta vuotta ilotulitteita pelkäävän koiran kanssa.

Osa koirista on ääniarkoja ja pelkää muun muassa ilotulitteiden ääniä. Ääniarkuus voi olla koiralla pennusta alkaen tai se voi alkaa vanhemmalla iällä.

Koiraa ei missään nimessä kannata ottaa mukaan paikkoihin, joissa raketteja ammutaan. Koira ei sillä tavalla tule ”oppimaan” kestämään pauketta vaan pelko voi vain voimistua.

Valmistele koiralle rauhallinen tila

Ääniaralle koiralle uudenvuodeaatto voi olla epämiellyttävää aikaa, mutta muutamilla valmisteluilla voit helpottaa koiran oloa.

Jos vietätte uudenvuoden aattoa kotona, kannattaa koiralle varata oma huone tai nurkkaus, jossa se saa olla rauhassa. Eristä koiran alue ilotulitteiden äänistä ja kirkkaista valoista vetämällä verhot ikkunoiden eteen. Lisäksi alue kannattaa vuorata peitoilla tai vilteillä, jotka vaimentavat ulkoa kantautuvia ääniä. Voit myös laittaa radion tai TV:n päälle sopivan kovalle, jotta musiikki peittää osan ulkoa kuuluvasta paukkeesta.

Voit antaa koiralle huoneessa puruluun, jotta koiralla on jotain tekemistä ja pureskelu auttaa rentouttamaan koiraa. Pelokas koira ei kuitenkaan välttämättä halua syödä mitään, edes herkkuja.

Anna koiran olla rauhassa valitsemassaan paikassa ja tarkkaile koiran oloa. Pyri itse pysymään rauhallisena ja käyttäytymään normaalisti, sillä huolestunut tai stressaantunut omistaja voi vain pahentaa koiran pelkotilaa.

Ulkoiluta koira aikaisin

Ulkoiluta koira hyvissä ajoin uudenvuodenaattona, jotta ette joudu tekemään iltalenkkiä rakettien jo paukkuessa. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa tehdä pitkä kävelylenkki päivällä.

Ääniarka koira ei välttämättä illalla halua kävellä lainkaan, jos raketteja ammutaan lähistöllä. Tee silloin todella pikainen kävely ja yritä saada koira tekemään tarpeensa. Jos koira on selkeästi pelokas eli kulkee häntä koipien välissä tai ei suostu kävelemään vaan pyrkii syliin tai takaisin kotiin, ei koiraa kannata viedä väkisin ulos ja yrittää ”totuttaa” paukkeeseen.

Koira saattaa pelonsekaisessa tilassa yrittää juosta pakoon ulkona liikkuessa. Ääniherkällä koiralla kannattaakin olla sekä kaulapanta että valjaat kävelylenkin aikana, jotta se ei pääse rimpuilemaan irti pelästyessään. Kaulapannassa kannattaa myös olla laatta, jossa lukee omistajan nimi ja puhelinnumero. Mikäli koira on tunnistusmerkitty, omistajan yhteystiedot löytyvät koiran sirunumeron avulla.

Pysy itse rauhallisena

Koira tarkkailee omistajaansa ja hänen reaktioitaan: jos omistaja pelästyy, koirakin pelästyy. Pyri siis itse käyttäytymään mahdollisimman normaalisti kotona rakettien paukkuessa tai jos ulkoilun aikana kuuluu jotain pauketta.

Mahdollisuuksien mukaan voit yrittää saada koiran keskittymään muuhun kuin ilotulitteisiin esimerkiksi ottamalla mukaan lelun tai herkkuja.

Ilotulituksia pakoon

Jos tiedät kokemuksesta, että uudenvuoden aatto on koiralle yhtä tuskaa, kannattaa yrittää viettää uusivuosi mahdollisimman rauhallisessa paikassa, esimerkiksi mökillä.

Toinen rakettivapaa vaihtoehto on lentokenttien läheisyydessä sijaitsevat hotellit. Lentokenttien läheisyydessä ei saa ampua raketteja ja monissa hotelleissa on myös koiraystävällisiä huoneita. Huone kannattaa kuitenkin varata hyvissä ajoin, sillä koirahuoneita on vain rajallinen määrä ja moni varaa paikkansa jo kuukausia etukäteen.

Jos koira reagoi raketteihin todella voimakkaasti, kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa hyvissä ajoin ennen uudenvuoden aattoa. Eläinlääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa reseptin rauhoittavaa lääkettä varten.