OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Kansallisteatteri

Koronavuosi 2020 oli Kansallisteatterille haastava, mutta toi mukanaan myös uusia avauksia

Koronarajoituksista ja toiminnan keskeytyksistä huolimatta Kansallisteatteri tavoitti yli 65 000 katsojakontaktia näytäntövuonna 2020. Teatterin omia ensi-iltoja ehdittiin järjestää kahdeksan. Merkittävän lisäponnistuksen kansallisteatterilaisille aiheuttivat muutto väistötiloihin peruskorjauksen tieltä sekä uuden toimitilan perustaminen. Poikkeusvuoden positiivisia avauksia olivat uudet digitaaliset toimintamuodot, kuten Äänikanava ja esitystaltioinnit.

Vuosi 2020 oli Kansallisteatterille poikkeuksellinen. Koronaviruspandemian takia koko esitystoiminta jouduttiin keskeyttämään 13.3. lähtien kevätkauden ajaksi. Syyskausi käynnistyi kiitosta saanein turvajärjestelyin ja rajoitetuin katsojamäärin, kunnes loppuvuoden esitykset peruttiin viranomaismääräysten takia 23.11. alkaen. Kaiken kaikkiaan viime vuonna peruutettiin pandemian takia yli 400 esitystä ja muuta tapahtumaa. Keskeytyneen esitystoiminnan ohella lisähaasteita tilanteeseen toivat Kansallisteatterin uuden puolen peruskorjaus, sen vuoksi hankittu väistötila, täysin uusi toimitila sekä näihin liittyvät muutot. Yleisön palvelemiseksi käynnistettiin uusia toimintamuotoja, kuten Äänikanava. Poikkeustilanteen jatkuessa alkuvuonna 2021 Kansallisteatterissa on tekeillä taltiointeja ja lukudraamastriimaus; myös livestriimattuja näytäntöjä suunnitellaan keväälle 2021.

”Kansallisteatterissa työskenneltiin läpi poikkeusvuoden. Näyttämöllä harjoiteltiin turvajärjestelyin uusia ensi-iltoja silloin, kun se oli virustilanteen puolesta mahdollista. Peruskorjauksen vuoksi hankimme uuden työskentelytilan Tattariharjulta sekä Pienen näyttämön väistötilan Vallilasta. Muutot, rakennustyöt sekä erityisjärjestelyt ovat työllistäneet omaa väkeämme. Uusien digisisältöjen myötä olemme saavuttaneet myös uusia katsojia. Olen hyvin ylpeä kansallisteatterilaisista, jotka ovat työskennelleet sinnikkäästi läpi poikkeuksellisen vuoden ja kehittäneet uusia toiminta- ja työskentelymuotoja”, pääjohtaja Mika Myllyaho kommentoi.

Kansallisteatteri selvisi peruutusten aiheuttamasta lipputulovajeesta opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän ylimääräisen korona-avustuksen sekä teatterin toiminnan voimakkaan sopeuttamisen avulla. Poikkeustilanteessa koko teatterikentällä hankalimmassa asemassa ovat olleet freelancertaiteilijat ja tekijänoikeusmaksuista palkkionsa saavat taiteentekijät.

Kansallisteatterissa oli vuoden 2020 aikana kaikkiaan 499 teatteriin liittyvää tapahtumaa (1086 vuonna 2019). Näistä Yleisötyön, Kiertuenäyttämön ja Lavaklubin erillisiä tapahtumia oli 212. Teatterin omien esitysten lisäksi järjestettiin yli kaksikymmentä muuta tapahtumaa, muiden muassa vierailuesityksiä.

Yleisökontaktien määrä viime vuonna oli 65 438 (201 065 vuonna 2019). Teatterin omia ensi-iltoja oli kahdeksan (18 vuonna 2019); neljä ensi-iltaa jouduttiin siirtämään. Kaikkiaan teatterin ohjelmistossa oli 40 eri esitystä. Ilmainen digitaalinen sisältö tavoitti yli 25 000 kuulijaa. Hitler ja Blondi -esityksen videotaltiointia myytiin keikalla.fi-palvelussa, ja Hölmölän joulun taltiointia jaettiin verkossa ilmaiseksi teatterin joululahjana. Merkittävää on, että sosiaalisen median sisällöt tavoittivat koronavuonna 26 % edellisvuotta suuremman yleisön, ja niiden parissa vietettiin aikaa 58 % enemmän kuin edellisvuonna.

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö järjesti vuonna 2020 kaikkiaan yli 50 esitystä ja työpajakertaa. Katsojakontakteja oli liki 1700. Kiertuenäyttämö sopeutti toimintaansa vallitsevaan tilanteeseen ja kehitti kesäkaudelle palvelutalojen sisäpihoilla esitettäviä esityksiä sekä vuorovaikutteisen kuunnelmakonseptin Tuokiokuvia neljän seinän sisältä, jota jatketaan yhdessä YLE Draaman kanssa myös vuonna 2021.  

YTYÄ!-yleisötyö jatkoi Helsingin kaupungin tuella alueellista työskentelyä Kaarelassa. Esitykset ja yleisötyön muut toimintamuodot tavoittivat miltei 5000 kontaktia. Myös yleisötyöosasto kehitti korvaavia toimintamuotoja ja uudenlaisia kohtaamisen mahdollisuuksia. YTYÄ! kehitti edelleen saavutettavuustyötä; tekeillä on Kansallisteatterin saavutettavuussuunnitelma ja turvallisemman tilan periaatteet.

Kansallisteatterissa ollaan valmiita jatkamaan näyttämötoimintaa uusin järjestelyin heti, kun koronatilanne sen sallii. ”Me Kansallisteatterissa toivomme, että tilanne normalisoituu rokotteiden ja rajoitusten myötä. Viime vuonna näytännöt saatiin järjestymään sujuvasti ja turvallisesti yleisön ja ammattilaistemme yhteispelillä. Saimme paljon tunnustusta turvallisuustoimistamme, ja olemme valmiina avaamaan ovet tarvittavin turvajärjestelyin taas, kun epidemiatilanne sen mahdollistaa. Myös yhteistyö muiden kulttuuritoimijoiden kanssa on ollut hedelmällistä ja tärkeää, ja sitä tulemme jatkossakin vaalimaan. Toivomme kaikille voimia ja terveyttä tässä poikkeustilanteessa  ̶  pidetään huolta toisistamme”, Myllyaho summaa.