OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Näin ihosi muuttuu vuosien saatossa

Ihomme muuttuu jatkuvasti ja kaipaa tuotteita, jotka vastaavat juuri senhetkisiin tarpeisiin. Ihonhoitorutiinia tulisikin hienosäätää paitsi vuodenaikojen mukaan, myös ikääntyessämme. Stylist pyysi ihotautilääkäri Ophelia Veraitchia sekä kauneussivusto Être Vousin asiantuntijoita kertomaan, miten ihomme kehittyy ajan saatossa ja kuinka kunkin vuosikymmenen haasteet tulisi kohdata ihonhoidossa.

Iho parikymppisenä

Ei ole mikään salaisuus, että tämä on ihomme kulta-aikaa. Kollageenin ja elastiinin tuotanto pitävät ihon pulleana ja kimmoisana, joten iho kirjaimellisesti hehkuu nuoruutta.

Kolmeakymppiä lähestyessä mahdolliset huonot elämäntavat ja auringolle altistuminen alkavat pikkuhiljaa näkyä ihossa.

– Vuosikymmenen puolivälissä solujen uusiutuminen alkaa hidastua. Iho alkaa menettää luonnollista kimmoisuuttaan. Retinolin käyttö kannattaa aloittaa kollageenin tuotannon tehostamiseksi, neuvoo tohtori Veraitch.

Muista myös suojata iho auringolta välttääksesi ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä.

Iho kolmikymppisenä

30-vuotiaana kunnollisen ihonhoitorutiinin tärkeys korostuu. Ensimmäiset ikään liittyvät muutokset ilmestyvät tavallisesti tämän vuosikymmenen aikana, kun solujen uusiutuminen ja kollageenin tuotanto hidastuvat. Iho alkaa hiljalleen menettää kimmoisuuttaan ja ensimmäiset juonteet saattavat ilmestyä kasvoille.

– Kasvojen rasvakudos käyttäytyy eri tavalla kuin kehon rasva. Kun kasvojen rasvakudos katoaa, se ei enää uusiudu samalla tavalla. Kolmikymppisenä alamme menettää volyymia poskien alueelta, mikä johtaa naururyppyjen syvenemiseen, Être Vousin asiantuntijat selittävät.

Kuva: pexels.com

Iholla voi esiintyä myös hyperpigmentaatiota. Moni nainen hankkii lapsia kolmenkympin korvilla ja raskauden aikana tapahtuvat hormonimuutokset voivat edistää pigmenttimuutosten syntymistä. Iho saattaakin tarvita hieman ulkoista apua pysyäkseen hehkuvana ja väriltään tasaisena. Glykolihappo, retinoli ja C-vitamiini ovat hyviä lisäyksiä ihonhoitorutiiniin.

Iho nelikymppisenä

Nelikymppisen ihon tarpeet ovat hyvin erilaiset kuin nuorempana. Tässä elämänvaiheessa iholla on kaksi keskeistä huolenaihetta: solujen uusiutumisen hidastuminen ja kosteuden katoaminen.

– Solujen vaihtuvuus on puolittunut kaksikymppisestä ja esivaihdevuosien myötä estrogeenin määrä alkaa laskea, jolloin iho voi ohentua, kuivua ja menettää kimmoisuutensa, Êtres Vousin asiantuntijat kertovat.

Ihon ohentuessa etenkin silmien ja huulten ympärille alkaa muodostua juonteita.

– Myös toksiineja ihosta poistavan lymfajärjestelmän toiminta hidastuu. Tämä voi johtaa turvotukseen, useimmiten silmien ja poskien alueella, tohtori Veraitch lisää.

Kun solujen uusiutuminen hidastuu, ihonhoitoon kannattaa lisätä kuorivia tuotteita. Esimerkiksi päivittäin käytettävä, kuoriva puhdistusaine poistaa kuolleen ihosolukon hellävaraisesti ja palauttaa hehkun iholle. Myös suun kautta nautittavat lisäravinteet saattavat olla hyödyllisiä pintaa syvemmälle menevässä ihonhoidossa.

Iho viisikymppisenä

Viisikymppisenä olet todennäköisesti jo hyvin perillä ihosi tarpeista. Tässä vaiheessa elämää vaihdevuodet kuitenkin astuvat kuvioihin.

– Estrogeenin muutokset voivat johtaa ihon kuivumiseen, kun taas volyymin katoaminen ilmenee löysänä ihona leuassa, leuan alla, sekä kasvojen keskiosassa, selittävät Être Vousin asiantuntijat.

Kuva: pexels.com

Auringon aiheuttamat vauriot ja hyperpigmentaatio näkyvät kasvoilla entistä selvemmin ja juonteet syvenevät. Säännöllinen kosteuttaminen taistelee kuivuutta vastaan ja auttaa napakoittamaan ihoa. Tohtori Veraitch suosittelee päivittäiseen rutiiniin voidetta, joka huolehtii ihon luontaisesta suojakerroksesta.

– Retinolia sisältävät tuotteet taas auttavat pitämään ihon nuorekkaana ja säännöllisesti käytettynä ne voivat parantaa ihosolujen uusiutumista ja kollageenin tuotantoa, hän lisää.

Iho kuusikymppisenä

Kuusikymppisenä iho kuivuu ja ohenee entisestään. Se alkaa näyttää jopa paperimaiselta.

– Hyvä uutinen on, ettet todennäköisesti kärsi finneistä, mutta huono uutinen on, että ihosi haurastuu ja mustelmien riski kasvaa, tohtori Veraitch muistuttaa.

Ihon ohentuessa tuotteiden imeytyvyys paranee. Viimeistään kuusikymppisenä kannattaakin sijoittaa tuotteisiin, jotka sisältävät tehoaineita, kuten peptidejä.

– Vaikka retinolin käytön jatkaminen on okei, ohenevan ihon kanssa on ​​järkevää siirtyä matalamman pitoisuuden tuotteeseen, lisää tohtori Veraitch.

Lähde: Stylist