OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Miten toimia, jos koira juoksee heikoille jäille tai tippuu jäihin?

Mukava talvinen kävelylenkki voi hetkessä muuttua painajaiseksi, jos koira juoksee heikoille jäille. Agrian vahinkotilastojen mukaan suurin osa koirien hukkumistapauksista tapahtuu talviaikana, kun jää ei olekaan niin kestävää kuin miltä se näyttää. Lue miten toimia, jos koira menee heikoille jäille tai putoaa jäihin.

Varmin tapa välttyä jäihin putoamisen ja hukkumisen vaaralta on pitää koira aina kytkettynä, kun liikutte jäällä tai rannalla. Lisäksi kannattaa harjoitella käskyä kuten ”tänne!” eri tilanteissa, jotta koira tulee varmasti, tai ainakin useimmiten, luokse kutsuttaessa.

Koira ei osaa arvioida onko jää tarpeeksi kestävää ja saattaa innostuksissaan juosta jäälle – myös omistajan estelyistä huolimatta. Jää saattaa kestää juoksevan koiran painon hetkellisesti, mutta koiran pysähdyttyä koiran paino voikin olla liikaa ja jää pettää alta.

Jään paksuus voi myös vaihdella eli koira voi pudota jäihin juostuaan alueelle, jossa jää ei olekaan yhtä paksua.

Älä juokse koiran perään

Jos koira juoksee heikoille jäille, älä juokse koiran perään!

Koiran apuun juokseminen tulee monelle koiranomistajalle luonnollisena ensireaktiona, mutta muista, että mikäli jää ei kestä koirasi painoa, ei se todennäköisesti tule kestämään myöskään sinun painoasi.

Pyri itse pysymään mahdollisimman rauhallisena ja yritä houkutella koira äkkiä pois jään päältä esimerkiksi herkun tai lelun avulla.

Soita pelastusapua paikalle, jos koira tippuu jäihin

Älä mene koiran perään myöskään, jos koira tippuu jäihin. Pahimmassa tapauksessa voit tippua itsekin jäihin ja vaarantaa oman henkesi, etkä silloin pysty auttamaan koiraasikaan.

Soita aina ensin hätänumeroon ja seuraa saamiasi ohjeita. Koiran pelastaminen jäistä kuuluu kunnan pelastusviranomaisten tehtäviin.

Koira saattaa yrittää nousta vedestä omin avuin, mutta se ei välttämättä aina onnistu, esimerkiksi jos jää on niin heikkoa, että se pettää jatkuvasti alta. Uroskoiran voi olla vielä vaikeampi nostaa itseään omin voimin vedestä, sillä sen penis voi jäädä jäänreunaan ikävästi kiinni.

Pidä jäihin tippunut koira kuivana ja lämpimänä

Kun koira saadaan kuivalle maalle, kuivaa koira huolellisesti ja edistä verenkiertoa hieromalla koiraa.

Kotiin päästyänne huolehdi, että koira pysyy lämpimänä ja kuivana. Ruumiinlämpötila normalisoituu yleensä vuorokauden kuluessa.

Jos koira on ollut jäisessä vedessä pitkään tai sen vointi on heikko, ota yhteyttä eläinlääkäriin.