OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tiedätkö, mitä hilseily kertoo päänahan kunnosta

Me kaikki tiedämme, miten tärkeää ihonhoito on. Unohdamme kuitenkin helposti, että myös pään iho kaipaa joskus huolenpitoa. Oireileva päänahka on yllättävän yleinen vaiva. Cosmopolitanin mukaan arviolta jopa 50 prosenttia aikuisväestöstä kärsii hilseestä. Hyvä uutinen on, että ärtynyt päänahka on yleensä helppo hoitaa kuntoon, kunhan oireiden perimmäinen syy on selvillä.

Miksi päänahka oireilee?

Head & Shouldersin ihotautilääkärin, tohtori Anjali Mahton mukaan yleisiä syitä päänahan oireiluun on kaksi. Niistä ensimmäinen on kuivuus, joka voi piinata suomalaisia etenkin talviaikaan.

– Tämä voi aiheuttaa kutinaa ja päänahan herkkyyttä, mikä taas saattaa johtaa näkyvään hilseilyyn, tohtori Mahto selittää.

Ongelmat voivat johtua myös päinvastaisesta vitsauksesta, eli liiallisesta talin tuotannosta. Se on todennäköinen syyllinen hilseeseen, jos hiukset tuntuvat raskailta ja rasvaisilta jo samana päivänä pesun jälkeen.

– Päänahan huokoset voivat tukkeutua aivan samalla tavalla kuin kasvojen ihohuokoset. Ylimääräinen tali luo hilsettä aiheuttaville bakteereille ihanteellisen kasvualustan, tohtori Mahto kertoo.

Ärtynyt ja tulehtunut päänahka kannattaa hoitaa kuntoon, sillä se voi pahimmillaan aiheuttaa hiusten ohenemista.

– Tulehtunut päänahka vaikuttaa hiustuppiin, joten se voi heikentää hiusta ja aiheuttaa hiusten ohenemista, tohtori Mahto varoittaa.

Mikä neuvoksi?

Jos unelmoit terveistä, kiiltävistä hiuksista, päänahan hoitoa ei pidä laiminlyödä. Mikäli hilse on jatkuva tai toistuva ongelma, ensimmäinen askel on tietenkin selvittää, mistä ongelmat johtuvat.

– Koska ihosi on oikeastaan ​​melko samanlainen joka puolella vartaloa, päänahan tyyppi voidaan määrittää ihotyyppisi mukaan, tohtori Mahto vinkkaa.

Tuntuuko ihosi usein kuivalta ja kiristävältä? Silloin hilseily johtuu todennäköisesti päänahan kuivuudesta. Jos ihollasi on taipumus kiiltää ja kamppailet suurentuneiden ihohuokosten kanssa, voi rasvoittuva iho olla syypää myös hilseeseen.

Kuva: pexels.com

Oli hilseilyn taustalla kumpi tahansa ongelma, sen perushoito on sama; säännöllinen pesu. Bakteerit eivät viihdy puhtaassa ympäristössä, joten helpoin ja edullisin tapa hoitaa hiuksia on pestä ne oikeanlaisella shampoolla. Kosmetiikkaliikeiden ja apteekkien hyllyistä löytyy laaja valikoima hilseilevälle päänahalle sopivia shampoita. Muista valita shampoo sen mukaan, onko päänahkasi kuiva vai rasvoittuva. Jos olet epävarma, pyydä apua lääkäriltä tai farmaseutilta. Usein kalliita lääkehoitoja ei tarvita, jos hiusten pesurutiini on kunnossa.

Elämäntavat syyniin

On syytä muistaa, että myös elämäntavat vaikuttavat ihon kuntoon.

– Moni asia vaikuttaa ihon ja päänahan terveyteen. Jos olet jo ottanut sopivat hoitotuotteet käyttöön, yritä miettiä, voisiko elämästäsi löytyä muita asiaan vaikuttavia tekijöitä, tohtori Mahto muistuttaa.

Esimerkiksi muotoilutuotteiden jäämät, sää, ilmansaasteet, stressi ja huono ruokavalio voivat kaikki pahentaa hilseilyä.

– Kun noudatat terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, huolehdit mielenterveydestäsi ja kiinnität huomiota muutoksiin elinympäristössäsi, edistät ihosi ja päänahkasi hyvinvointia, tohtori Mahto lupaa.

Lähde: Cosmopolitan