OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Valokuvaaja: Anna-Liisa Kaitila

Turvallinen ulkoilu koiran kanssa pakkaspäivinä

Moni koira rakastaa lunta, mutta kovat pakkaset, lumi ja jää tuovat mukaan myös muutamia haasteita: koiran tassut ovat koetuksella ja koiralle voi tulla paleltumia tai kylmäkramppeja. Agria Eläinvakuutus listaa mihin kannattaa kiinnittää huomiota ulkoillessa koiran kanssa pakkasilla.

Kylmyys

Eri rodut kestävät kylmyyttä eri tavoin. Paksuturkkiset koirat kuten suomenlapinkoirat ja samojedit viihtyvät lumessa ja pakkasessa, kun taas ohutturkkiset koirat kuten chihuahuat ja vinttikoirat saattavat palella heti, kun pakkasta on parikin astetta.

Tarkkaile koiran palelun merkkejä, kuten: tärinää, tassujen nostelua  tai yhden tassun pitämistä ylhäällä sekä tavallista hitaampaa ja jäykempää liikkumista. Jos koirasi palelee jatkuvasti, koiralle kannattaa hankkia talvitakki.

Kovimmilla pakkasilla kannattaa tehdä hieman lyhyempiä kävelylenkkejä ja keksiä mieluummin jotain aktiviteettia sisätiloissa.

Koiran palelun merkkejä:

  • tassujen nostelu
  • ontuminen tai yhden tassun pitäminen ylhäällä
  • tärinä
  • tavallista hitaampi tai jäykempi liikkuminen
  • selän kyyristäminen tai istuminen

Kylmäkrampit

Kovalla pakkasella koira voi saada raajoihin kylmäkramppeja. Kylmäkrampin aikana koiran raaja jäykistyy ja koira pitää sitä ylhäällä eikä välttämättä suostu tai pysty kävelemään tai laskemaan raajaa alas.

Yleensä kylmäkramppi menee pienen hetken jälkeen ohi. Voit auttaa koiraa lämmittämällä ja hieromalla koiran raajaa. Jos kylmäkrampit toistuvat jatkuvasti, kannattaa kääntyä kotiinpäin ja tehdä lyhyempiä lenkkejä.

Paleltumat

Koirille voi tulla kovalla pakkasella paleltumia. Paleltumia tulee herkästi ulkonevaan ruumiinosaan kuten koiran korviin, tassuihin tai häntään. Uroskoirilla myös kivekset voivat paleltua. Paleltumille herkimpiä ovat pienet, vanhat ja sairaat koirat sekä koiranpennut.

Paleltunut ruumiinosa alkaa usein punoittaa tai sinertää ja se voi turvota. Älä hiero paleltunutta ruumiinosaa vaan lämmitä sitä hitaasti ja varoen päästyänne sisälle, esimerkiksi kietomalla lämmin viltti koiran ympärille.

Tassujen talvihuolto

Koiran tassut vaativat hieman talvikunnossapitoa. Jos asut kaupungissa, jossa kadut suolataan, koiran tassut kannattaa pestä tai vähintään pyyhkiä huolellisesti kävelyn jälkeen. Älä anna koiran nuolla suolaisia tassujaan, sillä suola ei ole hyväksi koiran vatsalle ja nuoleminen voi kuivattaa tassuja entisestään.

Jos koiran anturat ovat kuivat, koiran tassut kannattaa voidella tassusalvalla, joka hoitaa ja suojaa anturoita. Tassusalva auttaa myös ehkäisemään lumen kerääntymistä anturoiden väliin isoiksi paakuiksi.

Jäällä tai jään läheisyydessä liikkuminen

Jos kävelette koiran kanssa jäällä tai jäätyneen vesistön lähellä, varmista aina ensin jään kestävyys. Jos koira joutuu jäiseen veteen, hukkumisen riski on suuri. Koira kannattaa pitää kytkettynä jäällä ja rannoilla liikkuessanne, jotta koira ei pääse harhailemaan heikoille jäille. Muista, että jään paksuus voi vaihdella eli vaikka jää on yhdessä kohtaa kantavaa, se voi olla heikompaa toisessa kohdassa.

Pakkaspäivän muistilista:

  • Kovilla pakkasilla pue koiralle tarpeen mukaan takki.
  • Tarkkaile koiran liikkumista palelun tai kylmäkramppien varalta. Jos koira palelee kovasti, käänny kotiinpäin.
  • Puhdista tai kuivaa koiran tassut ulkoilun jälkeen ja poista mahdolliset lumipaakut. Jos liikutte suolatuilla kaduilla, koiran tassut kannattaa tarvittaessa pestä. Jos koiran anturat ovat kuivat, rasvaa ne tassusalvalla.
  • Jos ulkoilu jää tavallista lyhyemmäksi, keksi koiralle tekemistä tai leiki koiran kanssa sisätiloissa.
  • Pidä koira kytkettynä aina liikkuessanne jäällä tai jäätyneen vesistön rannalla.