OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Formula One - Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Sakhir GP 2020. George Russell, Valtteri Bottas

F1-kauden 2020 viimeinen kisa tuo mukanaan yllätyksiä – tiesitkö nämä asiat Yas Marina-radasta?

Formula 1-kausi huipentuu viimeiseen osakilpailuun tulevana viikonloppuna. Viimeinen kilpailu ajetaan Abu Dhabin Yas Marina-radalla.

Koronan siivittämä Formula-kausi on ollut täynnä käänteitä ja viimeisen kilpailun odotetaan jatkavan samaa rataa. Lewis Hamiltonin vointi koronan jäljiltä on jo parempaan suuntaan, mutta viikonlopun osallistumisesta ei vielä osata sanoa. Valtteri Bottas päätti Bahrainin kisan kahdeksantena ja Hamiltonin tuuraaja George Russel yhdeksäntenä.

Muutama fakta Abu Dhabi GP:stä:

  • Ensimmäisen kerran Formula 1 kalenterissa vuonna 2009, ensimmäinen nk. “twilight race” eli pimeän aikaan ajettu kilpailu.
  • Samankaltaisia elementtejä kuin Bahrainissa, päivien kuumuus vaikuttaa renkaiden käyttäytymiseen.
  • Yli 4700 valoa valaisee the Yas Marina Circuit rataa ilta- ja yöaikaan ajettavissa sessioissa.
  • Lewis Hamiltonin ensimmäinen paalupaikka Abu Dhabi GP:ssä 2009 ajalla 1:40.948, mutta vuonna 2019 paalupaikka ajalla 1:34.779 oli yli kuusi sekuntia nopeampi! Ja vielä nopeampaa aikaa odotetaan tältä vuodelta…
  • Ohittaminen hankaloituu kisan edetessä renkaiden pehmeyden vuoksi – pito on heikko rataviivan ylittyessä.
  • 21 mutkaa (12 vasemmalle ja 9 oikealle), the Yas Marina Circuitilla on eniten käännöksiä vuoden 2020 kaikista F1-radoista.

Tämän lisäksi on merkittävää huomioida, että Mercedes on vuodesta 2014 vienyt jokaisen paalupaikan Abu Bhabin GP:ssä. Sitäkään ei kannata unohtaa, että Mercedes on vienyt myös lähes jokaisen paalupaikan tällä kaudella. Ei jää epäselväksi kuka on kauden viimeisen kisan ennakkosuosikki.

Mercedeksen Toto Wolff kommentoi tulevaa kilpailua:

“Meillä on erityinen yllätys tiiminjäsenillemme Abu Dhabissa. Autojamme koristaa jokaisen nimi kunnioituksesta ja omistautumisesta Brixworthissa ja Brackleyssa. Jokainen on tehnyt lujasti töitä tänä vuonna ja toivomme tämän eleen näyttävän arvostuksemme jokaista mukana olevaa kohtaan.

Abu Dhabi on aina hauska kisaviikonloppu, loppukauden tunnelmalla ja mielenkiintoisella radalla. Ilmapiiri on hieman erilainen tänä vuonna korona-toimenpiteiden vuoksi, mutta olemme motivoituneempia kuin koskaan päättämään tämän kauden vahvoilla tuloksilla, ja jäämään talvilomalle ylpeänä.”

Formula One – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Sakhir GP 2020. George Russell, Valtteri Bottas

Marino Sato nuorten kuljettajien testiajossa Scuderia AlphaTaurilla

Abu Dhabin nuorten kuljettajien testiajossa nähdään uutta verta Scuderia AlphaTaurilla. Marino Sato ajaa 15.12. Yas Marinan radalla, ensimmäistä kertaa F1-autolla. 21-vuotias Sato on aloittanut ajouransa jo vuonna 2004 ja edennyt urallaan karting-ajosta Formuloihin. Sato päätti juuri ensimmäisen kautensa FIA Formula 2 mestaruussarjassa.

AlphaTaurin Franz Tost kommentoi:

“Olemme iloisia saadessamme Marino Saton riveihimme testiajoon, koska hän menestyi hyvin F2 kaudellaan tänä vuonna. Hän ansaitsee tämän mahdollisuuden. Olemme vakuuttuneita hänen taidoistaan kuljettajana. Yritämme saada hänelle mahdollisimman paljon kierroksia, tämä testi tulee olemaan hyödyllinen sekä hänelle että meille. Toivomme, että tekniikan näkökulmasta Marino oppii uutta, jota voi hyödyntää ensi vuonna jatkaessaan F2 sarjassa. Tämä on hyvä alustus tulevaisuudelle ja on kunnia olla osana hänen matkaansa kohti menetyksekästä uraa.”

AlphaTaurin Saton lisäksi nuorten kuljettajien testiajossa nähdään virolainen Jüri Vips Red Bullin väreissä.

Viimeinen osakilpailu käynnistyy sunnuntaina 13.12. kello 15:10 Suomen aikaa. Nuorten kuljettajien testiajo ajetaan tiistaina 15.12.