OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

4 tapaa piristää mielialaa vaatteilla tänä talvena

Märkä, harmaa ja pimeä sää vetää helposti mielen matalaksi. Se, että tänä vuonna kalenteriin ei ole merkitty pikkujouluja tai uudenvuoden kekkereitä, ei auta asiaa. Kotona ollessa tulee helposti kääriydyttyä mukaviin oloasuihin, mutta välillä on hyvä myös laittautua. Pukeutuminen nimittäin vaikuttaa tutkitusti mielialaan.

Stylist listasi neljä tapaa piristää mieltä vaatteiden avulla.

1. Lisää väriä

Jostain syystä etenkin suomalaisilla on taipumus heti syksyn tullessa kaivaa mustat ja harmaat vaatteet esiin. Tummat asukokonaisuudet ikään kuin jäljittelevät harmaata säätä.

On tutkittu, että väreillä on voimakas vaikutus psyykeeseen. Kirkkaat värit, kuten punainen, keltainen ja oranssi, viestivät meille lämmöstä ja iloisuudesta, kun taas kylmä sininen rauhoittaa.

– Kirkkaiden värien käyttäminen pandemian ja erityisesti talven aikana voi auttaa meitä tuntemaan olomme positiivisemmaksi, huomauttaa psykologi Juliet Anton sivustolla.

Asukokonaisuuden valitseminen onkin yksi päivän ensimmäisistä mielialaa määrittävistä askelista. Jos mieli on valmiiksi musta, on järjenvastaista lähteä korostamaan sitä pukeutumisella.

– Sinun ei tarvitse pukeutua päästä varpaisiin kirkkaisiin väreihin, mutta ripaus väriä auttaa muuttamaan elämänkatsomustasi positiivisempaan suuntaan, sanoo Styled By Susien perustaja, stylisti Susie Hasler.

2. Kiinnitä huomiota materiaaliin

Yksi talven parhaista puolista ovat paksut neuleet. Pehmeät ja mukavat kankaat ovat ensiarvoisen tärkeitä paitsi lämpimänä pysymisen, myös mielialan kannalta.

– Villa pitää sinut lämpimänä, koska se vie kosteutta pois iholta tehokkaammin kuin muut materiaalit, vinkkaa Health and Aesthetics-perustaja, tohtori Rekha Tailor.

Myös merinovilla ja kashmir ovat tohtori Tailorin mukaan erinomaisia valintoja talvipakkasille. Kun olo on mukava ja lämmin, myös mieliala on helpompi pitää korkealla.

3. Priorisoi hyvinvointi

Businessmentori Charlotte Balbierin mukaan rutiinien luominen pukeutumisessa voi vaikuttaa mielialaamme koronarajoitusten aikana.

– Eristäytyessä on helppo tuntea itsensä yksinäiseksi ja kyseenalaistaa, onko laittautumisessa mitään järkeä. Siinä on järkeä, sillä teemme sen itsemme vuoksi. Kannustan asiakkaitani pukeutumaan etätöihin kuten he pukeutuisivat toimistolle, jotta he näkevät kuinka paljon se vaikuttaa heidän mielialaansa ja tuottavuuteensa. Harkittujen valintojen tekeminen pukeutumisessa auttaa myös asettamaan päivälle rytmin, Balbier selittää.

Kuva: pexels.com

Sanotaan, että runoilija John Keats pukeutui aina parhaimpiinsa kirjoittaessaan. Se sai tilaisuuden tuntumaan juhlallisemmalta ja auttoi häntä keskittymään.

4. Ole tarkoituksenmukainen

Ottaen huomioon, miten paljon vaatteet vaikuttavat mielialaan, on hullunkurista, että pukeutumisessa ajatellaan usein muiden mielipiteitä. Nyt jos koskaan on täydellinen aika harjoittaa tietoista pukeutumista ja miettiä, millaiset vaatteet saavat meidät tuntemaan olomme hyväksi.

– Ulkoasumme heijastaa sisäistä minäämme ja päinvastoin. Pukeutumiseen panostaminen, se, että näytät huolitellulta ja tyylikkäältä, vaikuttaa sisäisesti mielialaamme, selittää Singing in the Rain: 52 Practical Steps to Happiness-kirjan kirjoittaja Rachel Kelly.

Luova pukeutuminen saattaa kuulostaa hölmöltä kotioloissa, mutta Hasler uskoo, että käytännön opettelemisella on pitkäaikaisia positiivisia vaikutuksia.

– Pukeudu niin, että se kuvastaa sitä, millaiseksi haluat olosi tuntea. Pukeudu siten, miten haluat maailman näkevän sinut. Kun arki palaa ennalleen, et epäröi hetkeäkään paljetteihin pukeutumista, sillä olet omaksunut ajattelutavan, että joka päivä pukeudutaan kuin luvassa olisi elämän paras päivä, Kelly lisää.

Lähde: Stylist