OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuntoilutrendejä, joista on tullut suosittuja Suomessa vuonna 2020

Vuonna 2020 kuntoilu ja ulkoilu lisääntyivät reippaasti ympäri maailman. Tämä tapahtui samaan aikaan sen kanssa, kun etätyöskentelyn trendi levisi monien yritysten käytäntöihin. Tämän kasvun paras indikaattori on liikuntayritysten liikevaihto, joka nousi Suomessa 1,3 %. Suurin kasvu tapahtui puettavan teknologian segmentissä. Tässä artikkelissa käsittelemme vuoden 2020 kuntoilutrendejä Suomessa.

Klassinen treenaus vai ulkoilu?

Suomessa on pitkät perinteet ulkona liikkumisesta. Talviurheilu on erittäin suosittua, koska lunta on runsaasti, ja kesällä ulkoiluun kutsuvat puolestaan tuhannet järvet ja metsäinen maaseutu.

Ulkoilu ja perinteiset kuntoilutrendit

Useimmissa suomalaisissa kaupungeissa on ulkokuntosaleja. Nämä voivat olla pienempiä puistoja tai lenkkipolkujen lähellä olevia laajempia alueita, joilla on säänkestävistä materiaaleista valmistettuja kuntoilulaitteita. Ulkokuntosaleissa on monia etuja. Ne eivät vaadi jäsenyyttä, ja saat raitista ilmaa, mikä on jo itsessäänkin terveellistä.

Pohjoismaisilla urheilulajeilla on Suomessa pitkät perinteet, ja maastohiihto on erinomaista liikuntaa, joka polttaa uskomattoman määrä kaloreita mutta on samalla ystävällistä nivelille. Luisteleminen avoimella luisteluradalla tai jääkiekkoradalla on rento ja erittäin suosittu harrastus.

Pyöräily kuuluu Suomen suosituimpiin liikuntamuotoihin. Kesän aikana suomalaiset ajavat maastopyörillä tai harrastavat maantiepyöräilyä. Luminen maasto sopii myös fatbikingiin eli läskipyöräilyyn. Erityisiä paksuilla renkailla ja huomattavasti parannetulla pidolla varustettuja pyöriä voi käyttää lumisessa ja jäisessä maastossa.

Avantouinti kasvattaa taas suosiotaan. Tämä perinteinen talviharrastus on ollut suosittu vanhemman väen keskuudessa, mutta nyt nuoremmatkin suomalaiset tunnustavat avannossa uimisen terveyshyödyt. Jääkylmään veteen kastautuminen vahvistaa immuunijärjestelmää, parantaa verenkiertoa ja auttaa mielenterveyttä.

Tavalliset ja kuntosaliin liittyvät trendit

Vuodesta 2016 lähtien puettava teknologia on ollut maailmanlaajuisesti kuntoiluteollisuuden ykköstrendi. Tilastotietojen mukaan se on myös merkittävin Suomessa vuonna 2020. Kunto- liikuntaseurantalaitteet ovat kehittyneet, ja niissä on nykyään sensoreita, jotka tarkkailevat kehon toimintaa ja treenausta, sekä tehokkaita taustaohjelmia, jotka tarjoavat tarkat tilastot kuntotavoitteista. Puettavan teknologian tuottajiin kuuluvat Garmin, Fitbit ja Suunto sekä valtavirran valmistajat kuten Apple, Samsung ja Huawei. Älykellosi voi seurata sykettä ja nopeutta, ja uudemmissa malleissa on myös oksimetri ja tarkka GPS. Sinulla voi olla yksityiskohtainen seuranta vaellusreitin suorituksestasi omassa ranteessasi. Se ilmoittaa myös, milloin on aika pitää tauko. Voit istahtaa rentoutumaan, katsella tilastoja älypuhelimestasi, pelata pari peliä William Hill -sivustolla tai ajatella vaellusreitin jatkoa.

Korkean intensiteetin intervalliharjoittelu eli HIIT on hitaasti valtaamassa kestävyysharjoittelun alaa. HIIT koostuu lyhyistä korkeatehoisista jaksoista, joiden väleissä on lyhyet tauot. Korkean intensiteetin intervalliharjoittelun etuna on kalorien polttaminen treenin jälkeen sekä tehokkaampi hengitys ja kestävyysharjoittelu. Haittapuolena on korkeampi loukkaantumisriski.

Mobiilisovelluksen avulla treenaaminen on toinen hyvin suosittu trendi. Mobiilisovelluksessa esitettyä rutiinia voi seurata kotona, kuntosalilla tai ulkona. Markkinoilla on varmennettuja korkealaatuisia mobiilisovelluksia, joissa on haastavia harjoitusrutiineja ja täydelliset ohjelmia painonpudotuksen ja kunnon parantamisen tueksi.

Vapailla painoilla ja kehon painolla treenaaminen ovat samantyyppisiä voimaharjoituksia, jotka molemmat ovat 10 suosituimman kotona tai kuntosalilla tehtävän treenin joukossa.

Suomelle erityiset liikuntamuodot

Yli 70 % Suomen pinta-alasta on metsien peitossa, mikä on selvästi eniten koko Euroopassa. Ei siis ihme, että metsäkylvyt tai vaeltaminen jollakin tuhansista vaelluspoluista Suomen maaseudulla on todella suosittua. Luonnon ja metsän maisemien, äänten ja tuoksujen kokeminen voi tehdä ihmeitä mielenterveydelle, ja se on trendi, joka palauttaa meidät perinteiset maaseutuelämän henkeen.

Vaimonkanto on suosittu kilpailu, joskaan se ei varsinaisesti ole trendi laajemman väestön keskuudessa. Kilpailun ideana on kantaa vaimo tai muu naispuolinen tuttava esteradan yli. Nopein pari luonnollisestikin voittaa.

Toinen hauska liikuntaharrastus on keppihevostelu eli hevosten esteradan juokseminen leluhevosella. Se ei ole samanlaista kuin hevosella ratsastaminen, mutta joissakin tapauksissa se voi olla jopa vaativampaa.

Jalkapallo on suosituimpia urheilulajeja Suomessa aivan kuten kaikkialla muuallakin. Suopotkupallo on maakohtainen laji, jota pelataan mutaisilla kentillä tai soilla, mikä tekee siitä äärimmäisen vaikeaa ja haastavaa. Tässä erikoisessa jalkapallon muunnoksessa on jopa virallinen kilpailu.

Lopuksi Lapin pohjoisosassa on porokisoja, joissa eläimet vetävät hiihtäjiä tai kelkkoja ja saavuttavat lähes 80 kilometrin tuntivauhdin. Inarissa on vuosittaiset mestaruuskilpailut, joissa parhaat poronajajat tekevät perinteestä tärkeän kulttuuritapahtuman Lapille.

Tiesitkö, että Nokia oli suurin matkapuhelinten valmistaja, ennen kuin iPhone käynnisti älypuhelinten vallankumouksen? Mobiiliteknologia on edelleen tärkeä osa taloutta, ja Suomessa järjestetään jopa ainutlaatuinen kännykänheiton maailmanmestaruuskilpailu.