OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Pidä huolta koiran tassuista talvella – lumi, jää, pakkanen ja katusuola koettelevat tassuja

Lumi, jää, katusuola ja pakkanen laittavat koiran tassut koetukselle talviaikaan. Agria Eläinvakuutus listaa vinkkejä koiran tassujen talvihuoltoa varten.

Katusuola

Monissa kaupungeissa kadut suolataan talvisin ja suola tarttuu koiran tassuihin. Suola voi kuivattaa tassuja ja koira saattaa nuolla suolaiset tassunsa puhtaiksi, mikä ei ole hyväksi koiran vatsalle. Jos koiralla on jo kuivat tassut tai haava tassussa, suola voi myös kirvellä ikävästi.

Koiran tassut kannattaa siis pyyhkiä pyyhkeellä tai huuhdella vedellä kävelyn jälkeen, jotta tassuihin ei jää suolaa ulkoilun jälkeen.

Kuivat anturat

Pakkasella koiran anturat voivat kuivua ja jopa alkaa halkeilla, mikä voi olla kivuliasta ja tekee kävelystä epämukavaa.

Jos koiran anturat ovat kuivat, tassut kannattaa voidella tassurasvalla tai -salvalla. Tassurasva kosteuttaa, hoitaa ja suojaa kuivumiselta.

Rasvattuasi koiran tassut, huolehdi ettei koira nuole rasvaa tassuistaan vaan tassurasva saa imeytyä kunnolla.

Lumipaakut

Pitkäturkkiselle koiralle voi kerääntyä lumipaakkuja tassuihin, anturoiden väliin ja vatsan alle. Lumipaakut voivat vaikeuttaa koiran liikkumista, etenkin jos kyseessä on pikkukoira.

Lumipaakut kannattaa poistaa, jotta koiran turkki ei jää kylmäksi ja märäksi. Lumipaakkuja voi ennaltaehkäistä trimmaamalla koiran tassukarvoja hieman, varsinkin anturoiden välissä kasvavia karvatupsuja. Siten tassuihin ei keräydy lumipaakkuja ulkoilun aikana yhtä helposti ja tassut kuivuvat nopeammin ulkoilun jälkeen.

Kylmäkrampit

Kovilla pakkasilla koiralle voi tulla kylmäkramppeja, jolloin koiran tassu jäykistyy ylös eikä koira voi varata painoa sille. Satunnaiset kylmäkrampit menevät yleensä ohi itsestään, mutta jos niitä tulee usein ja useampaan tassuun, ne voivat vaikeuttaa koiran liikkumista. Siinä tapauksessa koira saattaa tarvita kengät tai tossut kylmimpiä päiviä varten.

Talven tassuhuolto

  • Tarkista tassut ulkoilun jälkeen: poista mahdolliset lumipaakut, pyyhi tai pese mahdollinen katusuola tassuista
  • Jos anturat ovat kuivat, rasvaa koiran tassut tassusalvalla
  • Jos koiralle tulee usein kylmäkramppeja, jotka vaikeuttavat kävelyä pakkasella, hanki koiralle ulkoilutossut