OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Älä usko näihin kauneusmyytteihin

Jokainen iho on yksilöllinen. Siksi se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Paras ihonhoitorutiini syntyy kuuntelemalla sekä omaa kehoa että alan asiantuntijoita. Valitettavasti kauneudenhoitoon liittyy paljon ristiriitaista tietoa ja etenkin sosiaalisessa mediassa liikkuu paljon niksejä, joiden toimivuudesta ei välttämättä ole tieteellistä näyttöä. Pahimmassa tapauksessa virheellisiin väitteisiin hairahtaminen voi saada aikaan pysyvää vahinkoa.

Who What Wear pyysi ihonhoidon asiantuntijoita kommentoimaan joitakin ihonhoitoon liittyviä virhekäsityksiä.

Myytti: Jos haluat hehkuvan ihon, juo lisää vettä

Nesteytyksestä huolehtiminen on tärkeää koko kehon, myös ihon kannalta. Pelkkä vedellä läträäminen ei kuitenkaan yksinään ratkaise kaikkia iho-ongelmia.

– Yleensä ajatellaan, että kuiva iho viestii kehon nestehukasta. Näin saattaakin olla, jos liikut paljon, tai juot paljon kofeiinipitoisia juomia ja alkoholia. Useimmiten ihon kuivuminen kuitenkin johtuu muista tekijöistä, kuten kuivasta sisäilmasta, tuulesta tai kylmyydestä, lääkäri Barbara Kubicka muistuttaa.

Vaikka vettä joisi litratolkulla, voi iho silti kiristää ja näyttää elottomalta. Silloin tohtori Kubicka neuvoo etsimään kosteuttavia ainesosia kosmetiikasta. Esimerkiksi hyaluronihappo sitoo vettä tehokkaasti.

Toki riittävästä veden saannista on hyvä huolehtia päivittäin. On silti tärkeää muistaa, että iho tarvitsee myös erilaisia ravinteita voidakseen hyvin.

– Kyllä, veden juominen on ihon hyvinvoinnin kannalta tärkeää, mutta yhtä tärkeitä ovat iholle välttämättömät rasvahapot, joita saa esimerkiksi pähkinöistä, avokadosta ja lohesta, muistuttaa Mortar & Milkin perustaja Pamela Marshall.

Myytti: Parabeenit ovat kosmetiikan suurin pahis

Etenkin luonnonkosmetiikan pakkauksissa koreilee monesti näkyvä parabeeniton-leima. Vallassa tuntuukin olevan yksimielisyys siitä, että parabeenit ovat pahin mahdollinen myrkky kosmetiikassa ja niitä tulisi vältellä hinnalla millä hyvänsä. Asia ei kuitenkaan ole aivan niin mustavalkoinen

– Parabeenit ovat erittäin hyödyllisiä ihonhoitotuotteiden säilyvyyden kannalta. Niiden on väitetty voivan vaikuttaa hormonitoimintaan ja mahdollisesti lisäävän rintasyövän riskiä, ​​mutta todisteet ovat toistaiseksi melko hataralla pohjalla, sanoo DEFINE Clinicin perustaja, plastiikkakirurgi Benji Dhillon.

On syytä muistaa, että parabeenien määrä yksittäisissä kosmetiikkatuotteissa on yleensä hyvin vähäinen. Lisäksi kuluttajan tulisi aina kiinnittää huomiota siihen, millä parabeenit on tuotteessa korvattu.

– Altistut parabeeneille todennäköisesti enemmän säilykeruokien kuin kosmetiikan kautta. Mutta koska valmistajat ovat siirtyneet muihin, vähemmän tutkittuihin säilöntäaineisiin, olemme löytäneet joistakin tuotteista hometta ja bakteereja, tohtori Dhillon lisää.

Myytti: Jos se sattuu, se toimii

Monesti ajatellaan, että tehokas tuote kirvelee iholla, koska se toimii. On totta, että jotkut tehoaineet voivat aiheuttaa iholla pientä kihelmöintiä, mutta jos tuote kirvelee tai saa ihosi helottamaan punaisena, on se viesti ihon ärtymisestä.

– Kun kihelmöinti alkaa muuttua polttavaksi tunteeksi, se tarkoittaa inflammaatiota, mikä voi tehdä ihosta herkän ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa palovammoja, tohtori Dhillon varoittaa.

Myytti: Hyvän ihonhoidon on oltava kokonaan tuoksutonta

Keskustelu tuoksuista kosmetiikassa jakaa asiantuntijoiden mielipiteet. Kuluttajalle on plussaa, jos tuote tuoksuu hyvältä, mutta toisaalta keinotekoisien tuoksujen määrää pitäisi karsia.

Kuva: pexels.com

– Mielestäni se on henkilökohtainen valinta. Asiakkaille suosittelemistani tuotemerkeistä yksi käyttää tuoksuja. Toistaiseksi kukaan asiakkaistani ei ole saanut tuoksuista reaktiota, mutta ei se tietenkään tarkoita, etteikö niin voisi käydä. Toisaalta osa asiakkaistani todella nauttii tuoksuun liittyvästä aistikokemuksesta, enkä koe, että siinä on mitään vikaa, kommentoi Marshall.

Vaikka tuoksut ovat saaneet huonon maineen, tohtori Dhillon kehottaa kuuntelemaan tässäkin asiassa omaa kehoa. Esimerkiksi herkkäihoiselle hajusteet aiheuttavat oireita todennäköisemmin.

Myytti: Kasvoja ei tarvitse pestä aamuisin

Moni skippaa aamupesun siinä pelossa, että puhdistus järkyttää ihon luontaista tasapainoa. Helposti ajatellaan, että jos ihon puhdistaa huolellisesti illalla, ei sitä tarvitse toistaa aamulla.

– Tämä on yksi minua eniten ärsyttävistä uskomuksista. On järkyttävää, miten paljon lakanoihin kerääntyy hikeä, talia, likaa ja kuollutta ihosolukkoa, Marshall painottaa.

Hän lisää, että ihon peseminen aamuin illoin voi olla yksinkertainen ratkaisu iho-ongelmiin.

– Et uskoisi sitä aknetapausten määrää, joka on ratkennut lakanoiden säännöllisellä pesulla ja kasvojen puhdistamisella, sekä putsarin huolellisella poistamisella, hän sanoo.

Tärkeintä ihon puhdistamisessa on, että se tehdään riittävän hellävaraisilla tuotteilla.

Myytti: Kaikkien tulisi käyttää retinolia

Jokainen on jo varmasti kuullut, että retinoli on avain nuorekkaaseen ihoon. On totta, että retinoli on tehokas aine taistelussa ikääntymisen merkkejä vastaan, mutta se voi myös ärsyttää ihoa.

– Retinoli ei ole sovi kaikille. Toki pieni määrä retinolia saattaa olla okei, mutta jos iho on erittäin herkkä ja kuiva, tulisi aineeseen suhtautua varauksella, Kubicka sanoo.

Herkkäihoisella oikean retinolituotteen etsiminen voi osoittautua pitkäksi ja kalliiksi prosessiksi. Jos retinolia haluaa kuitenkin välttämättä käyttää, on syytä aloittaa mahdollisimman pienellä pitoisuudella. Ajan myötä ihon sietokyky yleensä kasvaa, jolloin aineen voi vaihtaa tujumpaan.

Lähde: Who What Wear