OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Joulun vaaroja kissoille

Joulun alla moni koti täyttyy kynttilöistä, joulukukista ja erilaisista joulukoristeista. Ne luovat jouluista tunnelmaa, mutta valitettavasti ne voivat myös tuottaa kissalle harmia. Yleisiä riskejä ovat muun muassa palovammat, haavat ja myrkytys. Agria Eläinvakuutus listaa yleisimpiä joulun vaaroja kissalle ja miten niitä voi ennaltaehkäistä.

Palavat kynttilät

Palavaa kynttilää tutkivan kissan viiksikarvat tai turkki voivat syttyä palamaan ja aiheuttaa kissalle palovammoja. Kissa voi myös kaataa tai pudottaa kynttilän ja aiheuttaa tulipalon kotona. Kynttilät tulisi aina sijoittaa kissan ulottumattomiin eikä jättää palavaa kynttilää valvomatta. Kissatalouteen turvallisin kynttilä on paristo- tai sähkökäyttöinen kynttilä.

Joulukukat ja -kasvit

Valitettavasti monet joulukasvit ja -kukat ovat kissoille myrkyllisiä, muun muassa jouluruusut, hyasintit ja amaryllikset. Lisäksi mistelin ja orjanlaakerin marjat sekä marjakuusen kaarna ovat myrkyllisiä kissoille. Kissalle sopimattomat kasvit ja kukat tulee aina sijoittaa kissan ulottumattomiin tai hankkia vain kissoille vaarattomia kasveja tai muovisia kasveja. 

Paketointitarvikkeet ja lahjanarut

Kissa saattaa mielellään leikkiä ja pureskella joulukorttien ja –pakettien koristeluun tarkoitettuja tarvikkeita kuten kimalletta, vanua, lankaa ja lahjanarua. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa haavoja kissan suuhun tai jumittua kissan ruoansulatuselimistöön. Pahimmillaan nielty esine tulee poistaa kissan ruoansulatuskanavasta leikkauksen avulla. Kerää siis tarvikkeet aina käytön jälkeen pois kissan ulottuvilta.

Joulukuusi

Joulukuusi voi valitettavasti kissataloudessa aiheuttaa monenlaista harmia: kissa saattaa hypätä tai kiivetä joulukuuseen, sillä seurauksella, että kuusi kaatuu ja kissa loukkaantuu.

Jos kissalla on tapana kiipeillä kuuseen tai yrittää hypätä siihen, joulukuusi kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta kissa ei pysty hyppäämään kuuseen. Lisäksi joulukuuselle kannattaa hankkia painava ja tukeva kuusenjalka, jotta se ei kaadu yhtä helposti.

Yksi tapa pitää kissa pois kuusen luota on ripustaa kuuseen tai sen alle jotain kissalle epämiellyttävää hajua, jotta kissa pysyttelee poissa kuusesta. Kissat eivät yleensä pidä sitrustuoksuista eli voit käyttää karkotteena esimerkiksi jouluisia appelsiineja tai sitruunamehua.

Joulukuusen koristeet

Joulukoristeet voivat aiheuttaa kissalle haavoja tai suolisto-ongelmia. Lasiset joulupallot voivat kissan leikkiessä irrota ja särkyä aiheuttaen kissalle haavoja esimerkiksi tassuihin. Jos kissa pureskelee koristeita, ne voivat jumittua kissan nieluun tai suolistoon. Suosi siis mahdollisimman kestäviä koristeita, joita kissa ei voi särkeä tai syödä.

Kallisarvoisimmat koristeet kannattaa ripustaa kissan ulottumattomiin.

Lisäksi kissaa kannattaa viihdyttää omilla, sallituilla leluilla, jotta kuusen koristeet eivät olisi yhtä houkuttelevia leikkikaluja.

Kissan jouluherkut

Jos haluat hemmotella kissaa jouluna, turvallisin ja vatsaystävällisin vaihtoehto on antaa kissalle vain kissoille tarkoitettuja makupaloja. Kissalle voi halutessaan antaa myös pieniä maistiaisia jouluruoista, esimerkiksi pieniä lihapulla- tai kinkkupaloja. Älä anna kissalle liikaa ruokajämiä, jotta kissan vatsa ei mene sekaisin. Varmista myös, ettei herkkupalassa ole pieniä luita tai ruotoja, sillä ne voivat jumiutua kissan nieluun tai suolistoon.

Jos jotain sattuu

Selvitä hyvissä ajoin missä on lähin päivystävä eläinlääkäri joulupyhien aikaan. Hädän sattuessa on tärkeää saada kissa mahdollisimman pian hoitoon, ja selvittämällä missä on lähin auki oleva klinikka voit säästää kallisarvoista aikaa.

Älä anna kissaa lahjaksi

Muista, että kissa on elävä olento ja sitä ei tule antaa joululahjaksi. Kissan hankkiminen on suuri päätös ja tulevan omistajan tulee harkita asiaa tarkkaan ja tehdä päätös itse.