OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Pursuaako vaatekaappisi turhaa tavaraa? Kysy itseltäsi nämä 9 kysymystä

Tuntuuko, että vaatekaappisi ratkeamassa liitoksistaan? Et ole ainoa. Vuosien saatossa kaapin perälle tapaa kertyä vaatteita, joille meillä ei ole käyttöä. Turhat rääsyt tekevät vaatekaapin siistinä pitämisestä ja päivittäisestä pukeutumisesta haastavampaa.

Jos haaveissasi siintää hyvässä järjestyksessä oleva vaatekaappi, jonka kaikkia vaatteita käytät, on aika karsia sieltä ylimääräiset pois. Kevät on täydellinen hetki kaappien siivoamiselle. Stylist listasi yhdeksän kysymystä, joiden avulla saat vaatekaapin sisällön hallintaan.

1. Miksi?

Ensimmäinen askel vaatekaapin siivoamisessa on asettaa itselleen selkeä tavoite. Kysy, miksi olet ryhtynyt projektiin. Haluatko raivata tilaa makuuhuoneeseen, tai tehdä pukeutumisesta stressittömämpää? Älä ajattele vaatteiden karsimista rangaistuksena, vaan keskity siihen, mitä sillä saavutat.

2. Tuoko vaate minulle iloa?

Vaatteet herättävät meissä syviä tunteita. Saatamme luulla, että arvioimme vaatteita ainoastaan niiden ulkonäön perusteella, mutta vaatteeen todellinen arvo piilee siinä, millaisia tunteita se meissä herättää.

Aloita siivousprojekti vetämällä kaikki vaatteet ulos kaapista. Sovita kutakin vaatetta peilin edessä ja kysy, tuoko se sinulle iloa. Monesti vaatteita kertyy kaappiin vain, koska tunnemme syyllisyyttä niiden pois heittämisestä. Pari kokoa liian pieni cocktail-mekko saattaa roikkua henkarissa vuosikausia siksi, että se maksoi niin paljon, ettet raaski luopua siitä. Jos vaate ei tuo sinulle iloa, ei siihen kannata takertua. Anna sille uusi elämä lahjoittamalla se ystävälle tai hyväntekeväisyyteen.

3. Onko vaatteella tarkoitus?

Sovittaessasi vaatetta, ole realistinen sen suhteen, onko sillä todellista roolia vaatekaapissasi. Monesti vaatteita säilytetään “kaiken varalta”. Jos vaatteella ei ole järkevää käyttötarkoitusta, voi siitä luopua.

4. Sopiiko se minulle?

Lienee itsestäänselvää, että vaatekaapin kaikkien vaatteiden tulisi istua kantajansa ylle. Onko vaate oikeankokoinen ja oletko tyytyväinen sen siihen, miten se istuu yllesi? Jos vaate on tukahduttavan tiukka, tai joudut koko ajan korjaamaan sen asentoa, tulet tuskin käyttämään sitä. Muista, että vaatteen on mukauduttava sinun vartaloosi, eikä toisin päin. Älä yritä turhaan totuttautua epämukavaan vaatteeseen.

Kuva: unsplash.com

5. Sopiiko se elämäntyyliini?

Ole rehellinen, kuinka usein todella käytät vaatetta? Ne 26 tuuman farkut, joita kenties käytit päivittäin 15-vuotiaana, eivät välttämättä kuulu nykyisen vaatekaappiisi. Kysy itseltäsi, oletko käyttänyt kyseistä vaatetta viimeisen vuoden aikana. Älä tunne syyllisyyttä siitä, ettet enää käytä vanhoja vaatteitasi, sillä on aivan luonnollista, että vartalo ja elämäntilanteet muuttuvat vuosien saatossa. Älä pelkää päästää irti vaatteesta, joka kuuluu menneisyyteen. Tee kaappitilaa sille upealle ihmiselle, joka olet tänä päivänä.

6. Edustaako se haluamaani tyyliä?

Monesti käytämme vaatetta vanhasta tottumuksesta, vaikka emme niin siitä pitäisikään. Istahda hetkeksi alas ja mieti, millaista tyyliä haluat pukeutumisellasi edustaa. Sopiiko persoonaasi klassinen ja tyylikäs, vai värikkään boheemi? Visualisoi, miltä haluat näyttää joka aamu, kun astut ulos kotiovesta. Mieti, vastaavatko nykyiset vaatteesi tuota visiota.

7. Onko vaate tahriintunut tai rikkinäinen?

Todennäköisesti jokaisen kaapissa on ainakin yksi vaate, jota emme käytä, koska siihen on tullut tahra tai se on rikki. Ikävä todellisuus on, että ihanille vaatteille voi tapahtua ikäviä asioita. Jos vahinko on peruuttamaton, on vaatteesta aika luopua, vaikka se kuinka kirpaisi.

8. Ovatko laput yhä kiinni?

Okei, jokainen meistä sortuu joskus heräteostoksiin. Jos alelaarista haalitussa vaatteessa roikkuvat kuukausia myöhemmin yhä laput kiinni, et todennäköisesti tule sitä käyttämään. Laita se myyntiin verkkokirppikselle tai lahjoita se hyväntekeväisyyteen. Anna sen löytää elämä jonkun toisen käsissä.

9. Liittyykö siihen muistoja?

Joskus säilytämme vaatteita, joihin liittyy tunnearvoa. Nostalgiset vaatteet, jotka kuljettavat sinut muistojen polulla takaisin teinivuosiin tai hääpäivään, eivät palvele oikeaa tarkoitusta nykyisessä vaatekaapissasi. Se ei tarkoita, että muistoista, tai edes itse vaatteista pitäisi luopua. Kun tunnistat pitäväsi kiinni vaatteesta tunnearvon takia, anna sille uusi rooli kodissasi. Esimerkiksi kehystettynä nostalgisesta vaatteesta tulee upea sisustuselementti. Kun erottelet muistoesineet vaatteista, joita oikeasti käytät, saat vaatekaappiin tilaa ja teet pukeutumisesta yksinkertaisempaa.

Lähde: Stylist