OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

3 askelta krapulanaaman fiksaamiseen

Juhliminen on hauskaa, mutta ikävä tosiasia on, että alkoholi ei ole ihon ystävä. Jos uusi vuosi tuli otettua vastaan turhan railakkaasti, näkyy se tänään kasvoilla.

Alkoholista pidättäytyminen on tehokkain tapa välttää pelättyä krapulanaamaa, mutta joskus houkutus vaihtaa vapaalle voi olla liian suuri. Vogue UK kysyi ihonhoidon asiantuntijoilta, kuinka iho elvytetään villiksi äityneen illan jälkeen.

Rauhoita

Pienikin määrä alkoholia voi saada posket kuumottamaan ja ihon helottamaan punaisena. Tämä johtuu siitä, että alkoholi laajentaa kasvojen hiusverisuonia. Jotkut alkoholijuomat sisältävät myös histamiinia. Se voi aiheuttaa allergiaa muistuttavan reaktion, joka pahentaa ihon punoitusta.

– Jos nautiskelet alkoholia satunnaisesti, tämä on yleensä ohimenevä reaktio, mutta jatkuvan ja runsaan alkoholin käytön myötä siitä saattaa tulla pitkäaikaisempi ongelma, sanoo Mortar & Milk-ihonhoitoklinikan perustaja, kosmetologi Pamela Marshall.

Marshallin mukaan inflammaatiota kannattaa torjua jo illalla. Ensinnäkin, alkoholia tulisi aina nauttia kohtuudella. Toiseksi, omiin juomavalintoihin on hyvä kiinnittää huomiota. Punaviini sisältää enemmän histamiineja kuin vaaleammat juomat, joten ihon lehahduksista kärsivän on paras pitäytyä esimerkiksi värittömissä juomissa.

Jos alkoholin aiheuttama stressi näkyy iholla vielä aamulla, kehottaa Marshall valitsemaan ihonhoitoon hellävaraisia tuotteita. Esimerkiksi niasiiniamidi ja keramidit auttavat rauhoittamaan ihon. Sen sijaan voimakkaita happoja on syytä välttää, jos iho on tulehtunut.

Kosteuta

Kaikki varmasti tietävät, että alkoholi kuivattaa ihoa.

– Alkoholi on diureetti… Nestehukka voi aiheuttaa päänsärkyä, mutta se sattaa näkyä lähes välittömästi myös ihollamme, sanoo Elemis-brändin perustaja Noella Gabriel.

Jos iho kiristää aamulla, tulee sille tarjota ekstrakosteutusta. Tärkein askel krapulan hoidossa on tietenkin veden runsas nauttiminen. Tämä kosteuttaa ihoa sisältäpäin. Ihonhoitoon kannattaa valita kosteuttavia ainesosia, kuten hyaluronihappoa. Tehokkaasti kosteuttava kasvonaamio auttaa palauttamaan ihon kimmoisuuden.

Kuva: pexels.com

Garbrielin mukaan kuiva iho kaipaa myös lipidejä. Niitä löytyy useista kosmetiikkatuotteista, mutta Gabrielin mukaan ihon kuntoon voi vaikuttaa myös ennaltaehkäisevästi.

– Jos tiedät, että luvassa on tulevina viikkoina paljon juhlimista, kannattaa ruokavalioon lisätä rasvahappoja esimerkiksi rasvaisen kalan, pellavansiementen, chia-siementen ja pähkinöiden muodossa, hän vinkkaa.

Alkoholin sisältämä sokeri vahingoittaa ihon kollageenin tuotantoa. Koska kollageeni pitää ihon kimmoisana, runsas alkoholin nauttiminen näkyy ihon veltostumisena ja ennenaikaisen ikääntymisen merkkeinä. Siksi kollageenia sisältävä kosteusvoide on paikallaan krapulanaaman hoidossa.

Lisää antioksidantteja

Alkoholi aiheuttaa oksidatiivista stressiä, mikä vaurioittaa ihoa. Veltto ja samea iho kaipaa antioksidantteja.

– Tarvitset ihosi suojaamiseen ja vaurioiden torjumiseen sellaisia antioksidantteja, kuin ubikinonia, sekä B-, C- ja E-vitamiineja, neuvoo ihon terveyteen erikoistunut lääkäri Anita Sturnham

C-vitamiiniseerumi auttaa nautraloimaan vapaita radikaaleja. Ja vaikka houkutus rasvaisen pizzan tilaamiseen on krapula-aamuna suuri, Sturnhamin mukaan iho hyötyisi eniten lautaselle ladotuista vihanneksista. Värikkäät kasvikset auttavat minimoimaan oksidatiivisen stressin aiheuttamat vauriot.

Lähde: Vogue UK